Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus: Διάλεξη για “Μέτρα προς αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης και η νομολογία των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων”!
Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus: Διάλεξη για “Μέτρα προς αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης και η νομολογία των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων”!

Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus: Διάλεξη για “Μέτρα προς αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης και η νομολογία των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων”!

Η Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016, υπήρξε μια καθοριστική μέρα για το Πρόγραμμα Jean Monnet που λειτουργεί στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus στον τομέα του Νόμου της Ευρωπαϊκής Χρηματοοικονομικής και Δημοσιονομικής Διακυβέρνησης (“Law of EU Economic and Financial Governance”), καθώς διοργανώθηκε η μεγαλύτερή του εκδήλωση από την έναρξή του το 2014.

Η Δρ. Stéphanie Laulhé Shaelou, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus και Eπικεφαλής και Ακαδημαϊκή Συντονίστρια του Προγράμματος Jean Monnet καλωσόρισε τον Αξιότιμο Δικαστή Κωνσταντίνο Λυκούργο για να παραθέσει την τέταρτη διάλεξη Jean Monnet, η οποία αποτελεί την πρώτη δημόσια διάλεξη του ομιλητή από τον διορισμό του ως δικαστής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο του 2014. Η διάλεξη είχε τον τίτλο “Μέτρα προς αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης και η νομολογία των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων”.

Κατά την μία ώρα που διήρκησε η διάλεξη, ο Δικαστής Λυκούργος παρουσίασε μεταξύ άλλων τα διάφορα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης προς αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης και κρίσης δημοσίου χρέους. Έγινε ανασκόπηση της σχέσης των μέτρων αυτών με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, δεδομένου ότι ανήκουν εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός του πλαισίου της Ευρωπαικής Ένωσης, ενώ, ακόμα και εντός του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζονται κυρίως στην διακυβερνητική συνεργασία παρά στις μεθόδους της Κοινότητας. Επιπλεόν, ο Δικαστής Λυκούργος αναθεώρησε την δημιουργία νέων οργάνων στο πλαίσιο αυτό όπως επίσης και τον αυξανόμενο ρόλο συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών θεσμών. Στην συνέχεια, ανέλυσε ορισμένα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από το ανωτέρω πλαίσιο, και συγκεκριμένα το σχετικό πεδίο εφαρμογής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ενισχυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μελετώντας τους ισχύοντες θεσμούς και την νομολογία των Ευρωπαϊκών και εθνικών δικαστηρίων.

Η ανάλυσή του συνέχισε με το πόρισμα ότι η συνολική αρχιτεκτονική έχει δεχτεί κριτική για το γεγονός ότι έχει σαν αποτέλεσμα το έλλειμμα δημοκρατίας και την έλλειψη αποτελεσματικής νομικής προστασίας. Το τελευταίο μέρος της διάλεξης ήταν αφιερωμένο στην συγκριτική ανασκόπηση αριθμού υποθέσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης, κυρίως υποθέσεων που έχουν παραπεμφθεί προδικαστικά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εθνικά δικαστήρια ή απευθύνθηκαν απευθείας στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και ορισμένες από αυτές ακόμη εκκρεμούν). Μέσω της πλήρους ανασκόπησης της νομολογίας, ο Δικαστής εξέτασε θέματα συνταγματικής σημασίας για την Ένωση και τα κράτη μέλη όπως αυτά έχουν διευκρινιστεί από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, προσπαθώντας εν τέλει να διαφωτίσει στο κατά πόσο η αποτελεσματική νομική προστασία είναι κατορθωτή στο Ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Η τέταρτη διάλεξη του Προγράμματος Jean Monnet πρόσεφερε επίσης την ευκαιρία να λανσαριστεί επίσημα η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης: http://www.uclancyprus.ac.cy/en/research/jean-monnet-module/. Για τους 100 καλεσμένους της διάλεξης ακολούθησε δεξίωση που προσφέρθηκε από το Πρόγραμμα Jean Monnet, κατά την διάρκεια της οποίας είχαν όλοι την ευκαιρία να ανταλλάξουν θέσεις και απόψεις με τον Δικαστή Λυκούργο.

Send this to a friend