Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Λεόντιος Κωστρίκης και Σωτήρης Καλογήρου μέλη της Ακαδημίας της Ευρώπης
Λεόντιος Κωστρίκης και Σωτήρης Καλογήρου μέλη της Ακαδημίας της Ευρώπης

Λεόντιος Κωστρίκης και Σωτήρης Καλογήρου μέλη της Ακαδημίας της Ευρώπης

Δύο μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, οι Καθηγητές Λεόντιος Κωστρίκης και Σωτήρης Καλογήρου, αναγορεύτηκαν πρόσφατα σε μέλη της Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europea).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κυπριακής Ακαδημίας, η εκλογή στην Ακαδημία της Ευρώπης προϋποθέτει πρόταση δύο μελών της Ακαδημίας (στα οποία περιλαμβανόταν και ο Ακαδημαϊκός Ανδρέας Δημητρίου), αυστηρή κρίση του επιστημονικού έργου του κάθε υποψήφιου και επικύρωση από τα αρμόδια όργανα της Ακαδημίας και επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση των Καθηγητών Κωστρίκη και Καλογήρου από την επιστημονική κοινότητα και τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η έρευνα τους.

Ο Λεόντιος Κωστρίκης εντάχθηκε στην Τάξη της Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, ενώ ο Σωτήρης Καλογήρου στην Τάξη των Επιστημών Φυσικής και Μηχανικής.

Η νέα εκλογή των δύο Ακαδημαϊκών επιβεβαιώνει και το διεθνούς επιπέδου έργο των μελών της Κυπριακής Ακαδημίας. Σημειώνεται ότι άλλα μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας που είναι μέλη της Ακαδημίας της Ευρώπης, εκτός των Ακαδημαϊκών Ανδρέα Δημητρίου (2012), Λεόντιου Κωστρίκη (2024) και Σωτήρη Καλογήρου (2024), είναι οι Ακαδημαϊκοί Κώστας Παπανικόλας (2011) και Μάριος Πολυκάρπου (2022), τα Επίτιμα Μέλη Λουκάς Χριστοφόρου (2014) και Χριστόφορος Πισσαρίδης (2011), το Εξωτερικό Μέλος Christina Moberg(2018) και το Αντεπιστέλλον Μέλος Στέλλα Βοσνιάδου (2016).

Αναφέρεται ότι η Ακαδημία της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1988, είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός με διακεκριμένους ερευνητές διεθνούς εμβέλειας από όλους τους τομείς των επιστημών και συμπεριλαμβάνει πολλούς Νομπελίστες. Στόχος της είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής έρευνας, η παροχή συμβουλών σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς σε επιστημονικά θέματα και η διεύρυνση της διεπιστημονικής συνεργασίας και της διεπιστημονικής έρευνας διεθνώς. Η Ακαδημία της Ευρώπης αναγορεύει ως μέλη της διακεκριμένους επιστήμονες από όλες τις χώρες της Ευρώπης με πρόταση που υποβάλλεται από επιστήμονες που είναι ήδη μέλη. Το μοναδικό κριτήριο εκλογής είναι η «αποδεδειγμένη επιστημονική αριστεία στο πεδίο του υποψηφίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Send this to a friend