Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανακουφίζει άστεγους της Λάρνακας το Πρόγραμμα «ΞέΝιος»
Ανακουφίζει άστεγους της Λάρνακας το Πρόγραμμα «ΞέΝιος»

Ανακουφίζει άστεγους της Λάρνακας το Πρόγραμμα «ΞέΝιος»

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το Πρόγραμμα Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΞέΝιος», που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό και μακροχρόνιο κοινωνικό πρόβλημα της Λάρνακας, παρουσίασαν ο δήμος, η Μητρόπολη Κιτίου και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες που καταρτίστηκαν από τα τρία υπό αναφορά μέρη που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα, το οποίο στόχο έχει την παραχώρηση προσωρινής στέγης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους έμειναν χωρίς στέγη, ενώ ακολούθως θα εφαρμόζεται πολιτική επανένταξής τους.

Ήδη ο Δήμος Λάρνακας έχει υπογράψει συμφωνίες με ξενοδοχεία της πόλης, στα οποία θα μεταφέρονται οι άστεγοι, ενώ κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Γειτονιάς. Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, το πρώτο στάδιο θα αφορά την αξιολόγηση της κατάστασης του άστεγου.

Ακολούθως θα υπογράφεται συμφωνητικό έγγραφο ένταξης του στο πρόγραμμα με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς και το χρονοδιάγραμμα παραμονής του στο συμβεβλημένο κατάλυμα που θα εξευρεθεί. Οι κανόνες θα προσαρμόζονται ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά (χρήστες ναρκωτικών, αλκοολικοί, ψυχιατρικά περιστατικά κλπ). Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο άστεγος θα μεταφέρεται σε ξενοδοχείο και θα του παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα, δηλαδή μπάνιο, χώρος ξεκούρασης και προστασία.

Επίσης, θα γίνει διασύνδεση του ατόμου με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας ή με το Συσσίτιο του Αγίου Γεωργίου για παροχή τροφίμων. Στη συνέχεια θα παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη, με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών του άστεγου.

Σε συνεργασία με τον αρμόδιο λειτουργό του προγράμματος θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι κι έπειτα από την εκτίμηση των αναγκών θα γίνονται οι δέουσες ενέργειες για υλοποίηση αυτών των στόχων. Το τελευταίο στάδιο θα αφορά την εφαρμογή πολιτικής επανένταξης του ατόμου, το οποίο θα παραπέμπεται σε διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μόνιμο χώρο διαμονής.

Ταυτόχρονα θα τυγχάνει της δέουσας βοήθειας, ώστε να του παρέχονται οι αναγκαίες ενέργειες για εξασφάλιση επιδόματος ή ανανέωσης εγγράφων/επιδομάτων, ακόμα και για εξεύρεση εργασίας.

Η Υφυπουργός Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου δήλωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τους άστεγους. «Η πρώτη υποστηρικτική βοήθεια μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Προγράμματος «ΞέΝιος» είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της πορείας της κοινωνικής παρέμβασης τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λάρνακας έχει ως κύριο μέλημα την ευημερία όλων των στρωμάτων της κοινωνίας, ενώ ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος διαβεβαίωσε ότι η Μητρόπολη θα στηρίξει υλικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παραστεί ανάγκη τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

 

Send this to a friend