Home Uncategorized Υπεράντληση νερού στο Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου και Δρομολαξιά – Μενεού
Υπεράντληση νερού στο Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου και Δρομολαξιά – Μενεού

Υπεράντληση νερού στο Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου και Δρομολαξιά – Μενεού

Σε καταγγελίες για υπεράντληση νερού στις περιοχές Κιτίου, Περβολιών, Τερσεφάνου και Δρομολαξιάς – Μενεού προέβησαν οι βουλευτές Χρίστος Ορφανίδης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, οι οποίοι ανέφεραν πως το νερό μεταφέρεται σε άλλες περιοχές.

Έτσι, ως αποτέλεσμα της υπεράντλησης του νερού, παρατηρείται το φαινόμενο να υποβαθμίζεται ο υδροφορέας ολόκληρης της περιοχής. Οι δύο βουλευτές με κοινή επιστολή τους προς το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για παύση της υπεράντλησης του νερού από τις πιο πάνω κοινότητες. Ο Νίκος Κουγιάλης σε απαντητική του επιστολή σημειώνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός του υδατικού σώματος «CY3 Κίτι – Περβόλια» κι έχει χαρακτηριστεί ποσοτικά και ποιοτικά ως «κακή». Εξηγεί, επίσης, ότι οι αρδευτικές ανάγκες των κοινοτήτων αυτών είναι μεγάλες και ότι η ετήσια άντληση υπολογίζεται στα 2,8 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, όγκος μεγαλύτερος από τον φυσικό εμπλουτισμό, με αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης κάτω από το επίπεδο της θάλασσας μ’ επακόλουθο την υφαλμύριση των παραλιακών περιοχών.

Σύμφωνα με τον κ.Κουγιάλη, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, στα πλαίσια εφαρμογής του περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμου του 2010, για να μπορέσει να ελέγξει την άντληση από τον υδροφορέα προχώρησε στην αδειοδότηση γεωτρήσεων κάτω από αυστηρά κριτήρια, καθορίζοντας συγκεκριμένες ποσότητες άντλησης από τις γεωτρήσεις. Για όσες γεωτρήσεις δεν έχουν άδεια, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι στη διαδικασία εντοπισμού τους και θα προβεί στο σταδιακό κλείσιμό τους όπως προνοεί η νομοθεσία.

Επιπλέον, ο αρμόδιος υπουργός πληροφορεί τους βουλευτές ότι επειδή ο υδροφορέας έχει χαρακτηριστεί και ως υφάλμυρος, τα κριτήρια αδειοδότησης γεωτρήσεων είναι τα πιο αυστηρά σε σχέση με άλλους υδροφορείς. Ουσιαστικά η αδειοδότηση νέων γεωτρήσεων στην περιοχή είναι αδύνατη, περιλαμβανομένων ακόμα και γεωτρήσεων που βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές και που προορίζονται για άρδευση κήπου κατοικίας.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend