Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Πραγματοποιούνται σήμερα και ώρα 6:00μ.μ. τα εγκαίνια του “Εξωραϊσμού της Κοίτης του Ποταμού” στην Τόχνης στο χώρο του Αμφιθεάτρου όπου θα τελεστούν από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το έργο, το έργο περιλαμβάνει αμφιθέατρο, χώρο εκδηλώσεων, μεγάλης έκτασης πεζόδρομο, χώρους πρασίνου, φύτευση πέραν των 2000 δενδρυλλίων, ένα γεφύρι για αυτοκίνητα και τρία γεφύρια για πεζούς και πλακόστρωση όλης της κοίτης του ποταμού, ενώ στο κέντρο της κοίτης υπάρχει τρεχάμενο νερό. Το συνολικό κόστος του έργου ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Τόχνη είναι μία από τις αρχαιότερες, γραφικότερες και ιστορικές κοινότητες του τόπου μας, είναι το χωριό που ταυτίστηκε με την παρουσία της η Αγία Ελένη στην Κύπρο το 326 μ.χ.  Εδώ, βρίσκεται ο μοναδικός ανά τον κόσμο Ναός, κτισμένος πάνω σε γεφύρι, αφιερωμένος στους Ισαποστόλους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.  Σύμφωνα με την παράδοση, το πρώτο κτίσμα του ναού πραγματοποιήθηκε από την ευσέβεια της Βασιλομήτορος Αγίας Ελένης. Για πολλά χρόνια, από την αρχή της Τουρκοκρατίας το 1571 μέχρι και τον Οκτώβρη του 1974,  η Τόχνη ήταν μικτό χωριό.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τόχνης είχε πρόθεση την  αναβάθμιση της κοινότητας όπου με τον ″Εξωραϊσμός της κοίτης του ποταμού″ να  αποτελεί ένα νέο και σημαντικό σταθμό, αφού η μελλοντική πορεία της κοινότητάς, αλλάζει προς το καλύτερο, το προοδευτικότερο, το ωφελιμότερο έργο το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν στην επαρχία Λάρνακας.

Είναι έργο, που σίγουρα  θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον εκσυγχρονισμό της κοινότητάς Τόχνης και στην αύξηση του αριθμού των τουριστών που διαμένουν σε αγροτουριστικά καταλύματα. Εδώ, να αναφέρουμε ότι, η κοινότητα της Τόχνης κατέχει την πρώτη θέση Παγκύπρια σε αριθμό αγροτουριστικών καταλυμάτων και ένας σημαντικός αριθμός τουριστών, κυρίως Ευρωπαίων, φτάνουν εδώ καθ’ όλη  τη διάρκεια του χρόνου. Επιθυμία μας είναι, όπως οι επισκέπτες περνούν ευχάριστα το χρόνο τους, ενόσω βρίσκονται κοντά μας, ώστε φεύγοντας να αποκομίζουν  τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι χάρες και οι ομορφιές της Τόχνης είναι φανερές και στόχος μας είναι να τις απολαμβάνουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι ντόπιοι και ξένοι.  Το υγιεινό κλίμα, το ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον, η πλούσια βλάστηση, το γραφικό τοπίο, ο μικρός σχετικά αριθμός κατοίκων, η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις μεγάλες πόλεις του νησιού, η ελκυστική λαϊκή αρχιτεκτονική, η μικρή απόσταση από τη θάλασσα και η πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων, αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για περαιτέρω ανάπτυξη της Τόχνης.

 

Σημαντικά θέματα που αφορούν την προστασία, την ανάδειξη και τη διαχείριση του αρχαιολογικού πλούτου της Λάρνακας συζητήθηκαν σε σημερινή συνάντηση μεταξύ της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, παρουσία των Προέδρων τους κ. Ντίνου Λευκαρίτη και Δρ. Νάκη Αντωνίου αντίστοιχα, με τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Γιώργο Γεωργίου.

Πρωταρχικής σημασίας έργο που συζητήθηκε αφορούσε τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Λάρνακας το οποίο περιλαμβάνει την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και την ανάδειξη του ψηφιδωτού των Άθλων του Ηρακλή που αποτελεί ένα σημαντικότατο μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου. Το θέμα, τόσο της ανασκαφής όσο και της συνεπακόλουθης ενοποίησης, σκοντάφτει στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων και συνεπώς εξετάστηκαν εναλλακτικοί τρόποι επιτάχυνσης του έργου.

Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της εκκλησίας της Παναγίας Αγγελόκτιστης και του συμπλέγματος Αλυκής και Χαλά Σουλτάν στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO που εκκρεμεί από το 2015 και 2016 αντίστοιχα, υπήρξε ενημέρωση ότι και αυτό καθυστερεί λόγω διαδικασιών, ενώ οι δύο Φορείς τόνισαν έντονα την ανάγκη άμεσης προώθησης των τελικών αιτήσεων.

Η αποκατάσταση και βελτίωση του ταφικού παρεκκλησίου του Αγ. Θεράποντος, που αποτελεί κοινό αίτημα με τη Μητρόπολη Κιτίου, θα εξεταστεί για προώθηση καθότι υπάρχει, σε πρώτη φάση, θετική προσέγγιση και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για συντήρησή του.

Έγινε επίσης ενημέρωση αναφορικά με τη δημιουργία Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας, έργο το οποίο, κατά το Τμ. Αρχαιοτήτων, δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Τέθηκε παράλληλα η θέση των δύο Φορέων που αφορά την ανάγκη το εν λόγω Κέντρο να έχει και μουσειακό χαρακτήρα.

Υποβλήθηκε τέλος εισήγηση προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ενθάρρυνση των ιδιοκτητών αρχαίων μνημείων πίνακα β’ για αποκατάστασή τους μέσω της αναβάθμισης των κινήτρων, όπως ισχύουν για τις διατηρητέες οικοδομές, δεδομένου και του σχετικού ενδιαφέροντος που υπάρχει στη Λάρνακα.

Η συνάντηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική για την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων που θα συμβάλουν στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρνακας.

Send this to a friend