Home ΛΑΡΝΑΚΑ Καταθέτει την εγγυητική η Kition, ελπίδες για να ξεκινήσουν τα έργα
Καταθέτει την εγγυητική η Kition, ελπίδες για να ξεκινήσουν τα έργα

Καταθέτει την εγγυητική η Kition, ελπίδες για να ξεκινήσουν τα έργα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που βγήκαν από την σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα (15/4) στο Προεδρικό ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει παρατηρηθεί όσον αφορά την έναρξη των πρώτων έργων στο πλαίσιο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας. Η διαχειρίστρια εταιρεία Kition Ocean Holdings πείσθηκε να καταθέσει τραπεζική εγγύηση ύψους 4,2 εκατομμυρίων για το λιμάνι, με τον ΠτΔ να εκφράζει την προθυμία της κυβέρνησης να ξεκινήσει συζητήσεις με την εταιρεία σε σχέση με τα αιτήματά της που έχουν να κάνουν με αλλαγές που προτείνονται ως προς την σειρά εκτέλεσης των έργων.

Την ίδια ώρα, η Kition εξέφρασε την ετοιμότητά της όπως τον ερχόμενο Ιούνιο ξεκινήσει τα έργα της Α΄ φάσης.Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης,δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι η παρέμβαση του ΠτΔ ήταν θετική και ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί ενώπιον όλων των παρευρισκόμενων ότι θα καταθέσει την εγγυητική τις επόμενες μέρες και πως το έργο θα συνεχίσει βάσει των προνοιών του συμβολαίου.

Ο κ.Βύραςείπε πως αυτό που λέχθηκε στη σύσκεψη είναι ότι πρέπει να ανανεωθεί η εγγυητική προκειμένου να εφαρμοστεί η σύμβαση. «Από την στιγμή που θα ανανεωθεί η εγγυητική, τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν βάσει των προνοιών της συμφωνίας. Υπάρχουν οι προυποθέσεις για να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα τον Ιούνιο, διότι η άδεια θα εκδοθεί στις 26 Απριλίου και η εταιρεία έχει ήδη βγει σε προσφορές. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει εγγυητική, διότι χωρίς αυτή δεν υπάρχει συμφωνία.

Το θετικό είναι πως η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα ανανεώσει την εγγυητική για να μπορεί να ισχύει η συμφωνία», σημείωσε ο δήμαρχος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στην εταιρεία πως για να θεωρείται ότι είναι σε ισχύ το συμβόλαιο, πρέπει να καταβληθεί η εγγυητική. Ως εκ τούτου, η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει την εγγυητική και ακολούθως θα συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα και αιτήματα που εγείρει.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ,Νάκης Αντωνίου, ο οποίος επίσης ήταν παρών στη σύσκεψη, δήλωσε ότι μετά την καταλυτική παρέμβαση του ΠτΔ, η εταιρεία δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει άμεσα την εγγυητική και θα ξεκινήσει το έργο τηρώντας το συμβόλαιο. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα βρούμε άλλες διαφορές μπροστά μας γι’ αυτό το έργο», επισήμανε. Από την πλευρά της, η KitionOceanHoldings ανακοίνωσε ότιεπετεύχθη συμφωνία για την κατάθεση εγγυητικής ύψους 4.2 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό το βήμα θα επιτρέψει τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις λεπτομέρειες του τελικού ποσού της εγγυητικής. Μόλις καταβληθεί η εγγυητική, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προσέλθει άμεσα σε συζητήσεις για τα αιτήματα τροποποίησης που έχει υποβάλει η εταιρεία, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης (Concession Agreement)», υπογραμμίζει η Kition.Τέλος, ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την θετική, όπως την χαρακτήρισε, στάση που επέδειξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές, έτσι ώστενα ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν για την επένδυση στο λιμάνι και στη μαρίνα της πόλης.Τονίζει, επίσης, ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα έργα που προνοούνται στη συμφωνία.

Send this to a friend