Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σημαντική διάκριση της ΕΤΑΠ Λάρνακας στα φετινά Παγκύπρια Βραβεία Τουρισμού
Σημαντική διάκριση της ΕΤΑΠ Λάρνακας στα φετινά Παγκύπρια Βραβεία Τουρισμού

Σημαντική διάκριση της ΕΤΑΠ Λάρνακας στα φετινά Παγκύπρια Βραβεία Τουρισμού

Βάσος Βάσου

Το χρυσό βραβείο στην ενότητα «Στρατηγική και Καινοτομία» για την κατηγορία «Πρωτοβουλίες για επέκταση της τουριστικής περιόδου και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και υπηρεσιών» επιδόθηκε στην εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, στα πλαίσια των φετινών Παγκύπριων Βραβείων Τουρισμού.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, η τοπική εταιρεία τουρισμού, σε συνεργασία με τους φορείς που την απαρτίζουν, διαχρονικά υλοποιεί δράσεις τουριστικής αναβάθμισης κι εμπλουτισμού, οι οποίες ποικίλουν σε θεματολογία και είδος, λόγω και της πολυδιάστατης φύσης της τουριστικής βιομηχανίας.

Στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία βραβεύθηκε για τέσσερεις πρόσφατες ενέργειες, οι οποίες ήταν καινοτόμες, πληρούν τα κριτήρια της αειφορίας, προσφέρουν πολύπλευρα οφέλη και αποτελούν παράδειγμα καλών πρακτικών. Κορωνίδα της εν λόγω σειράς δράσεων αποτέλεσε η δημιουργία του νέου τεχνητού υφάλου Λάρνακας με την πόντιση του πλοίου «Ελπίδα», που είναι το μεγαλύτερο σκάφος που βυθίστηκε στην Κύπρο για αυτό το σκοπό καθώς και του «Lef 1», το οποίο είναι το πρώτο πλοιάριο για snorkelling στην Κύπρο. Ο ύφαλος έχει προσελκύσει θαλάσσια ζωή νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και η εξέλιξή του κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

Άλλη μια αξιόλογη δράση που υλοποιείται σταδιακά είναι το Πρόγραμμα «Εμπλουτίζοντας και Πρασινίζοντας τις παραλίες της Λάρνακας». Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας έχουν δημιουργηθεί έξι υπαίθρια γυμναστήρια (παραλία Μακένζυ, πλαζ Πύλας, παραλιακός πεζόδρομος Περβολιών και τρία κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου Ορόκλινης), ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν υπαίθρια όργανα γυμναστικής και στο νέο γραμμικό πάρκο Ζυγίου.

Φυτεύτηκαν, επίσης, φοινικόδεντρα στις κυριότερες παραλίες της περιφέρειας Λάρνακας (από την Πύλα μέχρι και το Κίτι), ώστε να βελτιωθεί η εικόνα τους και να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Επιπρόσθετα, σε τρεις παραλίες της πόλης τοποθετήθηκαν συνθέσεις παιχνιδιών, ενώ στις παραλιακές περιοχές Πύλας – Ορόκλινης προστέθηκαν παγκάκια και ποδηλατοστάτες.

Το «Πρόγραμμα Αισθητικής Αναβάθμισης Λάρνακας», το οποίο άγγιξε το φλέγον θέμα της οπτικής ρύπανσης που επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της Κύπρου, θεωρήθηκε ακόμα ένα παράδειγμα καλής πρακτικής.

Μέσα από την πιλοτική εφαρμογή του στην πλατεία Αγ. Λαζάρου και στην οδό Βαλσαμάκη, αφαιρέθηκαν οι ακαλαίσθητες πινακίδες και αντικαταστάθηκαν με καινούργιες που συνάδουν με το προτεινόμενο πλαίσιο αισθητικής, αντικαταστάθηκαν τα σκίαστρα και οι ομπρέλες διαφημιστικών εταιρειών, ώστε να έχουν ενιαίο χρωματισμό και καλύφθηκαν εγκαταλελειμμένα κτίρια και κομπρεσέρ κλιματιστικών σε περίοπτες θέσεις.

Όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό, στη βράβευση περιλήφθηκε και το Πρόγραμμα «Δωρεάν Χειμερινών Εμπειριών Λάρνακας», το οποίο εμπλουτίζει τη διαμονή του ξένου επισκέπτη κατά την περίοδο χαμηλής αιχμής, με δραστηριότητες που προβάλουν την τοπική κουλτούρα, την παράδοση, την ιστορία και τη φύση της περιοχής.

 

 

Send this to a friend