Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ισότητα: Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε «ευαίσθητους χώρους»
Ισότητα: Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε «ευαίσθητους χώρους»

Ισότητα: Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε «ευαίσθητους χώρους»

H συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών νηπιαγωγείων διαθέτουν εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης, αναφέρει η συντεχνία Ισότητας, που επικαλείται έρευνα που διενήργησε μέσω ερωτηματολογίου και που απευθυνόταν στους εργαζομένους των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, αναφερόμενη ταυτόχρονα και «ακραίες περιπτώσεις», με εγκατάσταση καμερών ακόμα και σε ευαίσθητους και απόρρητους χώρους, όπως τουαλέτες εκπαιδευτικών και χώρους διαλείμματος ή κουζίνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κλαδικού συμβουλίου Νηπιαγωγών Ιδιωτικού Τομέα της Συντεχνίας, η έρευνα έγινε με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΕΠΔΠΧ) σχετικά με τη νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας κλειστών κυκλωμάτων βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία (88,9%) των ιδιωτικών νηπιαγωγείων υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης, ενώ μόλις 5,6% των εργαζομένων έχει δώσει τη ρητή γραπτή συγκατάθεσή του «για την παρακολούθησή του» στον χώρο εργασίας.

Επιπλέον, το 44,4% των ερωτηθέντων ενημερώθηκε για την ύπαρξη καμερών από συναδέλφους τους και μόλις το 27,8% από τον ιδιοκτήτη/τρια, ενώ «αξιοσημείωτο και ταυτόχρονα ανησυχητικό», όπως αναφέρεται, είναι το γεγονός ότι το 5,6% δεν είχε λάβει καμία απολύτως ενημέρωση και εντόπισε μόνο του την παρουσία καμερών.

«Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων γνωρίζει για την ύπαρξη καμερών στα σχολεία, με το επιχείρημα της ενίσχυσης της ασφάλειας των παιδιών», αναφέρει η συντεχνία, «υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις όπου οι κάμερες έχουν τοποθετηθεί ακόμα και σε ευαίσθητους και απόρρητους χώρους, όπως τουαλέτες εκπαιδευτικών και χώρους διαλείμματος/κουζίνα, παραβιάζοντας κατάφωρα και βάναυσα την ιδιωτικότητα και αξιοπρέπεια των εργαζομένων».

Σημειώνεται ακόμη ότι ενώ η πλειονότητα (61,1%) θεωρεί ως κύριο λόγο ύπαρξης καμερών την ασφάλεια του χώρου και των παιδιών, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (11,1%) πιστεύει ότι παρακολουθείται η προσωπική συμπεριφορά και στάση των εκπαιδευτικών κατά την εργασία.

Σύμφωνα με τη συντεχνία, «ακόμα πιο ανησυχητικό και εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι κάμερες παρακολουθούνται από μη εξουσιοδοτημένα τρίτα πρόσωπα, όπως συζύγους ιδιοκτητριών, γεγονός που οδηγεί σε κατάφωρη κατάχρηση και δημιουργεί έντονη δυσφορία και αγανάκτηση στους εργαζόμενους».

Η Συντεχνία προσθέτει πως στην ανακοίνωσή της, η Επίτροπος τόνισε με σαφήνεια και χωρίς περιθώρια παρερμηνείας ότι η παρακολούθηση μέσω καμερών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στην είσοδο/έξοδο και στους χώρους στάθμευσης των νηπιαγωγείων και ότι απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η χρήση τους σε εσωτερικούς χώρους, αίθουσες διδασκαλίας, κοινόχρηστους χώρους, αποχωρητήρια/αποδυτήρια και αυλή/παιδότοπο.

«Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι σε πολλές, απαράδεκτες περιπτώσεις οι κάμερες διαθέτουν ήχο και μικρόφωνο, επιτρέποντας την άμεση και αυθαίρετη παρέμβαση της διεύθυνσης ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται.

Τέλος, η Ισότητα αναφέρει ότι επικοίνωνησε με το Γραφείο της Επιτρόπου, το οποίο «ανταποκρίθηκε άμεσα και αποφασιστικά, δεσμευόμενο να ενημερώσει και να κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς με σκοπό την άμεση συμμόρφωση και την αυστηρή τήρηση του νόμου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend