Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τα κρούσματα covid έφεραν αύξηση εμβολιασμών στα κέντρα
Τα κρούσματα covid έφεραν αύξηση εμβολιασμών στα κέντρα

Τα κρούσματα covid έφεραν αύξηση εμβολιασμών στα κέντρα

Από αρκετές απουσίες σημαδεύτηκε τη Δευτέρα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας, Κ.Ε.Ε.Σ.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης.

Ωστόσο, ανέφερε, ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Ερωτηθείς σχετικά με την επανέναρξη των μαθημάτων μετά την ανάπαυλα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι σήμερα έγινε η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, αφού μεσολάβησε και η ανακοίνωση με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες μεταξύ άλλων μιλούσαν για 24 ώρες προστασίας των παιδιών αν έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα κρυολογήματος, αναπνευστικών προβλημάτων, κ.λπ.

«Άρα σήμερα η επιστροφή έγινε με αρκετές απουσίες που κυμαίνονται ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, από 4%, 5% μέχρι και 9% σε κάποιες ομάδες σχολείων. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών, αλλά αν το συνδυάσουμε με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας ήταν αναμενόμενο, διότι ξέρουμε ότι τις μέρες αυτές πάρα πολύς κόσμος έχει συμπτώματα κρυολογήματος, το οποίο μπορεί να είναι και Covid, μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «εμείς αναμένουμε να δούμε τις επόμενες μέρες πώς θα κυλήσει η ροή η συγκεκριμένη. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όλα αυτά τα παιδιά που απουσίαζαν, απουσίασαν λόγω Covid ή άλλου προβλήματος και περιμένουμε να δούμε τις επόμενες μέρες για να ενεργήσουμε ανάλογα».

Σημείωσε περαιτέρω ότι «τα μέτρα, οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας είναι εκεί. Τα σχολεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να εφαρμόζονται τόσο τα μέτρα υγιεινής όσο και όλα τα υπόλοιπα και παρακολουθούμε το ζήτημα και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Το ίδιο κάνει και το Υπουργείο Υγείας και ανάλογα θα κινηθούμε τις επόμενες μέρες».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που υπάρξει ένας αριθμός απουσιών είτε λόγω Covid είτε από άλλου είδους λοιμώξεις, υπάρχει πρόνοια για αναπλήρωση της διδακτέας ύλης στα παιδιά που θα απουσιάζουν, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι «είναι πρόωρο να μιλούμε για αυτά τα ζητήματα», προσθέτοντας ότι κανένα παιδί δεν θα θυματοποιηθεί επειδή κόλλησε Covid. «Αυτό είναι ξεκάθαρο», σημείωσε.

Εξάλλου, κ. Μαρκάτζιης είπε ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το θέμα, θα ενημερώνονται για τους αριθμούς των απουσιών και πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουν κατά πόσον οι απουσίες είναι λόγω Covid ή όχι.

«Αντιλαμβάνεστε αυτό δεν ήταν δυνατό σήμερα. Θα δίνουμε τα στοιχεία ασφαλώς και στο Υπουργείο Υγείας και μαζί με το Υπουργείο Υγείας, όπως αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα το προηγούμενο διάστημα που υπήρχε το πρόβλημα με τον Covid, θα το αντιμετωπίσουμε και τώρα εάν αυξηθεί το πρόβλημα. Προς το παρόν, το μόνο που κάνουμε είναι να προλάβαίνουμε καταστάσεις. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τους ανησυχεί η αυξητική τάση τόσο κρουσμάτων Covid όσο και των λοιμώξεων γενικά στην ευρύτερη κοινωνία, ο κ. Μαρκάτζιης απάντησε καταφατικά.

«Για αυτό στάλθηκε η ανακοίνωση με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, για αυτό ζητήσαμε να λάβουμε όλα τα μέτρα για να τηρηθούν αυτές οι συστάσεις, για αυτό και το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε τις συστάσεις, γιατί μας ανησυχεί και γιατί πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα πριν εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα», σημείωσε.

Ο κ. Μαρκάτζιης έστειλε, παράλληλα, το μήνυμα «ότι είμαστε προσεκτικοί, αποφεύγουμε τους συνωστισμούς, αν έχουμε κάποια συμπτώματα παραμένουμε στο σπίτι μία μέρα, δεν χάθηκε ο κόσμος αν υπάρχουν συμπτώματα σοβαρά».

«Από εκεί και πέρα, η υπερβολική ανησυχία δεν ωφελεί, ο πανικός δεν ωφελεί, τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο παλιά, απλώς πρέπει τώρα που μάθαμε να προσέξουμε για να μην μεγαλώσει το πρόβλημα», κατέληξε.

 

Send this to a friend