Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ Ετοιμόρροπο κτίριο αποτελεί πλέον η παλιά παγομηχανή της Λάρνακας…
Ετοιμόρροπο κτίριο αποτελεί πλέον η παλιά παγομηχανή της Λάρνακας…

Ετοιμόρροπο κτίριο αποτελεί πλέον η παλιά παγομηχανή της Λάρνακας…

Κάποτε έσφυζε από ζωή. Ήταν το σημείο αναφοράς των Λαρνακέων, όταν ήθελαν να προμηθευτούν ποσότητες πάγου, κυρίως για τις εκδηλώσεις που διοργάνωναν ή για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις. Για δεκαετίες ολόκληρες εξυπηρετούσε μια ολόκληρη πόλη. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει μετατραπεί σ’ ένα… έκτρωμα. Ο χρόνος «πάγωσε» στην παλιά παγομηχανή της Λάρνακας, στην ένωση των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Γρηγόρη Αυξεντίου.

Εδώ και μερικές δεκαετίες το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί παντελώς και είναι ετοιμόρροπο. Κι όλα αυτά σ’ ένα νευραλγικής σημασίας σημείο της πόλης, απέναντι από το Σπίτι του Εθελοντή (πρώην κατοικία Αστυνομικού Διευθυντή και Επάρχου), στο οποίο τις τελευταίες μέρες γίνονται βελτιωτικά έργα. Η παλιά παγομηχανή της Λάρνακας είναι ερειπωμένη εδώ και μερικές δεκαετίες, προκαλώντας μια άκρως αλγεινή εντύπωση στους περαστικούς.

Η οπτική ρύπανση είναι τεράστια. Έγκυρη πηγή από το Δήμο Λάρνακας μας ανέφερε ότι τα χέρια του δημαρχείου είναι δεμένα ως προς την προσπάθεια λήψης βελτιωτικών μέτρων Και τούτο, διότι δεν πρόκειται για δημοτικό τεμάχιο, αλλά ιδιωτικό. Επιπλέον, το κτήριο εντάχθηκε στα διατηρητέα ή βρίσκεται στη διαδικασία να ενταχθεί στα διατηρητέα και ως εκ τούτου το δημαρχείο δεν μπορεί να το κατεδαφίσει. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο δήμος πολλάκις στο παρελθόν έχει αποστείλει προειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες του χώρου, προκειμένου να πάρουν κάποια προστατευτικά και βελτιωτικά μέτρα για ευπρεπισμό της όλης περιοχής. Μάταια όμως.

Μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει από πλευράς των ιδιοκτητών (κάποιοι είναι στην Κύπρο, κάποιοι στο εξωτερικό) για να διαφοροποιηθεί η κάκιστη εικόνα που παρατηρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι προθέσεις των ιδιοκτητών, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι ο συγκεκριμένος χώρος παραμένουν άγνωστες στο Δήμο Λάρνακας. Και η οπτική ρύπανση, δυστυχώς, συνεχίζεται.

 

Βάσος Βάσου

Send this to a friend