Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Απάντηση διαχειρίστριας εταιρείας σε δημοσίευμα για λιμάνι Λάρνακας
Απάντηση διαχειρίστριας εταιρείας σε δημοσίευμα για λιμάνι Λάρνακας

Απάντηση διαχειρίστριας εταιρείας σε δημοσίευμα για λιμάνι Λάρνακας

Για αλυσιδωτές συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομία ευρύτερα από ενδεχόμενο κλείσιμο του λιμανιού Λάρνακας, κάνει λόγο η διαχειρίστρια εταιρεία του, καλώντας τους αρμόδιους να προχωρήσουν, άμεσα στη ρύθμιση των απεργιών ή κινητοποιήσεων σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η εταιρεία Kition Ocean Holdings, απαντά στις κατηγορίες ιδιοκτητών σκαφών για την αύξηση των τελών ελλιμενισμού και την καθυστέρηση στην έναρξη των έργων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «με τον πληθωρισμό και την αναρρίχηση των τιμών, η εταιρεία προχώρησε στην ελάχιστη αύξηση προς τα τέλη ελλιμενισμού, διατηρώντας οικονομική την επιλογή ελλιμενισμού, για τους ιδιοκτήτες σκαφών».

Δίνει ως παράδειγμα ότι «ένας ιδιοκτήτης σκάφους 12 μέτρων έχει «επωμισθεί», μία αύξηση των 38,81 ευρώ το μήνα με το συνολικό κόστος για ασφαλή πρόσδεση, φύλαξη και 24ωρη εξυπηρέτηση να ανέρχεται συνολικά στις 2.329 ευρώ ετησίως».

Ως εταιρεία και στη βάση της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με την κυβέρνηση, συνεχίζει, «είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε/αναπαλαιώσουμε την διατηρητέα αποβάθρα. Η ξύλινη αποβάθρα είναι σήμερα επικίνδυνη για χρήση από το κοινό και μέχρι την πλήρη συντήρηση της, ίσως χρειαστεί να κλείσει τελείως σε κάποιο στάδιο, για λόγους ασφάλειας».

Εξηγεί ότι «στην έναρξη του έργου αντιμετωπίσαμε διάφορες δυσκολίες, καθώς εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μας καθιστούν υπόλογους σε επιπλέον μελέτες και όρους για να προχωρήσουμε.

Οι δύο μήνες καθυστέρησης για την οποία κατηγορείται η Kition Ocean Holdings, οφείλεται στο ότι, αρμόδια τμήματα απαιτούσαν μελέτη στατικής αντοχής, αλλά και περιβαλλοντική μελέτη για κάποιο χόρτο που εντοπίστηκε στην αποβάθρα και περεταίρω διερεύνηση για το αν ανήκει σε κάποιο είδος φυτού υπό εξαφάνιση».

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «επωμιζόμενοι επιπρόσθετο κόστος και με δικό μας ρίσκο και ευθύνη, αποφασίσαμε να συντηρούμε την αποβάθρα τμηματικά αφήνοντας πάντα ένα τμήμα της ανοικτό, παρέχοντας ασφαλή πρόσβαση προς το κοινό και τους τουρίστες, ώστε να εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους επαγγελματίες ακτοπλόους».

«Η απόφαση της εταιρείας είχε ανακοινωθεί από πολύ νωρίς στους ακτοπλόους και όλοι ήταν σύμφωνοι με αυτό», προσθέτει.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «στην τελευταία μας συνάντηση που είχαμε με τον Παγκύπρια Ένωση Ακτοπλοϊκών, είχαμε προσφέρει εκπτωτική τιμή τριών μηνών, με την προϋπόθεση επέκτασης της, κάτι που θα αποφασιζόταν από κοινού σε μεταγενέστερο στάδιο».

Η εταιρεία προειδοποιεί «για αλυσιδωτές συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομία ευρύτερα, αν προχωρήσει μια μικρή μερίδα διαμαρτυρόμενων, στο κλείσιμο του λιμανιού όπως ανακοινώνουν».

Καλεί «την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας, τον Δήμο Λάρνακας, την Βουλή και τις οργανώσεις ΚΕΒΕ – ΟΕΒ, να προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση των απεργιών ή κινητοποιήσεων σε ουσιώδεις υπηρεσίες, ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την ανάπτυξη χωρίς άλλες καθυστερήσεις και ο κάθε επενδυτής να γίνεται έρμαιο μερίδας πολιτών που διαμαρτύρεται με την κάθε αλλαγή, επειδή επηρεάζονται συμφέροντα».

Η Kition Ocean Holdings αναφέρει πως «είναι στη διάθεση όλων των φορέων, ώστε να βρίσκουμε λύσεις εκεί και όπου προκύπτουν προβλήματα. Πρέπει όμως να αποφασίσουν αν επιθυμούν την υλοποίηση του μεγαλεπίβολου έργου, το οποίο θα απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως».

Send this to a friend