Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Έκρηξη σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Πύλας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα όταν άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν ζημιές σε υπό ανακαίνιση ξενοδοχείο.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ξενοδοχείου.

Η σκηνή αποκλείστηκε από την Αστυνομία με τις εξετάσεις να συνεχίζονται.

 

Το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εκτιμά το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, για τα κατασκευαστικά έργα της δεύτερης φάσης του παραλιακού πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου Περβολιών. Ένα έργο που καθυστέρησε αρκετά χρόνια, αφού η πρώτη φάση παραδόθηκε πριν από έξι χρόνια…

Αυτό αναφέρει σ’ επιστολή του ο Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σ’ ερώτηση που υπέβαλε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του παραλιακού πεζόδρομου.

Στην απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 9 Απριλίου 2024, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημειώνει ότι η Β΄ φάση του πολεοδομικού έργου για τη διαμόρφωση του παραλιακού πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου στα Περβόλια αποτελεί συνέχεια της Α΄ φάσης, της οποίας οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2017 και παραλήφθηκαν το 2018.

Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο, έξι πλατώματα με καθιστικά – πέργολες, ξύλινη πλατφόρμα σύνδεσης του πεζόδρομου με τη θάλασσα για χρήση από ΑμεΑ, κάθετη πρόσβαση για πυροσβεστικό όχημα και ασθενοφόρο, χώρο στάθμευσης εντός τ/κ τεμαχίου, χώρους υγιεινής και ντουζιέρες, κάθετες προσβάσεις που θα ενώνουν τον ποδηλατόδρομο με το οδικό δίκτυο και χώρους πρασίνου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια επανασχεδιασμού του πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου, στη βάση των εισηγήσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Κλάδου Θαλασσίων Μελετών του Τμήματος Δημοσίων Έργων, έτσι ώστε να βρεθεί η πλέον ασφαλής θέση του σε σχέση με την ακτογραμμή, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό διάβρωσης της περιοχής. Και τούτο, όπως εξηγεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευστάθεια του πεζόδρομου και η ασφάλεια του κοινού.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρει στην επιστολή του ότι έχει ετοιμαστεί έκθεση πληροφοριών, η οποία υποβλήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2022 στο Τμήμα Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής είναι θετική και οι όροι της απαιτείται να ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό.

«Στην παρούσα φάση, το Τμήμα Πολεοδομίας προχωρεί στην ολοκλήρωση των κατασκευαστικών και στατικών σχεδίων για το έργο της Β΄ φάσης του παραλιακού πεζόδρομου Περβολιών. Η τελική αρχιτεκτονική μελέτη της όδευσης του πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου θα δημοσιοποιηθεί στο κοινοτικό συμβούλιο Περβολιών και θα είναι διαθέσιμη για επιθεώρηση από κάθε ενδιαφερόμενο. Αφού ολοκληρωθούν τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τα σχέδια των αρμοδίων υπηρεσιών περί τα τέλη Ιουλίου 2024, θα προωθηθούν και οι διαδικασίες ετοιμασίας των εγγράφων προσφορών για την κατασκευή του έργου.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή εργολάβου υπολογίζεται περί το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η προκαταρκτική εκτίμηση δαπάνης ανέρχεται στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, αλλά το τελικό κόστος θα προκύψει από την επιμέτρηση των τελικών σχεδίων», καταλήγει ο κ.Ιωάννου.

Για την Β΄ φάση του παραλιακού πεζόδρομου Περβολιών το κράτος θα συνεισφέρει κατά τα 2/3 της δαπάνης και το υπόλοιπο 1/3 θα καταβληθεί από την Τοπική Αρχή (Ειδικό Ταμείο Εξαγοράς του Παραλιακού Πεζόδρομου).

Τα κατασκευαστικά έργα εκτιμάται θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

 

 

 

 

Send this to a friend