Home ΛΑΡΝΑΚΑ Να προστατέυουμε τις Φοινικούδες, όχι να τις καταστρέφουμε (pics)
Να προστατέυουμε τις Φοινικούδες, όχι να τις καταστρέφουμε (pics)

Να προστατέυουμε τις Φοινικούδες, όχι να τις καταστρέφουμε (pics)

 

Πριν 2-3 χρόνια, με τη μετακίνηση 70 περίπου φοινικούδων του παραλιακού μετώπου λίγα μέτρα προς τη θάλασσα, είχαμε λίγες μεν, αχρείαστες όμως απώλειες. Την ίδια περίπου περίοδο, στην παραλία Μακένζυ, είχαν καρφώσει ( κυριολεκτικά) σιδερένια στεφάνια σε 9 φοινικούδες, με σκοπό να στηρίξουν πρόχειρες κατασκευές. Κάναμε παραστάσεις στις Αρχές, αλλά τίποτα δεν έκαναν.

Επειδή οι «παρανομούντες» δεν τιμωρήθησαν ή δεν αναγκάστησαν να αφαιρέσουν τα καρφιά και τα στεφάνια , συνέχισαν άλλοι «επενδυτές» της περιοχής να καρφώνουν στεφάνια στις φοινικούδες.

Δε ξέρω πού θα οδηγήσει αυτή η παρανομία. Το διαχρονικό έμβλημα της Λάρνακας το κακοποιούμε, και σιγά σιγά μπορεί και να το μειώσουμε επικίνδυνα. Ας μη ξεχνάμε ότι σε 4-5 χρόνια μερικές από τις φοινικούδες του παραλιακού μετώπου θα τα…εκατοστήσουν και δε ξέρω μέχρι πού μπορούν να φτάσουν.

Έχουμε καθήκον σαν πολίτες και σαν Αρχές να διαφυλάξουμε τις Φοινικούδες. Θυμάμαι τον Αθανασά, τον λαχειοπώλη, πριν πολλά χρόνια που προσπάθησαν να κόψουν με πριόνι μια φοινικούδα, αγκάλιασε το δέντρο και δεν τους άφηνε. Τη στιγμή που άλλες πόλεις έχουν δημιουργήσει ολόκληρες περιοχές με τέτοια δέντρα, είναι κρίμα η πόλη με τις πιο παλιές και διάσημες φοινικούδες να τις παραμελά.

Θέλουμε την ανάπτυξη αλλά όχι σε βάρος της φύσης και της παράδοσης.

 

Λούης Περεντός.

Send this to a friend