Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τι θα πει ο Βαφεάδης στους Λαρνακείς για το λιμάνι και τη μαρίνα;
Τι θα πει ο Βαφεάδης στους Λαρνακείς για το λιμάνι και τη μαρίνα;

Τι θα πει ο Βαφεάδης στους Λαρνακείς για το λιμάνι και τη μαρίνα;

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Από τα χείλη του Αλέξη Βαφεάδη κρέμονται οι παράγοντες της Λάρνακας, σε σχέση με τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας.

Σήμερα Παρασκευή (19/4), στις 5μ.μ., είναι προγραμματισμένη στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για συζήτηση κι ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη του 1,2 δις.

Έπειτα από τις τελευταίες πληροφορίες που διέρρευσαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ότι η ανάδοχος εταιρεία επιδιώκει να μειώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τα αναπτυξιακά έργα που αφορούν επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού και της μαρίνας και ταυτόχρονα να δώσει έμφαση στα έργα των οικιστικών αναπτύξεων, οι αρχές της Λάρνακας «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», κατά πόσο το συγκεκριμένο αίτημα μπορεί να ικανοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο και κατ’ επέκταση από την κυβέρνηση.

Ήδη για τα αιτήματα που προβάλει η διαχειρίστρια εταιρεία, όπως και για τους όρους της σύμβασης παραχώρησης που υπέγραψε η Kition Ocean Holdings με την κυβέρνηση, έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μπορεί η εταιρεία κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα να εξέφρασε την πρόθεση να καταθέσει εγγυητική ύψους 4,2 εκατομμυρίων, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν μεταφράζεται απόλυτα με έναρξη των πρώτων κατασκευαστικών έργων μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως έχει δεσμευτεί η Kition.

Και τούτο, διότι μετά την κατάθεση της εγγύησης, η εταιρεία ανακοίνωσε πως αναμένει να συζητήσει με την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων της για τροποποίηση της σειράς εκτέλεσης κάποιων έργων. Από την στιγμή, όμως, που από την Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρθηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει την ευχέρεια να τροποποιεί έργα και μόνο η ευρωπαϊκή οδηγία (η κυπριακή νομοθεσία) καθορίζει τις αλλαγές που επιτρέπονται, αυτό δημιουργεί πάμπολλα ερωτηματικά και αμφιβολίες κατά πόσο τον Ιούνιο οι Λαρνακείς θα δουν, επιτέλους, την έναρξη των πρώτων έργων της Α΄ φάσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές στη σειρά εκτέλεσης των έργων εισηγείται η Kition, θα πρέπει να οδηγηθούν στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, που θεωρείται το αρμόδιο όργανο. Αυτό, πάντως, που έχει ήδη διαμηνύσει ο Δήμος Λάρνακας, είναι πως δεν πρόκειται ν’ αποδεχτεί εκπτώσεις ως προς τα έργα, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο Master Plan του έργου.

Υπενθυμίζουμε, ότι η συμβατικά καθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών έργων για την Α΄ φάση της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας είναι η 31η Μαρτίου 2027. Ήδη έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις που προδιαγράφουν σοβαρή πιθανότητα να παραβιαστούν οι προθεσμίες.

 

Send this to a friend