ΥΓΕΙΑ

Νέα «υπερηχητική» μέθοδος θεραπείας κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

Καναδοί επιστήμονες έδειξαν ότι είναι εφικτό να χορηγηθούν με τη βοήθεια υπερήχων αντικαρκινικά φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο των ασθενών, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στον κόσμο μία θεραπεία που ξεπερνά το εμπόδιο του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού στους καρκινοπαθείς. Η νέα μέθοδος μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των καρκίνων του εγκεφάλου, αλλά και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Η […]

Αυξημένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού σε Λάρνακα και παγκύπρια

ΓΡΑΦΕΙ ο Αντρέας Πολυκάρπου  Μπορεί η πανδημία να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμού αλλά και της κοινής γνώμης, όμως, αυτήν την περίοδο στη χάρα μας παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά και άλλων λοιμώξεων τα οποία προβληματίζουν. Σε επικοινωνία που είχε το Larnakaonline με τον παιδίατρο και Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας κύριο Αδάμο […]

Οι πέντε τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε μετά από ένα απολαυστικό γεύμα είναι να νιώθουμε φουσκωμένοι και να μην μπορούμε να χωνέψουμε. Για ορισμένους ανθρώπους δε, το φούσκωμα ή αλλιώς ο μετεωρισμός της κοιλιάς, αποτελεί συχνό σύμπτωμα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, της πιο συχνής πεπτικής διαταραχής στον δυτικό κόσμο. Το δυσάρεστο αυτό αίσθημα σχεδόν διπλασιάζει την περίμετρο […]

Μελέτη: 1 στους 10 ανθρώπους συχνά έχει πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού

Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού -δηλαδή ο ένας στους δέκα ανθρώπους- νιώθει συχνά πόνους στην κοιλιά όταν τρώει φαγητό (περισσότερες από τις μισές φορές), σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).   […]

5 καλοί λόγοι για να βάλετε το γκρέιπφρουτ στη διατροφή σας

Αν κι έχετε ακούσει για τα εκπληκτικά οφέλη που έχει το γκρέιπφρουτ για την υγεία σας, ίσως να μην το έχετε εντάξει μέχρι σήμερα στη διατροφή σας, λόγω της ελαφρώς πικρής γεύσης του. Κι όμως, αυτό το τόσο παρεξηγημένο φρούτο είναι ένας διατροφικός θησαυρός που αξίζει να προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας, ιδανικά ως μέρος ενός […]

Κύπρος: Από καρδιά το 35% των θανάτων ετησίως

Το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως αποτελούν οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο στην Κύπρο, καταδεικνύουν τα διεθνή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων και αναπηρίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, σκοτώνοντας περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο. Αυτό λέχθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Προέδρου της […]

Η Pfizer άρχισε τη μελέτη ενός mRNA αντιγριπικού εμβολίου

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη δοκιμή ενός αντιγριπικού εμβολίου που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, την ίδια που χρησιμοποιείται και στο εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού. Ήδη ο πρώτος εθελοντής εμβολιάστηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ με υγιή άτομα 65 έως 85 ετών. Αρχικός στόχος είναι, […]

Έρευνα: Κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου σε ευαίσθητους στις ορμόνες του στρες

Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις ορμόνες του στρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι βρήκαν και ένα συγκεκριμένο «προφίλ» πρωτεϊνών που σχετίζεται με αυτήν την ευαισθησία. Η έρευνα αποσκοπεί στη δημιουργία -για πρώτη φορά- ενός τεστ που θα μπορεί να διακρίνει τους […]

Μέλι: Πώς θα το χρησιμοποιήσετε στην περιποίησή σας

Το μέλι είναι μία από εκείνες τις τροφές που δεν λείπουν ποτέ από το ντουλάπι της κουζίνας μας. Άλλωστε, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), ενώ περιέχει και πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο), διατροφικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια εξαιρετική εναλλακτική στη ζάχαρη. Μάλιστα, το μέλι […]

Μελέτη: Η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κατέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA. Διερεύνησε για πρώτη φορά τις πιθανές μεταβολές στο σωματικό βάρος που έχει επιφέρει η πανδημία σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας. Ειδικότερα, μελετήθηκαν αναδρομικά στοιχεία από 191.509 μαθητές (49,6% κορίτσια) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ […]