Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Πολύ δύσκολες στιγμές βιώνει το Θέατρο Σκάλα, στη Λάρνακα. Ο οργανισμός περνούσε κρίση και προ του κορωνοιού, ωστόσο τα προβλήματα βιωσιμότητας αυξήθηκαν μετά την πανδημία. Τη δεδομένη στιγμή, το θέατρο αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας, το ταμείο είναι μείον κι αν σύντομα δεν ξεκινήσουν νέες παραγωγές ώστε να δοθούν οι ανάλογες χορηγίες από τον ΘΟΚ, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί σε λουκέτο.

Η τελευταία παράσταση του Θεάτρου Σκάλα δόθηκε στις 8 περασμένου Μαρτίου. Έκτοτε, οι όποιες παραγωγές ήταν προγραμματισμένες μπήκαν στο «ψυγείο» ένεκα του κορωνοιού.

Ως εκ τούτου, εδώ και τριάμισι μήνες οι εισπράξεις του θεάτρου είναι μηδαμινές, ενώ παράλληλα έχουν παγοποιηθεί οι χορηγίες του ΘΟΚ που δίνονται με κάποιους όρους, ανάλογα με τις παραστάσεις που ανέβαζε το θέατρο.

 

Την τυποποίηση του λευκαρίτικου κεντήματος από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης, ανακοίνωσε στο θερινό ενημερωτικό της δελτίο η εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.
Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, το περίφημο χειροτέχνημα είναι το πρώτο Κυπριακό παραδοσιακό προϊόν, το οποίο επίσημα πιστοποιείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης, κάτι που το κάνει κι επίσημα μοναδικό στο είδος του.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει ήδη εξαγγείλει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει την πιστοποίηση του λευκαρίτικου κεντήματος για σκοπούς προώθησής του στο εξωτερικό και σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις, ενδεχομένως και με συμμετοχή γυναικών από τα Λεύκαρα που κατέχουν τη μοναδική τέχνη έχοντας κληρονομήσει τα μυστικά της από παλαιότερες γενεές. H τέχνη διδάχθηκε στις γυναίκες των Λευκάρων από οικογένειες ευγενών από τη Βενετία που έκαναν διακοπές στα Λεύκαρα την περίοδο των Ενετών, μεταξύ του 1489 και του 1570 μ.χ. και από τότε περνά από γενιά σε γενιά.

Υπενθυμίζουμε, ότι ήδη το λευκαρίτικο κέντημα φιγουράρει στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 2009 ως αναπόσπαστο μέρος της μακραίωνης παράδοσης του τόπου. «Η κεντητική τέχνη στο ορεινό θέρετρο των Λευκάρων αποτελεί συνδυασμό καλλιτεχνικής έκφρασης και κοινωνικής πρακτικής, αφού για αιώνες ήταν η κυριότερη ενασχόληση των γυναικών στην ιστορική κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας, οι οποίες εξακολουθούν να δημιουργούν τραπεζομάντηλα, πετσέτες και άλλα κεντήματα υψηλής αξίας, καθισμένες στα στενά δρομάκια του χωριού ή σε εσωτερικές αυλές».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους σημείωσε ότι η κωμόπολη είναι περήφανη για το γεγονός ότι η πολιτιστική της κληρονομιά έχει αναγνωριστεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης, μια διάκριση η οποία τιμά την παράδοση και τις γυναίκες που αφιέρωσαν τις ζωές τους σε αυτή τη μοναδική τέχνη.

Send this to a friend