Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Στο λιμάνι της Λάρνακας οδηγήθηκε χθες βράδυ, μια βάρκα με παράτυπους μετανάστες, που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βάρκα φαίνεται να ξεκίνησε από τη Συρία και επέβαιναν συνολικά 20 άτομα, 13 άνδρες, 1 γυναίκα και 6 παιδιά. Μετά την καταγραφεί των στοιχείων τους μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι πλήρωσαν από τρεις χιλιάδες σε άγνωστο άτομο για να τους μεταφέρει στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής δεν έγινε καμία σύλληψη.

 

Η γκετοποίηση περιοχών και η υποβάθμιση της εικόνας συγκεκριμένων τουριστικών και άλλων κεντρικών σημείων της Λάρνακας εξαιτίας, της λανθασμένης χωροθέτησης δομών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του ΕΒΕΛ και της ΕΤΑΠ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Στόχος της συνάντησης ήταν να εξεταστούν τρόποι επίλυσης σοβαρών θεμάτων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική και τουριστική βιομηχανία της πόλης μας. Ένα από τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το μεταναστευτικό και οι τρόποι επίλυσης συναφών προβλημάτων που δημιουργούνται.

Ήδη, αρκετές περιοχές στη Λάρνακα, κυρίως κοντά στο κέντρο της πόλης και πλησίον του παραλιακού μετώπου έχουν γκετοποιηθεί και υποβαθμιστεί, ενώ έντονο είναι το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλείται πια σε ντόπιους κατοίκους και σε ξένους επισκέπτες. Δεδομένου πως πρόκειται για ένα ευρύ και περίπλοκο πολιτικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, οι παράγοντες της Λάρνακας ενημέρωσαν λεπτομερώς τους παρευρισκόμενους για τις περιοχές που χρειάζονται αυξημένες αστυνομικές περιπολίες, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα, έστω και προσωρινά, τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν αυξημένες περιπολίες στο παραλιακό μέτωπο στην λεωφόρο Μακαρίου και σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία θεωρούνται πως έχουν ήδη γκετοποιηθεί. Τονίστηκε, ακόμα, η πάγια θέση του  ΕΒΕΛ και της ΕΤΑΠ, να μην παραχωρούνται άδειες λειτουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών σε πρώην ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώην ξενοδοχείο «Χενίπα», στην Ορόκλινη.

Το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΠ υπέβαλαν εισήγηση για υιοθέτηση του θεσμού της Τουριστικής Αστυνομίας, με πιλοτική εφαρμογή στη Λάρνακα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε την ανάληψη τέτοιου ρόλου εκ μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας, εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται στην επικείμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, έγινε αναφορά και στην ανάγκη αποτελεσματικότερης επιτήρησης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών από την παράνομη αλιεία, τόσο με αυξημένες περιπολίες, όσο και με τη χρήση καμερών ως μία πιθανή λύση.

 

Send this to a friend