Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Δημόσια Διαβούλευση και Διαφάνεια – Θεμελία για Ενεργή Κοινωνία
Δημόσια Διαβούλευση και Διαφάνεια – Θεμελία για Ενεργή Κοινωνία

Δημόσια Διαβούλευση και Διαφάνεια – Θεμελία για Ενεργή Κοινωνία

Η δημόσια διαβούλευση – συζήτηση σημαντικών θεμάτων της πόλης, είναι μια ζωντανή διαδικασία που απαιτεί συνεχή συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτών και των εκλεγμένων αρχών και αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στη χρηστή διοίκηση.

Η ανάγκη για δημόσια διαβούλευση δεν αποτελεί απλά μια τυπική διαδικασία στο σύγχρονο τρόπο δημόσιας διοίκησης. Είναι αποτέλεσμα της αντίληψης ότι κάθε έργο σε μια πόλη μπορεί να επηρεάσει – θετικά ή αρνητικά – τους πολίτες με τρόπους τους οποίους μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί όσοι τεχνοκρατικά συμμετείχαν στο σχεδιασμό.

Η αλλαγή στο χαρακτήρα μιας περιοχής, ο σχεδιασμός για μια μεγάλη οικιστική ή εμπορική ανάπτυξη, η κατεύθυνση της κοινωνικής παρέμβασης του Δήμου πρέπει να συνεχίσουν να περιλαμβάνονται στον πυρήνα της ζωντανής σχέσης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ Δήμου και Δημοτών.

Ιδιαίτερα σήμερα, που οι αλλαγές στη Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δημιουργήσουν μεγαλύτερους Δήμους, θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής των Αρχών οι διάφορες και διαφορετικές ανάγκες του κάθε διαμερίσματος υπό το πρίσμα μιας σταθερής, δημόσιας και δημοκρατικής διαδικασίας διαβούλευσης. Δομημένης, με αρχή και τέλος, που θα εξασφαλίζει ότι κάθε απόφαση έχει συνυπολογίσει όλους τους πιθανούς παράγοντες και έχει ενσωματώσει ανησυχίες και προβληματισμούς όλων όσων πρόκειται να επηρεαστούν.

Στη περίπτωση της δημόσιας διαβούλευσης, πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τους δημότες, ο ρόλος είναι ζωτικής σημασίας όσο αφορά και τη διαφάνεια. Η πρόσληψη εσωτερικού ελεγκτή στο Δήμο Λάρνακας έχει ενισχύσει ουσιαστικά το κομμάτι της διαφάνειας από τη μια και της πρόληψης από την άλλη. Τα όσα όμως βίωσε ο Δήμος, όχι πολλά χρόνια πριν, αλλά και τα όσα βίωσε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια έχουν χαραχτεί στις συνειδήσεις ιδιαίτερα της νέας γενιάς και επιβάλουν όλο και περισσότερα μέτρα.

Έχω την άποψη πως, εκεί και όπου δεν προκύπτει θέμα προσωπικών δεδομένων, οι πληροφορίες και η αιτιολόγηση της απόρριψης ή της αποδοχής μιας προσφοράς για οποιοδήποτε σύμβαση με συμβαλλόμενο το Δήμο θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες στο κοινό. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι θα πρέπει να ενταχθούν περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες σχετικά με τη συμμετοχή σε διαδικασίες προσφορών, ατόμων του στενού οικογενειακού κύκλου αξιωματούχων του Δήμου. Ίσως αυτό να μην αποτελεί την μαγική συνταγή για την διαφάνεια, μπορεί όμως σίγουρα να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προς τον σκοπό της.

Αλέξης Νικολάου

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Δημοτικό Διαμέρισμα Λάρνακας

Send this to a friend