Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ασυνήθιστα αυξημένες οι πνευμονίες στα παιδιά
Ασυνήθιστα αυξημένες οι πνευμονίες στα παιδιά

Ασυνήθιστα αυξημένες οι πνευμονίες στα παιδιά

Αυξημένα φαίνεται να είναι τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά των πενυμονιών σε παιδιά. Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία ο φετινός χειμώνας παρουσίασε αύξηση των σοβαρών περιστατικών μικροβιακών λοιμώξεων αλλά και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών και αν κάνουμε μία ανασκόπηση για το τι είδαμε τον περασμένο χειμώνα, θα δούμε ότι είχαμε πάρα πολλά παιδιά με στρεπτοκοκκική νόσο, επίσης είδαμε πολλά παιδιά με μικροβιακές πνευμονίες ορισμένες από τις οποίες ήταν σοβαρές και έκαναν επιλοκές όπως η πλευρητική συλλογή υγρού. Τόσα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε φέτος, δεν τα αντιμετωπίσαμε τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια αθροιστικά, σημείωσε ο κ. Ηλία.

Η παρατεταμμένη απομόνωση των παιδιών και η αδρανοποίηση του ανοσοκοποιητικού συστήματος οδήγησε σε αποδυνάμωσή του και όταν τα περιοριστικά μέτα ήρθησαν, τότε οι παθογόνοι αυτοί μικροοργανισμοί βρήκαν πρόσφορο έδαφος με αποτέλεσμα να εκδηλώσουν πιο βαριά και πιο επιθετική κλινική εικόνα. Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο εξήγησης, ανέφερε ο κ. Ηλία.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση όσον αφορά τα αυξημένα περιστατικά πνευμονιών, εξήγησε ο κ. Ηλία, είναι, επειδή οι συγκεκριμένες πνευμονίες προέρχονταν από συγκεκριμένο παθογόνο μικροοργανισμό, τον πνευμονιόκοκκο, και επειδή υπάρχει σχετικό εμβόλιο που εφαρμόζουμε από την αρχή της παιδικής ηλικίας, ίσως να έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος του πνευμονιοκόκκου πιο δράστικό και επιθετικό και τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, να μην είναι προστατευτικά για το συγκεκριμένο στέλεχος.

Το Μακάρειο ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Ηλία, δεν είναι γεμάτο με περιστατικά πνευμονίας, απλά είναι ασυνήθιστο για τέτοια εποχή να έχουμε τα περιστατικά που έχουμε. Δεν χρειάζεται πανικός, πρόσθεσε ο κ. Ηλία. Συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και θα πρέπει να πάνε το παιδί στον γιατρό, είπε, είναι ο υψηλός πυρετός, ο επίμονος βήχας, ο πόνος στα πλευρά ή στην κοιλιά όταν βήχει ή εισπνέει το παιδί.

Σε σχέση με τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά (μάσκες) αυτά είπε ο κ. Ηλία, θα τα δώσουμε αν το παιδί έχει μία ασθματική βροχίτιδα ή χρόνιο άσθμα κτλ.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend