Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Ο Κρίσιμος Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ασφάλεια της Λάρνακας
Ο Κρίσιμος Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ασφάλεια της Λάρνακας

Ο Κρίσιμος Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ασφάλεια της Λάρνακας

Η ασφάλεια των κατοίκων είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας για την ευημερία και την ειρήνη μιας κοινότητας. Πέραν της ευθύνης που έχουν τα σώματα ασφαλείας, ηαποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν στον τομέα της ασφάλειαςείναι ευθύνη και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Απαιτείται πολυεπίπεδη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού είναι αυτή  που έχει άμεση επαφή με τους κατοίκους και γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της.Μόνο με τη συνεργασία και τη συντονισμένη δράση μπορεί να διασφαλιστεί ένα πιο ασφαλές και ανθρώπινο περιβάλλον για όλους.

Ως πολίτες που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και διαμένουμε στην όμορφη πόλη της Λάρνακας, έχουμε διαπιστώσει ότι σε διάφορες περιοχές, και ειδικά στο κέντρο της πόλης, εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών δημιουργώντας έτσι, δικαιολογημένα ή μη, ένα αίσθημα ανασφάλειας ακόμη και φόβου. Ακούμε συχνά να χρησιμοποιείται ο όρος «γκετοποίηση» ως περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές.

Συνήθως, περιοχές «γκέτο» σχηματίζονται από μειονότητες ή ευάλωτες ομάδες, όπως μετανάστεςήάτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Η γκετοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, αύξηση της εγκληματικότητας, ανεπαρκή ποιότητα ζωής και μειωμένες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων που ζουν εκεί. Είναι ένα φαινόμενο η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί ολοκληρωμένες και ορθολογιστικέςενέργειες από την τοπική αυτοδιοίκηση, τουςκρατικούς φορείς και την κοινωνία γενικότερα.

Στα μέτρα που μπορεί να λάβει η τοπική αυτοδιοίκηση της Λάρνακας, περιλαμβάνεται η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές, και ειδικότερα του θεσμού του ‘Αστυνομικού της Γειτονιάς’ ο οποίος μαθαίνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα, λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη του εγκλήματος και έχει την δυνατότητα να αναλαμβάνει την άμεση επίλυση διαφορών και προβλημάτων στην κοινότητα.Αυτό θα δημιουργήσει μια εποικοδομητική σχέση εμπιστοσύνης και υποστήριξης μεταξύ Αστυνομίας και κατοίκων.

Επιπλέον, σημαντικό μέτρο είναι και η βελτίωση υποδομών και δημόσιων χώρων, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση του φωτισμού σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα, πεζόδρομοι και πλατείες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις ευκαιρίες για εγκληματικές ενέργειες και να δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας μεταξύ των κατοίκων. Επιβάλλεται περισσότερη ασφάλεια σε σχολεία και χώρους όπου συχνάζουν παιδιάμέσω συχνότερης παρακολούθησης. Η επένδυση σε τεχνολογία για την καλύτερη παρακολούθηση της περιοχών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκληματικών πράξεων και στην άμεση αντίδραση σε περιστατικά ασφαλείας.

Αναφορικά με το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και μετεγκατάστασης μεγάλων αριθμών στον Δήμο Λάρνακας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν έχουν τη νομική εξουσία να διώχνουν μεμονωμένους μετανάστες από την κοινότητά τους. Αυτό είναι αρμοδιότητα των κρατικών αρχών και της Αστυνομίας.Ωστόσο, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις μπορούν να συνεργαστούν με τις εν λόγω αρχές για να διεξαγάγουν ελέγχους στην περιοχή τους και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με πιθανούς παράτυπουςμετανάστες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανθρωπιστική προσέγγιση είναι προτιμότερη στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση στην παροχή βοήθειας και προστασίας σε ευάλωτες ομάδες μεταναστών.

Η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους ντόπιους για την ασφάλεια, όπως σεμινάρια για την πρόληψη εγκληματικών πράξεων και την ασφάλεια στο δρόμο, ενισχύουν την ευαισθητοποίηση και τη συνειδητοποίηση των κατοίκων, ιδιαίτερα σε περιστατικά που χρειάζονται άμεσες ενέργειες.

Ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ασφάλεια στην κοινότητα. Πολλές φορές, οι περιορισμένοι πόροι και η έλλειψη εξειδικευμένης εκπαίδευσης μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να υπάρξει έμπρακτη στήριξη από το Κράτος μέσω παροχής περισσότερωνοικονομικών πόρων και η διάθεση εκπαιδευμένου προσωπικού όταν χρειάζεται για να εκπλήρωση των στόχων και των πλάνων που θα θέσει ο Δήμος Λάρνακας. Πέραν τούτου, η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών είναι ζωτικές για τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος.

Συνολικά, η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία μιας ασφαλούς κοινότητας. Μέσω συντονισμένης δράσης που θα περιλαμβάνει όσα αναφέρονται πιο πάνω, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι κάτοικοι αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι. Παρά τις προκλήσεις, η δέσμευση για την ασφάλεια παραμένει υψίστης σημασίας για κάθε τοπική αυτοδιοίκηση που επιθυμεί να προάγει την ευημερία της κοινότητάς της.

Δημήτρης Κόσσιφος / Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας

Send this to a friend