Αχ, νερό και αλάτι!
Έρευνες δείχνουν ότι η Κύπρος με ποσοστό9%, βρίσκεται ανάμεσα στις 5 κορυφαίες χώρες με σκληρότητα νερού. Όταν το νερό μας έχει πολλά άλατα τότε, εκτός από το ότι δεν καθιστάτε κατάλληλο για κατανάλωση, προκαλεί και άλλου είδους προβλήματα όπως οι «ασπρίλες» και η πέτρα στα πλακάκια του μπάνιου και στα μίξερ.
Το θέμα με τις ασπρίλες και την διάβρωση των μίξερ γίνεται ολοένα και πιο έντονο τα τελευταία 5 χρόνια, όπου η μόδα της δεκαετίας του 70 επέστρεψε και τα χρωματιστά μίξερ κυριαρχούν στην αγορά.
Αγκαλιάζοντας κάθε φαντασία, χρώματα φινιρίσματος, εμπνευσμένα από τις παγκόσμιες χρωματικές τάσεις αναδύονται σε κάθε χώρο μπάνιου και κουζίνας χαρίζοντας μια νότα εκλεπτυσμένης διαφορετικότητας.
Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα υπέροχα χρωματιστά μίξερ που στολίζουν το μπάνιο μας δεν καθαρίζονται σωστά και αρχίζουν να γεμίζουν άλατα, πέτρακαι να ξεφλουδίζονται;
Ας δούμε αρχικά τις τρεις κύριες τεχνικές διαδικασίες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την δημιουργία έγχρωμων φινιρισμάτων για σκεύη βρύσης και άλλα είδη μπάνιου: ηλεκτρολυτική επίστρωση, επίστρωση φυσικής εναπόθεσης ατμού (PVD) και επίστρωση σε σκόνη.
Η ηλεκτρολυτική επίστρωση είναι η πιο κοινή διαδικασία για την προσθήκη χρώματος και χρησιμοποιείτε εδώ και πολλά χρόνια. Η μέθοδος της επιμετάλλωσης χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια για να εφαρμόσει ένα υλικό σε ένα άλλο. Συνήθως εφαρμόζεται πρώτα ένα στρώμα νικελίου και μετά ακολουθεί το επιθυμητό χρώμα μετάλλου. Ίσως είναι η διαδικασία με τις περισσότερες επιλογές φινιρισμάτων σε πιο μεταλλικό αποτέλεσμα.
Από την άλλη, η διαδικασία για την επίτευξη PVD γίνεται μέσω μιας μεθόδου εναπόθεσης κενού, η οποία μετατοπίζεται από μια συμπυκνωμένη κατάσταση σε ατμό και στην συνέχεια εφαρμόζεται ως λεπτό φιλμ με αποτέλεσμα ένα ενιαίο φινίρισμα. Ενώ η ηλεκτρολυτική επίστρωση ήταν η συνιστώμενη επιλογή για έγχρωμα μίξερ και αξεσουάρ μπάνιου το PVDέχει αυξηθεί κατά πολύ σε δημοτικότητα. Οι χρωματισμοί είναι σχεδόν οι ίδιοι μεταξύ των δυο και με γυμνό μάτι δεν μπορείς να διακρίνεις κάποια διαφορά.
Φτάνοντας στην τελευταία μας διαδικασία και στην επικάλυψη σε μορφή πούδρας, θα δούμε ότι σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες,ξηρή σκόνη εφαρμόζεται ηλεκτροστατικά σε μια επιφάνεια και σκληραίνει σε υψηλές θερμοκρασίες. Με την μέθοδο αυτή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κανένα μεταλλικό χρώμα παρά μόνο μαύρο και άσπρο ματ. Αν και οικονομικό αυτό το φινίρισμα μπορεί να είναι επιρρεπές σε ξεφλούδισμα και γρατσουνιές με την καθημερινή χρήση.
Όποιο φινίρισμα και αν επιλέξετε η εμφάνιση του και η διάρκεια χρόνου εξαρτάται από την μέθοδο διαδικασίας, τη μάρκα και την ποιότητα του και φυσικά τον σωστό καθαρισμό που απαιτείτε για να το διατηρήσετε.
Μετά από κάθε χρήση μπορείτε να καθαρίσετε τα έγχρωμα μίξερ σας με ένα μαλακό πανί από μικροΐνες και ένα απλό σαπούνι, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσετε κάποιο χημικό προϊόν της αγοράς.
Αν λοιπόν ζείτε σε ένα νησί όπως η Κύπρος και θέλετε να προσθέσετε δημιουργικότητα στο χώρο σας με έγχρωμα μίξερ τότε επιλέξτε την διαδικασία PVDγια να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβή από τις υπόλοιπες όμως είναι φιλική προς το περιβάλλον, ανθεκτική σε γρατζουνιές, αμαύρωση, τριβή, διάβρωση και αποχρωματισμό.
Και έτσι όσα ξέρατε . . . αχ, νερό και αλάτι!
Έλενα Κυριάκου / Υπεύθυνη Μάρκετινγκ