Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα.

Πολυεθνική Άσκηση Νέμεσις 2017 αρχίζει στις 9πμ, στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων. Την έναρξη τα άσκησης θα κηρύξει απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με προσομοίωση επεισοδίου σε πλατφόρμα εξόρυξης. Θα συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπό της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και πλοία ιδιωτικών εταιρειών. Τον γενικό συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών. Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και με γειτονικά και φίλια Κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις νηοψίας από Ομάδες ΟΥΚ της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, σε πλοία και πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης, μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κύπρου από το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος. Κατά την άσκηση θα δοκιμαστούν τα Ειδικά Εθνικά σχέδια της Δημοκρατίας «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΟΡΦΕΑΣ» καθώς και διακρατικές συμφωνίες Έρευνας Διάσωσης με γειτονικά και φίλια κράτη.

Φλέγοντα θέματα που απασχολούν το Δήμο Δρομολαξιάς –Μενεού όπως η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, η δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας, η υλοποίηση έργων υποδομής στους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης και οι αποζημιώσεις που διεκδικούν οι Δήμοι Λάρνακας- Δρομολαξιάς και οι γύρω κοινότητες για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του αεροδρομίου Λάρνακας, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση χθες το πρωί του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον Δήμαρχο Κύπρο Αντρονίκου και το Δημοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς Μενεού. Οι Δήμοι, ανέφερε ο κος Κυπριανού, πρέπει να στηριχθούν και οικονομικά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, δηλαδή να επιλύσουν τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να έχει καλύτερη ζωή. Ο κος Κυπριανού χαρακτήρισε τα αιτήματα ως δικαιολογημένα και είπε ότι έχουν από κοινού συμφωνηθεί συγκεκριμένες ενέργειες προς προώθηση τους. Ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου αναφερόμενος στο θέμα των διεκδικήσεων αποζημιώσεων για τη λειτουργία του αεροδρομίου είπε χαρακτηριστικά ότι είναι τεράστια αδικία για την τοπική κοινωνία και ότι ένα θέμα το οποίο οι επηρεαζόμενοι Δήμοι και Κοινότητες θα κυνηγήσουν μέχρι τέλους γιατί θεωρούν ότι δεν νοείται να μην έχουν όφελος ούτε ένα σεντ αυτοί που υφίστανται τις επιπτώσεις. Στους άμεσους σχεδιασμούς ανέφερε ο κος Ανδρονίκου, είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων. Ο κος Ανδρονίκου επικαλέστηκε τον Περί Δήμων Νόμο ο οποίος όπως ανέφερε προνοεί ότι οποιεσδήποτε επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα στα όρια μιας τοπικής αυτοδιοίκησης αυτές υπόκεινται κάτω από συγκεκριμένες φορολογίες.

Προσωπικά αντικείμενα του λαϊκού ποιητή και πρωτομάστορα στο πιθκιαύλι Γιακουμή Ατσιήκκου κατέχει από χθες ο Δήμος Λύσης. Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι τα προσωπικά αντικείμενα του Γιακουμή Ατσιήκκου παρέδωσαν στο Δήμαρχο Λύσης, Ανδρέα Καουρή στην παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου Κυριάκου Κοντοβούρκη, ο γιος του Ανδρέας Ατσιήκκος και ο εγγονός του, γνωστός μουσικός Χρίστος Αλεξάνδρου. Η προσφορά έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για τον εμπλουτισμό του Αρχείου και του Μουσείου του Δήμου Λύσης. Σε ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά τους ο Δ¨ημαρχος Ανδρέας Καουρής, επέδωσε στο γιο του ποιητή τιμητική πλακέτα.

Send this to a friend