Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο Παναγιώτης του Ammos στο larnakaonline τα βάζει με το Δήμο και του ρίχνει τεράστιες ευθύνες (αποκαλυπτική συνέντευξη-A΄ΜΕΡΟΣ)
Ο Παναγιώτης του Ammos στο larnakaonline τα βάζει με το Δήμο και του ρίχνει τεράστιες ευθύνες (αποκαλυπτική συνέντευξη-A΄ΜΕΡΟΣ)

Ο Παναγιώτης του Ammos στο larnakaonline τα βάζει με το Δήμο και του ρίχνει τεράστιες ευθύνες (αποκαλυπτική συνέντευξη-A΄ΜΕΡΟΣ)

Όπως προαναγγείλαμε από χθές (29/3), σήμερα σας παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του ιδιοκτήτη του Ammos bar στην παραλία Μακένζι, Παναγιώτη Νεοκλέους.
Με την συμπλήρωση 10 χρόνων από τότε που άνοιξε το Ammos, ο κ. Νεοκλέους μιλά αποκλειστικά στο larnakaonline και ανάβει… φωτιές.
Δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του και λέει τα πράγματα ίσα και σταράτα. Μπορεί να είναι χαμηλών τόνων (γι’ αυτό και προτίμησε η συνέντευξη να γίνει χωρίς κάμερα), όμως έχει άποψη και δεν διστάζει να την εκφράζει.
Διαβάστε τι λέει πιο κάτω για τα 10 χρόνια που συμπληρώνει το Ammos, γιατί τα βάζει με τον Δήμο στο θέμα της διαχείρισης των παραλιών και του πάρκινγκ στην περιοχή Μακένζι και αρκετά άλλα.
Διαβάστε σήμερα το πρώτο μέρος της συνέντευξης και αύριο ακολουθεί το δεύτερο μέρος όπου απαντά σε άλλα «καυτά» ερωτήματα που απασχολούν…
Φέτος κλείνετε 10 χρόνια σαν Ammos. Ήσασταν σχεδόν μόνοι σας όταν πήρατε την πρωτοβουλία να ανοίξετε. Δέκα χρόνια μετά ποια είναι τα συναισθήματα;
«Από τον καιρό που ανοίξαμε εμείς, με αυτό το στυλ διασκέδασης… υπήρχαν από πολύ παλιά εστιατόρια στην περιοχή Μακένζι. Από το 1974. Οι πρόσφυγες είχαν έρθει και άνοιξαν ψαροταβέρνες. Απλώς εμείς όταν ήρθαμε το 2005 και ανοίξαμε θέλαμε να δώσουμε ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης από τις ψαροταβέρνες που ήταν όλες οι ίδιες και είχαν φέρει την παρακμή στο Μακένζι. Πάρα πολλές ήταν κλειστές λόγω έλλειψης αρκετής δουλειάς. Ήρθαμε το 2005 και δημιουργήσαμε το Ammos που είχε να κάνει με εστίαση, φαγητό, ποτό και πάρα πολύ έντονη διασκέδαση με μουσική και διάφορα events, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί το Ammos που είναι τώρα. Που είναι ένα μαγαζί που είναι δημοφιλής και έρχονται απ’ όλες τις πόλεις, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Έχουμε διεθνείς djs, Έλληνες, live μουσική κάποτε. Προσπαθούμε να προσφέρουμε τι είναι ποιοτικό κατά την άποψη μας. Από φαγητό, ποτό και μουσική».
Θα μπω λίγο στα βαθιά. Έχουμε κάποιες πληροφορίες ότι δίπλα από το Ammos, έχετε έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του τεμαχίου για ενοικίαση του χώρου. Ισχύει αυτό; Επεκτείνεστε όντως;
«Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό το θέμα αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερες πληροφορίες».
Είναι κάτι που θα αφορά επέκταση του Ammos ή είναι κάτι διαφορετικό;
«Είναι κάτι διαφορετικό. Δεν είναι κάτι χειροπιαστό ακόμη».
Σκέφτεστε για ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης ή μπορεί να είναι μόνο φαγητό;
«Θα είναι κάτι διαφορετικό. Δεν θα είναι το Ammos».
Έχετε διευκολυνθεί ως μαγαζί με την κατασκευή του νέου χώρου στάθμευσης; Είναι πιο προσβάσιμο το μαγαζί για τον κόσμο;
«Τα τελευταία τρία χρόνια έχει επεκταθεί ο χώρος στάθμευσης, αλλά δεν είναι ικανοποιητικός. Είναι αρκετά καλός, πολύ καλύτερος απ’ ότι ήταν στις αρχές. Για μας που είμαστε προς τα τελευταία μαγαζιά δεν είναι και τόσο βολικό γιατί πάρα πολύς κόσμος αργά την νύχτα όταν είναι γεμάτο το πάρκινγκ αναγκαστικά πρέπει να παρκάρει μέσα στα χωράφια, πολύ μακριά. Ο κόσμος είναι ντυμένος για να βγει έξω και φανταστείτε τώρα μια κοπέλα με ένα ψηλό τακούνι, να πάει μέσα στα χωράφια τόσο μακριά να παρκάρει και να έρθει ολόσκονη. Το πάρκινγκ έπρεπε να γινόταν μέχρι το τέλος».

Θα μπορούσε να γίνει άσφαλτος μέχρι κάτω. Έχετε μιλήσει με το Δήμο για κάτι τέτοιο;
«Ναι, μιλήσαμε. Ο Δήμος γενικά λειτουργεί πιο ανώριμα μπορώ να πω. Όχι μόνο για το πάρκινγκ αλλά και γι’ άλλα θέματα».
Από την στιγμή που αναγκάζεται ο πολίτης να δίνει 2 ευρώ για κάθε του επίσκεψη μόνο για πάρκινγκ, θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να τα εκμεταλλευθεί ο Δήμος και να κάνει πάρκινγκ με άσφαλτο για να βοηθήσει. Έτσι δεν είναι;
«Σωστό, αλλά υπάρχει δυστυχώς μεγάλο πρόβλημα. Ο τρόπος που δουλεύει ο Δήμος είναι πολύ ερασιτεχνικός. Το καλοκαίρι χρεώνει πάρκινγκ 2 ευρώ μέρα-νύχτα. Εργοδοτεί άνεργους συνανθρώπους μας, αλλά για δυο βδομάδες μόνο. Δηλαδή, προσπαθεί να βοηθήσει την κατάσταση της ανεργίας αλλά για μένα το να δίνεις σε κάποιον να δουλεύει για δυο βδομάδες, που αν πάρει 400 ευρώ για ένα ολόκληρο χρόνο, δεν είναι καθόλου αρκετά. Κατά την γνώμη θα έπρεπε να κάνουν κάτι πιο επαγγελματικό και να έδιναν δουλειά σε 20 άτομα. Μόνιμη, ολόχρονα και να έκαναν ένα πάρκινγκ πιο επαγγελματικό που θα απόφερε παραπάνω λεφτά. Απλώς θέλουν να ικανοποιήσουν μεγάλη μερίδα με μηδαμινά λεφτά απλός για να εντυπωσιάσουν. Κάτι πολύ λανθασμένο. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και με τα κρεβατάκια στη θάλασσα. Που για μένα είναι πολύ κακή απόφαση».
Θα ρωτούσα κάτι σχετικό. Αν δεν κάνω λάθος το υπουργικό συμβουλίου αποφάσισε για την ανάληψη της διαχείρισης των παραλιών από τον Δήμο (κρεβατάκια-ομπρέλες). Πως το βλέπετε εσείς εδώ αυτό;
«Τις παραλίες γενικά στην Κύπρο τις εκμεταλλευόντουσαν κάποιοι ιδιώτες για πολλά χρόνια. Την συγκεκριμένη παραλία κάπου 25 χρόνια νομίζω. Η νομοθεσία δεν είχε περάσει από την Βουλή για να βγουν προσφορές για να κάνει κάτι νόμιμο στην παραλία. Αυτό δεν ίσχυε. Για κάποια συμφέροντα μικρής μερίδας κόσμου, που δεν ήταν παραπάνω από 100 άτομα σε όλη την Κύπρο, και αυτό πήγαινε για 30 χρόνια. Οι ίδιοι και οι ίδιοι. Το ανώτατο δικαστήριο έριξε την νομοθεσία και μετά ήταν στα χέρια του Δήμου. Ο Δήμος δικαιούταν να βγει σε προσφορές ή να τα κρατήσει και να τα δουλέψει ο ίδιος. Για μένα ο ιδιώτης είναι το πιο λογικό και το πιο σωστό για να γίνει μια αποκέντρωση, που είναι ο μοντέρνος τρόπος. Είναι καλύτερο. Γιατί όταν βάζεις τον άλλο να πληρώσει ένα υψηλό ενοίκιο και του έχεις κάποιες προδιαγραφές, θα κάνει ότι καλύτερο για να προσελκύσει κόσμο. Πάντα στο δημόσιο τομέα τεμπελιάζεις και δεν κάνεις τη δουλειά σωστά. Τώρα ο Δήμος.
Κακή απόφαση για μένα του δημοτικού συμβουλίου, πολύ κακή και θα το δούμε στο μέλλον, έχει αναλάβει να πάρει αυτός τις παραλίες και να τις δουλέψει ο ίδιος. Πιστεύω θα κάνει ακριβώς το ίδιο που κάνει με το πάρκινγκ. Που εξηγήσαμε τους λόγους. Θα εργοδοτήσει πολύ έκτακτα για να ικανοποιήσει μεγάλη μάζα και θα κάνει πρόχειρες δουλειές. Δηλαδή ο έκτακτος που θα έρθει για 2-3 βδομάδες δεν θα τον ενδιαφέρει αν το φραπέ έπεσε στο κρεβατάκι ή να το κάνει με φροντίδα. Αν μιλάει και την γλώσσα να μιλήσει στον τουρίστα. Αγγλικά για παράδειγμα. Ακόμη και μέχρι τώρα που είμαστε τέλος Μαρτίου, ο Δήμος Λάρνακας ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα μπροστά στις παραλίες. Τίποτα. Μηδέν. Δεν ξέρω αν θα προλάβουν και αν θα μας αφήσουν κρεμάμενους με μια παραλία ανοργάνωτη. Εμάς είναι ο πόρος μας. Δεν μπορούν οι ιδιώτες να δίνουν τα λεφτά και την ψυχή τους… Εγώ εδώ είμαι 10 χρόνια. Μπορώ να σας πω έχω θυσιάσει τη ζωή μου. Είμαι ανύπαντρος, Δεν έχω κάνει παιδιά και ένας απ’ τους λόγους είναι διότι δουλεύω 17 ώρες την ημέρα στο μαγαζί μου που το αγαπώ. Θέλω να αναπτυχθεί η περιοχή και το μαγαζί μου. Να έρχεται ο Δήμος ο ίδιος που έπρεπε να κάνει το κάτι παραπάνω και να μην ενδιαφέρεται και να μην προσφέρει τίποτα για την παραλία».
Κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη δουλειά σας.
«Πάρα πολύ. Αν ο κόσμος δει ότι οι παραλίες είναι χάλια δεν θα έρχεται. Με κρεβατάκια προϊστορικά και με σφουγγάρια πιο λεπτά απ’ αυτά που βρίσκεις στις φυλακές θα προτιμήσει να πάει σε άλλες παραλίες».

Τον κόσμο που έχει κερδίσει και έχει απορροφήσει η Λάρνακα από Αγία Νάπα και Πρωταρά, εύκολα μπορεί να τον χάσει αν δεν προσέξει.
«Πολύ εύκολα. Και γι’ αυτό πάντα λέω στις αρχές ότι είναι πολύ σημαντικό να παίρνουν συμβουλές από ανθρώπους που είναι σε αυτή τη δουλειά και να μην παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις. Σφαιρικά. Να πάρει γνώμες απ’ όλες τις πλευρές, όχι μόνο από μένα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Αυτό που έλεγα πάντα στον Δήμο και στις αρχές: Εμείς που έχουμε το 7% του συνολικού τουρισμού της Κύπρου, μια πόλη παραλιακή με το αεροδρόμιο δίπλα, που έχουμε το πιο κατώτατο, ίσα με την Λευκωσία που δεν είναι παραλιακή πόλη. Για να προσελκύσουμε τον κόσμο πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω απ’ τους άλλους, όχι κάτι λιγότερο. Τι εννοώ; Καλύτερες παραλίες, καλύτερα μαγαζιά, καλύτερα ξενοδοχεία. Ολόκληρη πόλη και δεν έχει ένα ξενοδοχείο της προκοπής, πεντάστερο. Και θέλουμε  να κάνουμε την πόλη τουριστική και να αναπτυχθούμε. Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό;. Πρέπει να αρχίσουμε από τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τις παραλίες, τους δρόμους. Υστερούμε πάρα πολύ.
Πηγαίνεις στη Λεμεσό και νομίζεις πως είσαι σε μια άλλη χώρα. Έχει 5-6 ξενοδοχεία που λάμπουν. Οι δρόμοι τους, όλο το παραλιακό μέτωπο είναι μια κούκλα και έρχεσαι στη Λάρνακα… Γρίβα Διγενή, Πιαλέ Ππασιά και είναι γεμάτο λακκούφες. Ούτε τους δρόμους δεν φτιάχνουν. Αν ρωτήσεις τον Δήμο πόσα έχει βγάλει από το πάρκινγκ στο Μακένζι θα σου πει δεν έβγαλε τίποτα. Γιατί έκανε κακή διαχείριση. Ούτε ένα στολίδι δεν έβαλε. Είναι ο λανθασμένος τρόπος που δουλεύουν. Το κάνουν επίτηδες για πέντε ψήφους. Σου λέει αν εργοδοτήσω 1000-2000 άνεργους νομίζει ότι θα πιάσει ψήφους. Εγώ πιστεύω στο ρητό που λένε οι Ιντιάνοι. «Όταν δώσεις κάποιου ένα κομμάτι ψάρι θα το φάει σε μια νύκτα. Όταν του δείξεις πώς να ψαρεύει θα τρώει για μια ζωή». Αφού θέλεις να δουλέψεις το πάρκινγκ της παραλίας κάνε 10-15 μόνιμες θέσεις. Κάνε τους εκπαίδευση να έχουν την στολή τους, να είναι φτιαγμένοι κατάλληλα. Δεν θέλω να μπω πιο βαθιά.
Αγαπάμε τους συνανθρώπους μας. Αλλά όχι επειδή ο άλλος είναι άνεργος πρέπει να τον πάρεις, ανειδίκευτο και να τον βάλεις σε ένα ευαίσθητο τουριστικό πόστο όπως είναι η παραλία. Δεν μπορεί κάποιος να πάει στην παραλία και να βρωμάει, να είναι αξύριστος, να μεν μιλά. Αν πήγαινες στην Μύκονο και ερχόταν κάποιος αξύριστος, μύριζε, ατημέλητος… θα έπιανες την εικόνα. Κάνουμε πράγματα που θα είναι σταθερά και θα μπορούν να προσφέρουν. Γιατί αν καταστρέψεις την παραλία μετά από 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχει παραλία. Ο Δήμος δεν είναι εκεί για να κάνει δουλειές. Οι δουλειές στις μοντέρνες κυβερνήσεις πάνε έξω. Αν έδινε την παραλία σε ένα τρίτο με πολύ υψηλό ενοίκια με απαιτήσεις θα έκανε πολύ καλή δουλειά».

Send this to a friend