Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δύο χρόνια ξηρασίας για το Φάρο Περβολιών
Δύο χρόνια ξηρασίας για το Φάρο Περβολιών

Δύο χρόνια ξηρασίας για το Φάρο Περβολιών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πέρασε ενάμισι χρόνος από την επίσημη εξαγγελία του έργου ανάπλασης και αξιοποίησης του Φάρου Περβολιών και του περιβάλλοντα χώρου, αλλά ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες…Λαμβάνοντας, δε, υπόψη τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι (γραφειοκρατικές) διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις, ουδείς αρμόδιος μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση για το πότε, επιτέλους, θα ξεκινήσουν τα έργα.

Η ανάπλαση του Φάρου Περβολιών είχε εξαγγελθεί στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον Οκτώβριο του 2022 από την Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας, το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) και το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στη διάσκεψη, ο Φάρος Περβολιών, ο οποίος βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση επί του παραλιακού μετώπου της κοινότητας, είναι ένας από τους πρώτους φάρους που κτίστηκαν στην Κύπρο, αφού χρονολογείται από το 1860. Το 1891 ενσωματώθηκε στο οικοδόμημα η οικία του φαροφύλακα, ενώ το 1901 ανοικοδομήθηκε εκ νέου με κόστος, τότε, 117 λίρες. Είναι πετρόκτιστος, σε σχήμα οκταγώνου, στον οποίο εφάπτεται η μικρή οικία του φαροφύλακα. Οι ειδικοί τον θεωρούν ως ένα από τα ιστορικότερα μνημεία στην επαρχία Λάρνακας, το οποίο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό, παραμελημένο και αναξιοποίητο. Όπως είχε αναφερθεί στη δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ανακατασκευή του χώρου και την κατάλληλη τοπιοτέχνηση τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα, κυρίως για την τουριστική βιομηχανία της ευρύτερης Λάρνακας.

Η ανάπλαση του Φάρου θα αναδείκνυε περαιτέρω το παραλιακό μέτωπο Περβολιών και θα αποτελούσε πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους. Κατά την παρουσίαση των σχεδίων, είχε γίνει αναφορά για αξιοποίηση της κατοικίας του φαροφύλακα και των γύρω χώρων καθώς και για δημιουργία ενός μικρού χώρου για σκοπούς διοργάνωσης εκδηλώσεων. Τονίστηκε πως επρόκειτο για ένα πρωτοποριακό έργο, που εκτός των άλλων θα προωθούσε τη γνώση για τη θάλασσα.

Η θέση της ΑΛΚ                                                                              

Δεκαοχτώ μήνες μετά την εξαγγελία του υπό αναφορά έργου, η εφημερίδα μας «έψαξε» το θέμα και διαπίστωσε πως παρόλο που έχει παρέλθει ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ζητήσαμε την θέση του γενικού διευθυντή της Αρχής Λιμένων, Άνθιμου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μας είπε ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν προκύψει κάποια διαδικαστικά, κατά την έκφρασή του, προβλήματα αναφορικά με τους οργανισμούς που θα έπρεπε να συνεργαστεί η ΑΛΚ σε σχέση με τις προσφορές.

Όπως ανέφερε, αυτά τα προβλήματα έχουν πια ξεπεραστεί και το μήνυμα που έχει ήδη σταλεί, τόσο προς την τοπική εταιρεία τουρισμού, όσο και προς το CMMIείναι πως το έργο θα υλοποιηθεί. «Τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι έτοιμα και δόθηκαν οδηγίες προς τους λειτουργούς μας να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες», συμπλήρωσε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να μας πει πότε ξεκινούν τα έργα και πότε υπολογίζεται να ολοκληρωθούν. «Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο απαιτούνται εγκρίσεις από την Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο. Θα πιέσουμε όσο μπορούμε, προκειμένου τα έργα να ξεκινήσουν το συντομότερο», σημείωσε.

Send this to a friend