Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 Δημήτρης Καϊμακλιώτης: Οι προκλήσεις της εποχή μας απαιτούν ανθρώπους με όραμα, αυτοπεποίθηση και εντιμότητα
Δημήτρης Καϊμακλιώτης: Οι προκλήσεις της εποχή μας απαιτούν ανθρώπους με όραμα, αυτοπεποίθηση και εντιμότητα

Δημήτρης Καϊμακλιώτης: Οι προκλήσεις της εποχή μας απαιτούν ανθρώπους με όραμα, αυτοπεποίθηση και εντιμότητα

Γράφει η Ρέα Κουμπαρή, υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Μιλώντας με τον κ. Καιμακλιώτη, αντιλήφθηκα ότι είχα απέναντι μου έναν άνθρωπο με αγάπη προς την πόλη του. Έναν αρχιτέκτονα που ονειρεύεται το Δήμο του να ανθίζει στην ομορφιά και τη λειτουργικότητα. Την πόλη του, ως μια σύγχρονη πόλη που αγαπά και αγκαλιάζει τους Δημότες της, που ανταποκρίνεται στις πιεστικές απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους με νέες, ολοκληρωμένες υποδομές υψηλών προδιαγραφών.

Ο κ. Δημήτρης Καϊμακλιώτης γεννήθηκε στην πολύβουη Νέα Υόρκη το 1982 και μεγάλωσε στην ιστορική Αραδίππου, τη γενέτειρα του πατέρα του, Κωστή Καιμακλιώτη (Μάλλουρου), και της μητέρας του, ΛένιαςΚαιμακλιώτη (Γαβριήλ Ζαχαρίου). Τα πρώτα του γράμματα τα πήρε στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου, ένα κτίριο που η αρχιτεκτονική του υποδομή πάντα του προκαλούσε δέος, όπως μας αναφέρει.

Από μικρή ηλικία, πάντα επιθυμούσε να γίνει αρχιτέκτονας και έτσι ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία. Αρχικά απέκτησε τον τίτλο του “Bachelor of Architecture” με έπαινο, και στη συνέχεια τον τίτλο “Diplomain Architecture” με επιτυχία, καθώς και τον μεταπτυχιακό τίτλο “Master of Architecture”.

Μετά το πέρας των σπουδών του, ο κ. Δημήτρης Καϊμακλιώτης εργάστηκε στην Αγγλία, σε παγκόσμιας εμβέλειας αρχιτεκτονικά γραφεία, και απέκτησε κατόπιν εξετάσεων τον επαγγελματικό τίτλο του “RIBΑ Chartered Architect” (RIBA), τίτλος που κατέχει μέχρι σήμερα. Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 2012, άνοιξε το δικό του γραφείο, το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Κύπρου. Είναι παντρεμένος με τη Σταυρούλα Αβραάμ Καιμακλιώτη και μαζί έχουν τρία κορίτσια, την Παναγιώτα, την Ελένη και τη Σοφία.

Στην ακόλουθη συνέντευξη, ο κ. Δημήτρης Καϊμακλιώτης ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με την απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά, τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή την απόφαση και τους στόχους που θέτει.

Καταρχήν, κ. Καϊμακλιώτη, σας ευχαριστούμε που δεχθήκατε να μας παραχωρήσετε αυτήν τη σύντομη συνέντευξη.

 Ποια τα ιδιαίτερα στον χαρακτήρα σας ; Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;

Θα με χαρακτήριζα ως έναν άνθρωπο που βασίζει την δράση του σε σαφείς στόχους, αναζητά τη δημιουργική προσέγγιση στα προβλήματα, έχει έντονη ενέργεια και πάντα επιδιώκει την αυτοβελτίωση. Είμαι αφοσιωμένος στην οικογένεια μου και προσπαθώ να είμαι ένας κάλος πατέρας και σύντροφος. Πέραν αυτών θεωρώ την ειλικρίνεια, την ευγένεια και την αξιοπιστία σημαντικές αξίες στον χαρακτήρα μου. Προσπαθώ να είμαι συνεπείς στις αρχές μου και να ενεργώ με ειλικρίνεια σε κάθε κατάσταση. Αυτά τα χαρακτηριστικάδιαμορφώνουν τον τρόπο που αντιμετωπίζω τη ζωή και τις προκλήσεις που προκύπτουνμπροστά μου. Πάνταπροσπαθώνα βελτιώνω τον εαυτό μου και να συνεισφέρωθετικάτόσο στην προσωπική μου ζωή, όσο και στην κοινότητα μου.

Στην  καθημερινότητα σας  ως πολίτης τί είναι αυτό ή αυτά που πραγματικά σας ενοχλούν;

Ως πολίτης, υπάρχουν διάφορα θέματα που μπορεί να με ενοχλούν στην καθημερινότητα μου. Κάποια αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αισθητική:Με ενοχλεί να βλέπω στην καθημερινότητα μου ακάθαρτους χώρους με γραφίτη και σκουπίδια. Οι καθαροίχώροιδημιουργούνευχάριστη αισθητική και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνάνθρωπων μας. Η καθαριότητα στους δημοσίους χώρους συμβάλει στην δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας. Η διατήρηση καθαρών χωρών απαιτεί τη συνεισφορά και την ευαισθητοποίηση όλων μας. Όπως λέμε η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, ηκαθαριότητα είναι ομορφιά και υγεία και κάνει τον άνθρωπο πολιτισμένο και ανώτερο.
  • Τοπιοτεχνία δημόσιων χώρων: Με ενοχλεί να βλέπω νησίδες, πεζοδρόμια, δρόμους και κυκλικούς κόμβους όπου οι χώροι πρασίνου δεν είναι σωστά διαμορφωμένοι ή είναι στο έλεος του θεού,γεμάτο με αγριόχορτα , κομμέναδέντρα και γενικά να επικρατεί μια λάθοςεικόνα.
  • Ανισότητα και διακρίσεις: Η ανισότητα μεταξύ ανθρώπων λόγο φύλου, κοινωνικής τάξης η άλλων παραγόντων είναι κάτι που με ενοχλεί βαθιά. Πιστεύω στην ισότητα και στην δικαιοσύνη για όλους. Με ενοχλεί η παράνομη μετανάστευση αφού θεωρώ είναι άδικο προς αυτούς που είναι νόμιμοι και πιστοί στις υποχρεώσεις τους.

 

Πες μας τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά και να διεκδικήσετε μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη εποχή για το Δήμο μας;

Αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος για την Αραδίππου μας με βαθιά πεποίθηση ότι η εμπειρία μου ως αρχιτέκτονας, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο του Δήμου μας.Στόχος μου είναι να προωθήσω την ετοιμασία ολοκληρωμένου σχεδίου περιοχής (masterplan) για την υλοποίηση έργων με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της Αραδίππου που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών μας και της τοπικής κοινότητας. Οι προκλήσεις της εποχή μας απαιτούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουν όραμα, αυτοπεποίθηση, εντιμότητα, ενέργεια και προγραμματισμό για την υλοποίηση των στόχων που θα τεθούν.

Πιστεύω ότι η επαγγελματική μου κατάρτιση, εμπειρία και πολύ περισσότερο η ικανότητα μου να αφουγκράζομαι τα προβλήματα των Δημοτών με καθιστούν την σωστή επιλογή για εκλογή.

Σε ποια θέματα θεωρείτε ότι  μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία;

Θεωρώ ότι με την εμπειρία μου σαν αρχιτέκτονας μπορώ! Και έχω σαν στόχο μου να προωθήσω την ετοιμασία ολοκληρωμένου σχεδίου περιοχής (masterplan) για την υλοποίηση έργων (υποδομών) με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της Αραδίππου που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών μας, αλλά και της τοπικής κοινότητας. Στόχος μου είναι με στενή συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο να προωθηθούν και να ωριμάσουν έργα με πολεοδομικές άδειες.

Σαν αρχιτέκτονας τι σημαίνει για εσάς η λέξη ανάπτυξη της πόλης μας;

Για έναν αρχιτέκτονα, η ανάπτυξη της πόλης αποτελεί μια σημαντική διαδικασία που απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό και συνεκτική προσέγγισή. Η ανάπτυξη μιας πόλης πρέπει να λαμβάνει υπόψη της, την βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και την διαφύλαξη του πολιτιστικού κληρονομιάς. Ως αρχιτέκτονας έχω την ευθύνη να συμβάλλω στη δημιουργία λειτουργικών, όμορφων και ασφαλών χώρων όπου οι κάτοικοι μπορούν να ζουν, να εργάζονται και να απολαμβάνουν τον ελεύθερο τους χρόνο. Η ανάπτυξη της πόλης πρέπει να συνδυάζει τη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τη δημιουργία καινοτόμων και βιώσιμων υποδομών. Επομένως η ανάπτυξη της πόλης για έναν αρχιτέκτονα σημαίνει την επίτευξη μιας ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης που θα προάγει την ποιότητα ζωής, την καινοτομία και την κοινωνική ευημερία των κατοίκων.

Ποια  θέματα νομίζετε ότι είναι αυτά που η πόλη μας πάσχει και ποιές είναι για σας προσωπικές  προτεραιότητες;

Θεωρώ ότι οι προκάτοχοι της Αραδίππου μας έχουν δημιουργήσει όλα τα απαραίτητα βήματα για να γυρίσει ο Δήμος μαςσελίδα. Χρειάζεται μια νέα ταυτότητα, με ένα νέο όραμα,  οπού όλοι πρέπει να πιστέψουν σε αυτό.

Η Αραδίππου μας έχει σοβαρές ανάγκες για ευρωπαϊκά υπερσύγχρονα  κτίρια όπως:

  • Καινούργια Δημοτική Βιβλιοθήκη με καφετέρια και με χώρους σταθμεύσεις για τους δημότες μας.
  • Πολιτιστικό Κέντρο, με υπερσύγχρονους εκθεσιακούς χώρους , χορωδίες, αμφιθέατρο, πλατεία εστιατόριο καφετέρια με χώρους στάθμευσης.
  • ΔημιουργίαΔημοτικούΚολυμβητήριο / Ναυτικός Όμιλος Αραδίππου.
  • Ανάπλαση και αξιοποίησης περιοχής Παναγάας των Αμπελιών.
  • Αναβάθμιση οδοστρώματος ΠάρκουΡιζοελιάς.
  • Ποταμός Αραδίππου, δημιουργίας χώρων εστίασης,ποδηλατοδρόμος και πάρκο.
  • Ανάπλαση περεταίρω ευρύτερηςπεριοχής,”Λαογραφικό μουσείο ΚώσταΚαιμακλιώτη”.
  • Ζώνη Ελεύθερου εμπορίου ( δημιουργία σχεδίου περιοχής).
  • Δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Το νέο όραμα και η νέα  ταυτότητα πρέπει να έχει την δική της δυναμικότητα με απώτερο σκοπό την συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και όχι μόνο:

ΗΑραδίππου της Αγάπης και της Φιλοξενίας,  ηΑραδίππου της Ιστορίας και του Πολιτισμού,ηΑραδίππου του Φιλανθρωπισμού και του Εθελοντισμού, ηΑραδίππου του Πολιτιστικού χορού και της χορωδίας, ηΑραδίππου των Αγίων και της Εκκλησίας, ηΑραδίππου του κλέφτικου και του κοκκινιστού,  ηΑραδίππου της τσιππόπιττας και του πουρεκκιού, η Αραδίππου της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και η ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ.

 Η εξουσία δυστυχώς  διαφθείρει τον άνθρωπο ακόμα και άτομα που νομίζαμε ότι τα γνωρίζαμε καλά. Εσείς πως βλέπετε τη θέση ευθύνης και τί έχετε να υποσχεθείτε στους ψηφοφόρους σας.

Η εξουσία διαφθείρει τον άνθρωπο μόνο αν αυτός το επιδιώξει.

Εγώ έχω σαν σκοπό να υπηρετήσω πιστά τον Δήμο μου με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε το νέο Όραμα για την Αραδίππου μας. Πιστεύω σαν αρχιτέκτονας έχω πολλά να προσφέρω και μαζί με όλους τους δημότες μας προχωρούμε μπροστά, δυναμικά !

Ποιο έχετε σαν motto στη ζωή σας;

“Θέλω σημαίνει Μπορώ”!

Όταν έχασα τον Πατέρα μου σε ηλικία 16 χρονών νόμιζα ότι δεν θα μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου!  Όμως με πίστη στον Θεό και με την δύναμη της Μάνας μου, “Θέλω σημαίνει Μπορώ” κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου,να υπηρετήσω στις ΕιδικέςΔυνάμεις Καταδρομών. Να πάω εξωτερικό να σπουδάσω αρχιτέκτονας, να παντρευτώ και να κάνω μια όμορφη οικογένεια. Να κτίσω το δικό μου σπίτι,  να ξεκινήσω την δική μου επιχείρηση και τώρα να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Δήμο μου. “Θέλω σημαίνει Μπορώ”.

 Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Κι εγώ σας ευχαριστώ και κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους ανθυποψήφιους μου καλές επιτυχίες .

Send this to a friend