Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανδρέας Βύρας: Το προφίλ του, η επαγγελματική του ανέλιξη και οι απόψεις του για τη Λάρνακα με στόχο να γίνει καλύτερη και ποιοτικότερη…
Ανδρέας Βύρας: Το προφίλ του, η επαγγελματική του ανέλιξη και οι απόψεις του για τη Λάρνακα με στόχο να γίνει καλύτερη και ποιοτικότερη…

Ανδρέας Βύρας: Το προφίλ του, η επαγγελματική του ανέλιξη και οι απόψεις του για τη Λάρνακα με στόχο να γίνει καλύτερη και ποιοτικότερη…

Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν Πολυπράγμων και ενεργό μέλος της κοινωνίας της Λάρνακας. Ο Ανδρέας Βύρας είναι άνθρωπος που δεν εφησυχάζει και δεν καλουπώνεται. Παράλληλα με την επαγγελματική του ιδιότητα, ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο, αυτό του ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά αλλά και με έντονες απόψεις και θέσεις για την πόλη του. 

Ανδρέας Βύρας: Ένας νέος άνθρωπος, επιτυχημένος επαγγελματικά, δραστήριος και με άποψη για τα κοινά, την πολιτική και φυσικά για τη Λάρνακα…. Την πόλη του.

Ανδρέα πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου?

Γεννήθηκα στην Λάρνακα το 1978 και κατάγομαι από την κατεχόμενη Βατυλή.   Μετά από την αποφοίτηση μου από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου και την θητεία μου στο στρατό σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημόσια Διοίκηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδικότητα στην Χρηματοοικονομική καθώς επίσης και ΜΒΑ στο Πανεπιστήμιο του Southampton.  Με το πέρας των σπουδών μου εργάστηκα για 2 χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών στην υπηρεσία ΦΠΑ ( επαρχιακό γραφείο Λάρνακας). Σε αυτό το κομβικό σημείο της ζωής μου πήρα την απόφαση να αποχωρήσω από την δημόσια υπηρεσία που δεν με εξέφραζε και δεν με ικανοποιούσε ως επαγγελματία και εργάστηκα για περίπου  2,5 χρόνια ως Εσωτερικός Ελεγκτής και στην συνέχεια για οκτώ χρόνια ως Γενικός Διευθυντής/ Γραμματέας στο σημερινό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου – Λάρνακας. Από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά από σχετική πρόταση της νέας Διοίκησης και τις νέες ανακατατάξεις στο Συνεργατισμό ανάλαβα τα καθήκοντα του Διευθυντή Διεύθυνσης Ανάκτησης Χρεών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ενασχόληση σου με τα κοινά από πότε ξεκίνησε;   

Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκινάει από τα σχολικά μου χρόνια. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου διετέλεσα για τρία χρόνια μέλος της Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστημίου Κύπρου , διετέλεσα ταμίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λάρνακας και από το 2003 μέχρι 2009 μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.Από το 2009 μέχρι και το 2013 διετέλεσα Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και παράλληλα Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου. Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέπεσε με την θητεία μου ως Πρόεδρος του ΟΝΕΚ και έτσι είχα την τύχη να προεδρεύσω της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεολαίας και της Συνάντησης Γενικών Διευθυντών για Θέματα Νεολαίας. Επίσης μου δόθηκε η δυνατότητα να  εκπροσωπήσω την Πατρίδα μας σε δεκάδες συναντήσεις για θέματα νεολαίας και οικονομίας τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης. Διετέλεσα επίσης για σειρά ετών μέλος του Κεντρικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ και από το 2010 είμαι μέλος της Κ.Ε ΑΚΕΛ.

Πως ηταν η δράση και η συμμετοχή σου για 10 χρόνια στον ΟΝΕΚ;

Στο περισσότερο κόσμο δεν είναι γνωστό ότι ο ΟΝΕΚ είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας για θέματα Νεολαίας του κράτους. Ιδιαίτερα κατά την θητεία μου ως Πρόεδρος είχα την ευκαιρία να συνεισφέρω και εγώ έστω και στο ελάχιστο στο οργανισμός αυτός να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία και με αυτό τρόπο να ενισχυθεί η παρέμβαση της νέας γενιάς στα κοινά αλλά παράλληλα βοήθησα στην ανάπτυξη μίας σειράς έργων και προγραμμάτων που έδωσαν λύσεις και επιλογές σε μια μεγάλη μερίδα των νέων μας.

Ιδιαίτερα στην Πόλη μας στην Λάρνακα κατά την διάρκεια της συμμετοχής μου στο Δ.Σ. του ΟΝΕΚ και με την άψογη συνεργασία που είχαμε με την τότε τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργήσαμε την παιγνιοθήκη που λειτουργεί στους χώρους του κοινοτικού αθλητικού κέντρου, αναπτύξαμε το κέντρο πληροφόρησης που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρνακας (φώτα Ακρόπολης) σε συμβουλευτικό κέντρο, με σύμβουλους επαγγελματικού προσανατολισμού, ψυχολόγους καθώς επίσης και διάφορων προγραμμάτων πρόληψης. Επίσης καταφέραμε δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από την πόλη μας να επωφεληθούν και να συμμετάσχουν στα προγράμματα Πρωτοβουλίες Νέων  και το Ευρωπαικό Πρόγραμμα Youth in Action.

Θα ήταν παράλειψη μου σε αυτό το σημείο να μην αναφερθώ στον Αείμνηστο τέως Εκτελεστικό Γραμματέα του ΟΝΕΚ που κατάγεται από την πόλη μας Θρασύβουλο Θρασυβούλου που έφυγε πάρα πολύ νωρίς από κοντά μας που με τις ικανότητες του, της γνώσεις και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του προσέφερε πάρα πολλά στην νεολαία τόσο της πόλης μας όσο και της Κύπρου γενικότερα. Ως ένδειξη ελάχιστης τιμής για την προσφορά του αποφασίσαμε το κέντρο πληροφόρησης της αγαπημένης του πόλης να φέρει το όνομα του.

7

Τι θεωρείς ότι έχεις κερδίσει από την ενασχόληση σου με τα κοινά? 

 Η ενασχόληση μου με τα κοινά μπορεί να πω ότι ίσως ήταν πιο σημαντικό σχολείο ακόμα και από το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες  που απόκτησα όλα αυτά τα χρόνια καθώς επίσης η καθημερινή επαφή με τον κόσμο έχουν διαμορφώσει την ίδια μου την προσωπικότητα και το χαρακτήρα μου. Σε καμία περίπτωση δεν έχω μετανιώσει για τον τρόπο ζωής που επέλεξα κι αν μου δινόταν η ευκαιρία να ξεκινήσω ξανά από την αρχή θα ακολουθούσα τον ίδιο δρόμο.

Όλο και λιγότεροι όμως νέοι ακολουθούν αυτό το δρόμο. Οι πλείστοι εκ των οποίων είναι απογοητευμένοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Από τα σκάνδαλα, τη διαφθορα, τη διαπλοκή…

Και όχι αδίκως θα έλεγα. Διότι με  όλα αυτά τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια δυστυχώς παρατηρείται όντως μεγάλη απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα του κόσμου και ακόμα σε μεγαλύτερο βαθμό στην νεολαία.

Την ίδια ώρα όμως φτάσαμε στο σημείο της απόλυτης απαξίωσης και ισοπέδωσης. Σήμερα κάποιος με το να ασχολείται με τα κοινά θεωρείτε εν δύναμη κατηγορούμενος ή στην καλύτερη περίπτωση δεύτερης κατηγορίας πολίτης. Μαζί με τα ξερά, δυστυχώς καίγονται και τα χλωρά.

Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω τα σοβαρά προβλήματα και τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος καθώς και την αναγκαιότητα σοβαρών και μεγάλων αλλαγών έτσι ώστε να εξαλειφθούν όλα αυτά τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς που το χαρακτηρίζει σήμερα. Αλλά με αυτήν την απόλυτη θέση και την μη συμμετοχή μας στα κοινά ή στις εκλογές τότε εκεί βρίσκεται ο μεγάλος κίνδυνος διαιώνισης αυτών των συμπεριφορών και νοοτροπιών και να διοικούμαστε από λάθους ανθρώπους.

Τόσο με την ενασχόληση μου στην Διοίκηση ενός μεγάλου Συνεργατικού Ιδρύματος με ενεργητικό Εκατοντάδων Εκατομμυρίων Ευρώ  όσο και ως Πρόεδρος Ημικρατικού Οργανισμού αυτό που θέλω να δηλώσω είναι ότι από το κάθε άτομο που βρίσκεται σε θέση εξουσίας εξαρτάται κατά πόσο θα γίνει συμμέτοχος και συνένοχος στη διαφθορά ή θα γίνει πολέμιος της διαφθοράς και της διαπλοκής. .

Η ευθύνη για την επιλογή και κυρίως για την εκλογή προσώπων που θα χαρακτηρίζονται από συνέπεια και ακεραιότητα είναι συλλογική. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα, έχουμε όλοι  ευθύνη είτε με την ψήφο ή την διαμαρτυρία μας να επιλέγονται οι ικανοί κι αυτοί που μπορούν πραγματικά να συνεισφέρουν για μια καλύτερη κοινωνία.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να μας μιλήσεις λίγο για την πόλη μας, η  Λάρνακα και το δικό σου όραμα για αυτή.

 Η Λάρνακα είναι η πόλη που γεννήθηκα και έζησα σχεδόν όλη μου την ζωή. Η πορεία και το μέλλον της πόλης μας είναι συνυφασμένο με το μέλλον και την πορεία τόσο εμάς τον ίδιων όσο και των παιδιών μας. Ως χαρακτήρας ποτέ δεν μου αρέσει να μεμψιμοιρώ και να στέκομαι μόνο στο παρελθόν και στο γεγονός ότι στην πόλη μας τα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων του κέντρου της συμπεριφέρονταν πάντα ως τον φτωχό συγγενή.

Το μέλλον της πόλης μας πρέπει να το πάρουμε εμείς οι ίδιοι ‘στα χέρια μας. Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανάπτυξη και η ευημερία της πόλης μας δεν έχει ούτε χρώματα ούτε διαφορές μεταξύ μας. Αν θέλουμε πραγματικά να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν μας θα πρέπει να βάζουμε για λίγο στην άκρη όλα αυτά που πιθανόν να μας χωρίζουν και όλοι μαζί να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Τα παραδείγματα άλλων πόλεων που την κρίσιμη ώρα πρώτα βάζουν πρώτα την πόλη τους και μετά τις διαφορές τους πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για εμάς.

Μέσα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα και την επαφή μου με μια σειρά από επιχειρηματίες και ξένους επενδυτές συνειδητοποίησα είναι ότι η Λάρνακα έχει απεριόριστες προοπτικές που ακόμα και εμείς οι ίδιοι δεν συνειδητοποιούμε. Η Πόλη μας χωρίς καμία υπερβολή κρύβει τεράστιες προοπτικές και ευκαιρίες που έχουμε ευθύνη να αναδείξουμε και να προβάλουμε και με δικές μας ενέργειες να την μετατρέψουμε ως ελκυστικό επενδυτικό κέντρο. Υπάρχει ένα λιμάνι και ένα τεράστιος χώρος με παραλιακό μέτωπο στο κέντρο της πόλης ανεκμετάλλευτο. Με την προοπτική μετεγκατάστασης των εταιρειών καυσίμων και υγραερίου από την περιοχή Διυλιστηρίων ελευθερώνεται μία μεγάλη παραθαλάσσια περιοχή που με σωστούς χειρισμούς μπορεί να αναμορφώσει ολόκληρη την πόλη.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας όπως τα ζητήματα καθαριότητας , της ποιότητας του οδικού δικτύου , τους χώρους πρασίνου, πάρκων και άλλων πολλών καθημερινών ζητημάτων που όμως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής μας.   Πέρα όμως από αυτά η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και λόγο και στην κοινωνική πολιτική και τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τους συμπολίτες μας. Στην Ευρώπη οι κύριοι φορείς ανάπτυξης κοινωνικής πολιτικής είναι οι ίδιοι οι δήμοι. Οι τοπικές αρχές. Στην πόλη μας αλλά και σε άλλους δήμους γίνονται ελάχιστα σε αυτό τον πολύ σημαντικό τομέα. Υπάρχουν συνοικίες στην πόλη μας όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων στήριξης και πρόληψής των νέων μας.

Ο Δήμος μας ακολουθώντας παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών Δήμων  θα μπορούσε χρησιμοποιώντας τις υποδομές του και σε συνεργασία με ειδικούς να αναπτύξει συμβουλευτικά προγράμματα για το πως οι νέοι θα δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις καθώς επίσης και μία σειρά άλλων κοινωνικών παρεμβάσεων στήριξης ευάλωτων ομάδων, των καλλιτεχνών και πολλών άλλων ομάδων συμπολιτών μας.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες τέλος να στείλεις;

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να μεταφέρω κάποιες από τις απόψεις και θέσεις μου για την κοινωνία και την πόλη μας. Φυσικά για την Λάρνακα θα μπορούσαμε να μιλούμε για ώρες και όχι για μερικά λεπτά. Το τελευταίο πράγμα που θέλω να επαναλάβω είναι ότι εμείς καθορίζουμε την τύχη μας και έχουμε υποχρέωση για το δικό μας μέλλον και το μέλλον των παιδιών μας και της νεολαίας μας, να δημιουργήσουμε και να απολαμβάνουμε μία Πόλη σύγχρονη, οικονομικά εύρωστη, φιλική στο περιβάλλον, μακριά από κρούσματα διαφθοράς και και με ψηλή ποιότητα ζωής για όλους τους συμπολίτες μας…

 

 

Send this to a friend