Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙΡΟΣ Σαν… Σαχάρα ολόκληρη η Κύπρος: Σε πρώτη ζήτηση τα φαρμακεία λόγω σκόνης
Σαν… Σαχάρα ολόκληρη η Κύπρος: Σε πρώτη ζήτηση τα φαρμακεία λόγω σκόνης

Σαν… Σαχάρα ολόκληρη η Κύπρος: Σε πρώτη ζήτηση τα φαρμακεία λόγω σκόνης

Το πέπλο αφρικανικής σκόνης κάλυψε χθες ολόκληρη την Κύπρο. Από διπλάσια μέχρι τριπλάσια τα επίπεδα σκόνης που καταγράφτηκαν σε όλες τις πόλεις, με το να εντείνεται ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Χρύσανθος Σαββίδης – Προϊστάμενος Κλάδου Ποιότητας Αέρα
Χθες σε σχέση με προχθές η συγκέντρωση ήταν πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι πιο ψηλή τιμή καταγράφηκε η ώρα 01:00 το μεσημέρι στα 158 μικρογραμμάρια στη Λευκωσία. Στη Λεμεσό 122 μικρογραμμάρια και καταγράφηκε η ώρα 11:00 το πρωί και στη Λάρνακα καταγράφηκε η ώρα 10:00 το πρωί με 137 μικρογραμμάρια.

Το πυκνό σύννεφο αφρικανικής σκόνης πνίγει όσους κυκλοφορούν στους δρόμους. Στις καφετέριες οι πολίτες επιλέγουν είτε να καθίσουν σε εσωτερικό χώρο, είτε σε καλυμμένο, για να αποφύγουν έστω και με αυτό τον τρόπο την έκθεση στη σκόνη.

Αρκετά είναι τα σχολεία τα οποία ακολουθώντας τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας περιόρισαν να τα παιδιά στις τάξεις. Ωστόσο, υπήρξαν και αυτά που παράκουσαν τις οδηγίες.

Ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες τις τελευταίες μέρες και για όσους δουλεύουν εκτεθειμένοι σε εξωτερικούς χώρους.

Δύσκολες οι μέρες, η ατμόσφαιρα έχει πολλή σκόνη δυστυχώς περιοριζόμαστε μέσα στους εσωτερικούς για να βγάλουμε τη μέρα.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αθλητές. Όπως εξηγεί ο αθλητής στίβου  Γιώργος Χωραττάς μέρες σαν κι αυτή οι προπονήσεις γίνονται βασανιστήριο.

Γιώργος Χωραττάς – Αθλητής στίβου
Η αλήθεια κάθε φορά που τρέχουμε αναπνέουμε συνέχεια τη σκόνη, δυσκολευόμαστε αναπνευστικά επειδή δεν έχουμε κλειστούς χώρους προπόνησης στην Κύπρο.

Πολλοί είναι οι πολίτες που από χθες καταφεύγουν στα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Κρίστη Λοϊζίδου – Φαρμακοποιός
Είναι αυξημένη όντως η κίνηση λόγω της σκόνης. Μας ζητούν σταγόνες για τα μάτια, σπρέι της μύτης, αντισταμινικά

Τα χειρότερα… έπονται
Τα χειρότερα, έπονται, προειδοποιούν πάντως οι ειδικοί.

Ανδρέας Χρυσάνθου – Μετεωρολογικός Λειτουργός
Ενδεχομένως και οι συγκεντρώσεις αυτού του επεισοδίου από την Κυριακή να είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά διαστήματα.

Ο υδράργυρος άγγιξε σήμερα τους 34 βαθμούς κελσίου. Η θερμοκρασία σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία αύριο θα πέσει, ωστόσο συνεχίζει να διατηρείται αρκετά πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας θα έχουμε το Σαββατοκύριακο.

 

Send this to a friend