Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ιδιωτικά νοσηλευτήρια απαιτούν τεστ για κορωνοϊό μόνο από… δικά τους χημεία
Ιδιωτικά νοσηλευτήρια απαιτούν τεστ για κορωνοϊό μόνο από… δικά τους χημεία

Ιδιωτικά νοσηλευτήρια απαιτούν τεστ για κορωνοϊό μόνο από… δικά τους χημεία

Βρήκαν και πάλι τρόπο να τα «οικονομήσουν» ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός αλλά και εκτός ΓεΣΥ, τα οποία ζητούν από τους πολίτες που θα τα επισκεφθούν να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει αρνητικό αποτέλεσμα από rapid ή PCR test, το οποίο όμως πρέπει είτε να διενεργείται στο κλινικό εργαστήριο που διαθέτει η κλινική είτε σε συγκεκριμένο κλινικό εργαστήριο που υποδεικνύουν εκείνοι.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο νοσηλευτήρια, σε Λεμεσό και Λευκωσία, που ακολουθούν μέχρι και σήμερα τη συγκεκριμένη πρακτική. Συγκεκριμένα, ιδιωτικό νοσηλευτήριο στη Λεμεσό ζητά από επισκέπτες να έχουν αρνητική βεβαίωση rapid test 24 ωρών και από άτομα που θα νοσηλευτούν PCR 24 ωρών, τα οποία πρέπει υποχρεωτικά να διενεργούνται σε συγκεκριμένο κλινικό εργαστήριο.

Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει και στο παρελθόν στο παρατηρητήριο των οργανωμένων ασθενών αλλά και στον επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ, με το πρόβλημα να παραμένει και το Υπουργείο Υγείας να καλείται να λάβει μέτρα, ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών. Τι και αν έχουν περάσει δύο μήνες σχεδόν από την ημέρα της έκδοσης του τελευταίου υπουργικού διατάγματος, μέσα από το οποίο καταργούνται όλοι οι περιορισμοί κατά τα επισκεπτήρια σε εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, όπως επίδειξη πιστοποιητικού αρνητικού τεστ, υπάρχουν νοσηλευτήρια αλλά και γιατροί που συνεχίζουν να ζητούν από τους πολίτες, ασθενείς αλλά και επισκέπτες, safepass.

Πρόφαση η εγκυρότητα

Σύμφωνα με καταγγελία που κατέχει ο «Π» γυναίκα πήρε τη μητέρα της, η οποία θα γινόταν εισαγωγή σε νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ, για να χειρουργηθεί την επόμενη ημέρα, είχαν και οι δύο προβεί στη σχετική εξέταση επιδεικνύοντας κατά την είσοδό τους στο νοσηλευτήριο, τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Από το νοσηλευτήριο δεν δέχθηκαν τα πιστοποιητικά και τους έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες σε ποιο εργαστήριο πρέπει να αποταθούν για να κάνουν το τεστ. Όταν η κόρη ρώτησε γιατί, της είπαν ότι αυτό το κέντρο από το οποίο έφεραν τα πιστοποιητικά δεν είναι γνωστό, εκφράζοντας αβεβαιότητα για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, φαίνεται να τους λέχθηκε ότι στο κλινικό εργαστήριο που τους υποδείχθηκε από το νοσηλευτήριο θα τους κάνουν καλύτερη τιμή, κάτι που σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας η κόρη, δεν ισχυεί.

Όταν η κόρη αρνήθηκε να επαναλάβουν την εξέταση, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο κέντρο δεν είναι κοντά στο νοσηλευτήριο, και ότι σε περίπτωση που πρέπει να γίνει εκ νέου το τέστ υπάρχουν άλλα χημεία σε κοντινότερη απόσταση, η υπεύθυνη στην είσοδο του νοσηλευτηρίου, φαίνεται να της είπε ότι αν δεν γίνουν οι εξετάσεις στο συγκεκριμένο χημείο τότε δεν θα ήταν εφικτό να γίνει η επέμβαση την επόμενη ημέρα.

Οι δύο γυναίκες επανέλαβαν την εξέταση, αδίκως όπως αποδείχθηκε στο τέλος της ημέρας καθότι το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με το πρώτο τεστ, από το «αναξιόπιστο» χημείο.

Η καταγγελία, η οποία εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει επίσημα στον ΟΑΥ, αλλά και στην επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ, αφορά νοσηλευτήριο εντός του συστήματος το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), είχε γίνει παρόμοια καταγγελία τον περασμένο Μάρτιο.

Η καταγγελία αφορούσε ιδιωτικό νοσηλευτήριο το οποίο απαιτεί από τους πολίτες που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του, ανεξάρτητα από το αν είναι να εισαχθούν ή είναι απλοί επισκέπτες, να διαθέτουν αρνητικό αποτέλεσμα από μοριακή εξέταση (PCR test) για κορωνοϊό, το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να διενεργείται στο δικό τους κλινικό εργαστήριο.

Ο «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ, Μάριο Κουλούμα, ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που φτάνει κοντά τους ανάλογη καταγγελία.

Για το πρόσφατο μάλιστα περιστατικό, έγινε καταγγελία τόσο στον έφορο Κλινικών Εργαστηρίων όσο και στο Υπουργείο Υγείας, με τον κ. Κουλούμα να επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κάποια ενημέρωση για το θέμα.

Ο ίδιος μίλησε και για παρόμοιο περιστατικό, το οποίο αφορούσε καταγγελίες για νοσηλευτήριο εντός του ΓεΣΥ, όπου ύστερα από παρέμβαση του επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, δρ Χριστόδουλου Καΐσή, επέστρεψε τα χρήματα στους πολίτες.

Το περιστατικό συνέβη πριν από έναν χρόνο και από τότε σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, το Παρατηρητήριο των Οργανωμένων Ασθενών έλαβε και άλλες καταγγελίες, για νοσηλευτήρια και γιατρούς που χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές, οι οποίες προωθήθηκαν στους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Κουλούμας υπογράμμισε ότι δεν είναι λύση το να παρεμβαίνει κάθε φορά ο επίτροπος, με τον ίδιο να σημειώνει ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη, και αν ο πολίτης δεν το γνωρίζει και δεν προβεί σε σχετική καταγγελία, τότε δίνεται το δικαίωμα στο εκάστοτε νοσηλευτήριο να τον εκμεταλλεύεται οικονομικά.

Ο «Π» ήρθε σε επαφή και με τον δρα Καΐση, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε το περιστατικό, σημειώνοντας ότι δεν ήταν μόνο μία η καταγγελία που είχε φτάσει στο γραφείο του, μίλησε για την ευθύνη τόσο του Υπουργείο Υγείας όσο και του ΟΑΥ να λάβουν μέτρα ούτως ώστε να μην επωφελούνται κάποιοι εις βάρος των πολιτών.

«Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις και όχι κανονισμούς. Αυτοί που διαμορφώνουν τους κανόνες, πρέπει να λάβουν μέτρα, να ενημερώσουν και τους πολίτες, για να μην μπορεί το κάθε νοσηλευτήριο να κάνει ό,τι θέλει» είπε ο επίτροπος.

Send this to a friend