Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στη Λάρνακα μέσω CMMI το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Στη Λάρνακα μέσω CMMI το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας

Στη Λάρνακα μέσω CMMI το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σημαντική διάκριση για το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), που εδρεύει στη Λάρνακα, αποτελεί η δημιουργία Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας, με σκοπό την ενίσχυση της διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και την στήριξη της επιστημονικής έρευνας για προστασία των ωκεανών.

Πρόσφατα η Κοινοπολιτεία και η Κυπριακή Δημοκρατία, υπέγραψαν στη Λάρνακα τριετές μνημόνιο συναντίληψης για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας, που θα λειτουργεί ως ένας επιπρόσθετος πυλώνας του CMMI.

Όπως ανακοινώθηκε, το Κέντρο Αριστείας, υπό την επίβλεψη της Κύπρου, θ’ αναλάβει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών για τη διατήρηση, αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων προς όφελος των νησιωτικών και παράκτιων κρατών της Κοινοπολιτείας.

Επιπρόσθετα, θα επικεντρωθεί στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, στη θαλάσσια έρευνα καθώς και στην ανάπτυξη και καινοτομία για υποστήριξη των ομάδων δράσης της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας. Το μνημόνιο συναντίληψης υπογράφηκε κατά την εναρκτήρια υπουργική σύνοδο για τους ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας.

Η γενική γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Patricia Scotland, σημείωσε πως το Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας θα συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων αναφορικά με την πρόσβαση στη θαλάσσια γνώση και την επιστημονική ικανότητα.

Στη σημασία του Κέντρου Αριστείας αναφέρθηκε και η υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, υποδεικνύοντας πως η υλοποίησή του επιτεύχθηκε έπειτα από εντατικές προσπάθειες. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του CMMI, Ζαχαρίας Σιόκουρος, υπογράμμισε πως το Κέντρο Αριστείας θα συνεισφέρει στην προώθηση συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Κοινοπολιτείας καθώς και στην ανάπτυξη και μεταφορά τεχνογνωσίας για μια δίκαιη, συμπεριληπτική και βιώσιμη προσέγγιση στην προστασία των ωκεανών και στην οικονομική ανάπτυξη.

 

Send this to a friend