Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τεράστια η ανάγκη αστυνόμευσης σε γκετοποιημένες περιοχές της Λάρνακας
Τεράστια η ανάγκη αστυνόμευσης σε γκετοποιημένες περιοχές της Λάρνακας

Τεράστια η ανάγκη αστυνόμευσης σε γκετοποιημένες περιοχές της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η γκετοποίηση περιοχών και η υποβάθμιση της εικόνας, συγκεκριμένων τουριστικών και άλλων κεντρικών σημείων της Λάρνακας εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της λανθασμένης χωροθέτησης δομών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε αντιπροσωπεία του τοπικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου και της εταιρείας τουρισμού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Στόχος της συνάντησης ήταν να εξεταστούν τρόποι επίλυσης σοβαρών θεμάτων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική και τουριστική βιομηχανία της πόλης. Όπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΕΒΕΛ και εταιρεία τουρισμού, ένα από τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το μεταναστευτικό και οι τρόποι επίλυσης συναφών προβλημάτων που δημιουργούνται.

Ήδη, αρκετές περιοχές στη Λάρνακα, κυρίως κοντά στο κέντρο της πόλης και πλησίον του παραλιακού μετώπου (οδοί Στασίνου, Αποστόλου Βαρνάβα, πλησίον του λιμανιού κ.α.), έχουν γκετοποιηθεί και υποβαθμιστεί, ενώ έντονο είναι το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλείται πια σε ντόπιους κατοίκους και σε ξένους επισκέπτες.

 

Δεδομένου πως πρόκειται για ένα ευρύ και περίπλοκο πολιτικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, οι παράγοντες της Λάρνακας ενημέρωσαν λεπτομερώς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας για τις περιοχές που χρειάζονται αυξημένες αστυνομικές περιπολίες, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα, έστω και προσωρινά, τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν αυξημένες περιπολίες στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, στην λεωφόρο Μακαρίου και σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία θεωρούνται πως έχουν ήδη γκετοποιηθεί.

Τονίστηκε, ακόμα, η πάγια θέση του επιμελητηρίου και της εταιρείας τουρισμού, να μην παραχωρούνται άδειες λειτουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών σε πρώην ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώην ξενοδοχείο «Χενίπα», στην Ορόκλινη.

Δημοτική Αστυνομία

—————————-

Το ΕΒΕΛ και η εταιρεία τουρισμού υπέβαλαν εισήγηση για υιοθέτηση του θεσμού της Τουριστικής Αστυνομίας, με πιλοτική εφαρμογή στη Λάρνακα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης στις τουριστικές περιοχές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης πρότεινε την ανάληψη τέτοιου ρόλου (δηλαδή της Τουριστικής Αστυνομίας) εκ μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας, εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται στην επικείμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, έγινε αναφορά και στην ανάγκη αποτελεσματικότερης επιτήρησης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών από την παράνομη αλιεία, τόσο με αυξημένες περιπολίες, όσο και με τη χρήση καμερών ως μία πιθανή λύση.

Τέλος, οι φορείς της Λάρνακας εξέφρασαν για ακόμα μια φορά την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε αιτήματα Ισραηλινών ομάδων για την διεξαγωγή ευρωπαϊκών αγώνων τους στην Κύπρο και ειδικότερα στη Λάρνακα, γεγονός που, όπως επισήμαναν, προκάλεσε αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία και στην οικονομία της πόλης.

Να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ, ομάδες από την γειτονική χώρα είχαν προκρατήσει το γήπεδο «ΑΕΚ Αρένα» για τους ευρωπαϊκούς τους αγώνες και προέβησαν σε κρατήσεις σε ξενοδοχεία της Λάρνακας, αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Σερβία. Οι απώλειες εσόδων για τη Λάρνακα ήταν τεράστιες. Εξού και προτάθηκε η θετική αντιμετώπιση μελλοντικών αιτημάτων παρόμοιας φύσης από ισραηλινούς συλλόγους, προκειμένου να διατηρηθούν οι οικονομικές ευκαιρίες για την Κύπρο ευρύτερα, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται το κεφάλαιο ασφάλεια.

Send this to a friend