Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 Ανδρέας Μορφίτης: Η Λάρνακα διέρχεται μια περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης
Ανδρέας Μορφίτης: Η Λάρνακα διέρχεται μια περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης

Ανδρέας Μορφίτης: Η Λάρνακα διέρχεται μια περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Συνέντευξη παραχώρησε στο Larnakaonline ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την ΔΗΠΑ Ανδρέας Μορφίτης μιλώντας μας για το πολιτικό του πρόγραμμα, τους στόχους του, τα προβλήματα του τόπου μας, για τις ανάγκες της Λάρνακας αλλά και τους λόγους για τους οποίους κατέρχεται στις εκλογές.

1/ Μιλήστε μας για εσάς και την πορεία σας…

Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο στην οποία έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια μέχρι την τουρκική εισβολή και τον εκτοπισμό της οικογένειάς μου με την οποία εγκαταστάθηκα στη Λάρνακα ,πόλη που ζούμε από τότε μέχρι σήμερα.

Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας από όπου πήρα το πτυχίο Πολιτικών Επιστημών το 1976.

Στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση και απέκτησα το ομώνυμο πτυχίο το 1979.

Έτυχα υποτροφιών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Μεγάλη Βρετανία και του Υπουργείου Εξωτερικών στο Ισραήλ σε θέματα Εργατικού Δικαίου.

Υπηρέτησα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1979 μέχρι το 2004 από όπου και υπέβαλα την παραίτησή μου λόγω διαφωνιών μου στην ακολουθούμενη τότε ανεπαρκή και λανθασμένη μεταναστευτική πολιτική που επεσώρευσε τελικά τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Ασχολούμαι επισταμένως με το μεταναστευτικό και δημογραφικό πρόβλημα και εκπροσώπησα την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2001 – 2004.

Η ανάμειξή μου στα κοινά χρονολογείται από τα εφηβικά και νεανικά μου χρόνια

-Υπηρέτησα για δεκαετίες το προσκοπικό κίνημα ως αρχηγός του 30ου Συστήματος προσκόπων Αμμοχώστου.

-Διετέλεσα Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου.

-Είμαι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου και Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥ.ΚΕ.Μ. ως επίσης και μέλος του Συνδέσμου για την καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας.

2/ Κατέρχεστε υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ως Δημοτικός Σύμβουλος. Γιατί αποφασίσατε  να ασχοληθείτε με την πολιτική και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κόμμα;

Ασχολούμαι με την πολιτική εδώ και δεκαετίες την οποία θεωρώ ως ένα εργαλείο παραγωγής θέσεων και προτάσεων που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και στην προάσπιση των κρατικών και εθνικών μας επάλξεων.

Στις συγκεκριμένες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης του ερχομένου Ιουνίου κατέρχομαι ως αριστίνδην υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής παράταξης, αποδεχόμενος την τιμητική πρόταση της ηγεσίας αυτού του κεντρώου πολιτικού και κομματικού χώρου, ύστερα από την ουσιαστική διάλυση του Κινήματος Αλληλεγγύη στο οποίο υπήρξα ιδρυτικό μέλος και επί σειράν ετών Πρόεδρος της Επαρχιακής Γραμματείας.

3/ Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στην Λάρνακα; Τι χρειάζεται η πόλη μας;

Κατά γενική ομολογία η Λάρνακα διέρχεται μια περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Παρά ταύτα θα πρέπει να χαράξουμε μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική που να συμφιλιώνει την ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία η οποία να έχει πάντοτε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την οικογένεια και την κοινωνική γαλήνη.

Ποτέ η οικονομική και οικιστική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να διεξάγεται αλόγιστα, επιπόλαια και με γνώμονα πάντα τα οικονομικά συμφέροντα.

4/ Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα του τόπου μας;

Τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου μας, κατά σειρά σπουδαιότητας και προτεραιότητας,  ιεραρχούνται- κατά την άποψή μου – ως εξής:

(α) Το εθνικό μας πρόβλημα – το Κυπριακό

(β) Το μεταναστευτικό και δημογραφικό

(γ) Η ακρίβεια που έχει συρρικνώσει την μεσαία τάξη

(δ) Η προβληματική απονομή της δικαιοσύνης, η απουσία αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και η καταπάτηση των αρχών και των αξιών μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

(ε) Η ελλιπής Κοινωνική και η ανύπαρκτη δημογραφική πολιτική που δημιουργεί και οδηγεί στη δημογραφική μας συρρίκνωση με ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της Κοινωνίας και της Πατρίδας μας.

5/ Μιλήστε μας για το πολιτικό σας πρόγραμμα.

Το πολιτικό μου πρόγραμμα, αν εκλεγώ ως Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας,θα εδράζεται στο ακόλουθο όραμά μου με τις εξής κορυφαίες προτεραιότητες :

-Ανθρώπινη και ασφαλής για τους κατοίκους της

-Ισορροπημένη ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

-Κοινωνική γαλήνη και ηρεμία     

-Εμπλουτισμός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

-Ίδρυση και λειτουργία Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου

-Πράσινη και Οικολογική Ανάπτυξη

6/ Όλοι γνωρίζουμε ότι ασχολείστε και με τη συγγραφή βιβλίων. Ποια είναι αυτά;

Το συγγραφικό μου έργο είναι:

  • Οι σχέσεις Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων και η σημασία τους για το εθνικό μας θέμα – έκδοση ΚΥΚΕΜ 1991
  • Κύπρος και Αλλοδαποί – Έκδοση ΚΥΚΕΜ 1995
  • Ενδοσκόπηση στη σύγχρονη Κυπριακή Κοινωνία – Έκδοση ΚΥΚΕΜ 1997
  • Η Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο – Έκδοση ΚΥΚΕΜ 2001
  • Το Μεταναστευτικό και οι Επιπτώσεις του – Εκδόσεις Επιφανίου 2013
  • Με πόνο ψυχής . . . Σκέψεις και Προβληματισμοί για την Κοινωνία, την Πατρίδα και τον Ελληνισμό – Εκδόσεις Νεκρέσκο 2016
  • Χαμένες Προσδοκίες – Εκδόσεις Νεκρέσκο 2022

Ευρίσκεται στο τελικό στάδιο η έκδοση του νέου βιβλίου μου η οποία αναμένεται να περατωθεί μέσα στο 2024.

7/ Θα θέλατε να στείλετε κάποια μηνύματα μέσω αυτής της συνέντευξης μας;

Ασφαλώς ναι.

Το κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους τους συμπατριώτες μας ,αλλά και ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας είναι πως οι εκλογές Πολιτειακών  και Τοπικών Αξιωματούχων δεν πρέπει ποτέ να εδράζονται ή να επηρεάζονται από κομματικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Οι επιλογές των Πολιτών επιβάλλεται όπως στοχεύουν ΠΑΝΤΟΤΕ στην ανάδειξη των ικανοτέρων υποψηφίων που να διαθέτουν απαραίτητα ένα αστείρευτο όραμα και δημόσιο πνεύμα και να διέπονται από υπέρμετρο ζήλο και αφοσίωση στην επιτέλεση των καθηκόντων τους.

Να διαθέτουν τις απαραίτητες ακαδημαικές γνώσεις ,να είναικαταρτισμένοι στο αντικείμενο και στο λειτούργημα που θα κληθούν να υπηρετήσουν και να έχουν τις απαιτούμενες εμπειρίες στη διαχείριση των προβλημάτων των Πολιτών και της ευρύτερης κοινωνίας .

Και  όπως πολύ εύστοχα έγραψε πριν από χιλιάδες χρόνια  ο Αριστοτέλης

« η πολιτική φροντίζει να καθιστά χρηστούς πολίτες , αγαθούς και καλούς για να πραγματοποιούν καλά έργα !»

Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο!

Send this to a friend