Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ειρήνη (προς το παρών) στο λιμάνι Λάρνακας μετά την παρέμβαση Γ. Παναγιώτου
Ειρήνη (προς το παρών) στο λιμάνι Λάρνακας μετά την παρέμβαση Γ. Παναγιώτου

Ειρήνη (προς το παρών) στο λιμάνι Λάρνακας μετά την παρέμβαση Γ. Παναγιώτου

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μέσω διαλόγου θα γίνει προσπάθεια για να επανέλθει η ομαλότητα και η σταθερότητα στον κύκλο εργασιών του λιμανιού Λάρνακας, με την παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας ν’ αποδεικνύεται καταλυτικής σημασίας, προκειμένου οι εργαζόμενοι στο επιχειρησιακό τμήμα του λιμανιού να τερματίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει το πρωί της Τετάρτης (8/5).

Το πρωί της Πέμπτης (9/5) ο Γιάννης Παναγιώτου πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις στο γραφείο του, αρχικά με εκπροσώπους των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ και ΣΕΚ και ακολούθως με την εταιρεία Kition Ocean Port.

Συμφωνήθηκε όπως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέλθουν σ’ έναν εποικοδομητικό διάλογο, με στόχο την επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και των εργαζομένων και την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, έτσι ώστε ν’ αποφευχθούν μελλοντικά οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε ότι η ρευστότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος καθιστά απαραίτητη τη διαφύλαξη της σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας μας, μέσα από την συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα λιμάνια αποτελούν έναν νευραλγικό τομέα της κυπριακής οικονομίας, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ομαλότητα μέσω της αγαστής συνεργασίας όλων των πλευρών. «Έχω διαπιστώσει με ικανοποίηση την εκατέρωθεν θετική διάθεση για συνεργασία σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων προς την κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος για προστασία της εργατικής ειρήνης. Συμφωνήθηκε η εποικοδομητική συμμετοχή στον προγραμματισμένο διάλογο, που θα συνεχιστεί με τη συμβολή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να επιλυθούν οι διαφορές και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Αισιοδοξώ ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα είναι θετικό και πως η συμβολή αυτής της εξέλιξης θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι κατήλθαν σε επ’ αόριστον απεργία το πρωί της Τετάρτης, κάνοντας λόγο για αθέτηση της συμφωνίας εκ μέρους της εταιρείας όσον αφορά το ωράριο εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία αντί να χρησιμοποιεί το δικό της προσωπικό χρησιμοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες. Τελικά, η απεργία έλαβε τέλος το απόγευμα της ίδιας μέρας έπειτα από την παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας.

Η απάντηση της Ν. Υπηρεσίας

——————————————-

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε σχέση με την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην έναρξη των έργων ανάπλασης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας από την διαχειρίστρια εταιρεία Kition Ocean Holdings, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έλαβε την πολυαναμενόμενη επιστολή – απάντηση από την Νομική Υπηρεσία ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του περίπλοκου αυτού ζητήματος, από την στιγμή που η εταιρεία εξακολουθεί ν’ αρνείται να καταθέσει την εγγυητική για τη λειτουργία του λιμανιού.

Λειτουργοί του υπουργείου βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας για τις απαραίτητες διευκρινήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής της (υπάρχουν νομικοί όροι που χρήζουν διευκρινίσεων).

«Μιλούμε με τη Νομική Υπηρεσία για να μας ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής και θα αποφασίσουμε πώς θα χειριστούμε από δω και μπρος το θέμα. Επεξεργαζόμαστε τα επόμενα βήματα μας. Το χειριζόμαστε ως θέμα προτεραιότητας. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν εντός των ημερών», δήλωσε ο Αλέξης Βαφεάδης.

 

 

Send this to a friend