Home ΠΡΟΣΩΠΑ Αντρέας Αντρέου: «Αφοσιώθηκα στη μουσική, και όσο ζω θα τη σέβομαι»
Αντρέας Αντρέου: «Αφοσιώθηκα στη μουσική, και όσο ζω θα τη σέβομαι»

Αντρέας Αντρέου: «Αφοσιώθηκα στη μουσική, και όσο ζω θα τη σέβομαι»

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

Ο συμπολίτης μας Αντρέας Αντρέου είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους DJ στην Λάρνακα. Φέτος κλείνει 30 χρόνια μιας μεγάλης καριέρας. Αν και ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία και σχεδόν τυχαία, κατάφερε να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από το κοινό της Λάρνακας, για την καταπληκτική μουσική που παίζει και όχι μόνο, αφού δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Ραδιοφωνικός παραγωγός και μουσικός παραγωγός. Μια μεγάλη καριέρα που καλά κρατά ακόμη για τον Αντρέα Αντρέου.

 

Αντρέας Αντρέου ένα μεγάλο όνομα που δεν χρειάζεται συστάσεις. 30 χρόνια καριέρας. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πως ξεκίνησε η ιστορία σου ως DJ. Ποιο είναι το υπόβαθρό σου;

«Για να είμαι ειλικρινής προσπαθώ και εγώ να συνειδητοποιήσω το ότι πέρασαν όντως τρεις ολόκληρες δεκαετίες από κάτι το οποίο ξεκίνησε σαν προσωρινό. Ξεκινώντας ραδιόφωνο το 1991 εντελώς δοκιμαστικά, με τον ίδιο τρόπο δύο χρόνια αργότερα προέκυψε και το DJing. Με παρότρυνε ο φίλος μου ο Νικόλας Αλεξάνδρου ο οποίος δούλευε στο Iguana Club το οποίο τότε είχε αρχίσει να γράφει τη δική του ιστορία. Resident DJ εκεί ήταν ο επίσης καλός μου φίλος Γιάννης Ανδρέου και το μαγαζί χρειαζόταν ένα δεύτερo DJ, για να παίρνει και ο Γιάννης τις ανάσες του. Στην αρχή ήμουν διστακτικός επειδή δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου να ασχοληθώ με το DJing, όσο λάτρης της μουσικής και να ήμουν από μικρό παιδί. Από την άλλη είπα, ας δοκιμάσω και για ένα έξτρα εισόδημα. Στο κάτω κάτω αν δεν μου βγει πάω σπίτι μου. Όπως φάνηκε στην πορεία, μου βγήκε. Το ένα έφερε το άλλο και μετράμε πια 30 χρόνια πορείας. Χρόνια όμορφα αλλά και δύσκολα. Γιατί άμα έχεις οικογένεια δεν είναι και το καλύτερο να λείπεις τα βράδια. Και πόσο μάλλον να γράφεις απουσία σε βραδιές όπως αυτές των Χριστουγέννων και της Παραμονής Πρωτοχρονιάς. Αλλά όλα έχουν το τίμημα τους».

 

 

Έχεις πετύχει τόσα πολλά στη καριέρα σου ως DJ, ραδιοφωνικός παραγωγός, μουσικός παραγωγός το μυστικό της επιτυχίας σου;

«Θεωρώ ότι η αγάπη, η αφοσίωση και ο σεβασμός σε ότι και να ασχολείσαι, είναι τα σημαντικότερα συστατικά. Εγώ από μικρό παιδί λάτρευα τη μουσική. Αφοσιώθηκα στη μουσική, και όσο ζω θα σέβομαι τη μουσική. Πάνω απ’ όλα όμως θεωρώ ότι αυτό με κράτησε τόσα πολλά χρόνια στο προσκήνιο είναι ο σεβασμός στο αντικείμενο με ότι συνεπάγεται σε αυτό».

 

Πες μας 5 αγαπημένα κομμάτια του Αντρέα Αντρέου;

«Τώρα μου βάζεις δύσκολα. Είναι τόσες οι μελωδίες που κτύπησαν τον εγκέφαλο μου αυτές τις δεκαετίες που μου είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσω και να απομονώσω μόνο πέντε αλλά θα δοκιμάσω. Λοιπόν. Νο1. Bohemian Rhapsody των Queen, επειδή όσες φορές και να το ακούσω θα είναι σαν πρώτη φορά. Νο2. Τwo Tribes των Frankie goes to Hollywood από το 1984. Επειδή αποτυπώνει και θυμίζει την εφηβεία μου. Νο3. Moving on των M People, από τα καλύτερα χορευτικά τραγούδια όλων των εποχών. Νο4. Stairway to Heaven των Led Zeppelin, άλλο ένα μουσικό θαύμα, και Νο5. Old Fashioned People από τον Chris De Burgh, το οποίο με ένα μαγικό τρόπο με μεταφέρει σε μια εποχή που δεν έζησα καν. Σαν κινηματογραφική ταινία. Αμέτρητος ο κατάλογος αγαπημένων τραγουδιών».

 

 

Αγαπημένοι καλλιτέχνες;

«Εδώ είναι κάπως πιο περιορισμένη η γκάμα. Διαχρονικά μου άρεσαν πάντα οι Queen, U2, Depeche Mode, Pet Shop Boys, Chris De Burgh, David Bowie, o Robbie Williams από τους σχετικά νεότερους, και λατρεύω Λαυρέντη Μαχαιρίτσα».

 

Tι μουσική παίζεις στο σπίτι;

«Λίγο απ΄ όλα, αν και κάπως δύσκολο λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου. Σπίτι κυρίως ψάχνω για καινούργιες κυκλοφορίες περισσότερο. Αν θα ακούσω κάτι όμως σίγουρα θα είναι ανάλογα και με τη διάθεση μου. Από 50’s μέχρι και house-άκια».

 

Ποια είναι η πιο ακραία ανάμνηση που έχεις από ένα live set;

«Ιδιαίτερη ακραία ανάμνηση δεν μπορώ να πω ότι είχα. Αμέτρητες αναμνήσεις όμως ναι. Τις πρώτες φορές σαν φρέσκος στη νύχτα δεν θα ξεχάσω το πόσο παράξενο μου φαινόταν το ότι πηγαίναμε βράδυ δουλειά, και φεύγαμε αφού είχε ξημερώσει. Άσε που μέχρι το 1997 είχα την πρωινή εκπομπή του Ράδιο 99FM και πήγαινα απ’ ευθείας από το club στο στούντιο στις 6.30. Νέοι όμως τότε δεν μας άγγιζε η κούραση. Υπήρχαν και τα αναπάντεχα. Θυμάμαι το 1997 στο Scala Club. Ασφυκτικά γεμάτο το μαγαζί και να έρχεται μια κρίση πανικού από το πουθενά και να τρέχουμε πρώτες βοήθειες. Σε χρόνο ρεκόρ, ηρεμιστική ενεσούλα και επιστροφή στο DJ Box. Φανταστικές και αξέχαστες βραδιές και στο Corridor. Όπως και στο Preserve όταν έπαιζα κάποια καλοκαιρινά βράδια, πριν καν δημιουργηθεί η πλατεία Ερμού, να δημιουργείτε το αδιαχώρητο μέσα αλλά και έξω στο δρόμο. Ακόμα κάτι που δεν ξεχνώ ήταν ένα πάρτι στον Πρωταρά, πάνω στην άμμο, όπου έπαιξα σε 3,000 κόσμο».

 

Μουσική, ραδιόφωνο, τι σημαίνουν για τον Αντρέα Ανδρέου όλα αυτά;

«Δύο από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ζωής μου. Νιώθω ότι γεννήθηκα ακούγοντας μουσική, δεν ξέρω. Ούτε από οικογένεια μουσικών προέρχομαι ούτε τίποτα. Πάντα μετρούσα στιγμές και εμπειρίες με τη μουσική. Σαν ακροατής περισσότερο γιατί δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ με κάτι που είχε να κάνει με μουσική. Απλά προέκυψε και βρίσκομαι να μετράω 30 και πλέον χρόνια στο ραδιόφωνο και στο DJing. OK, εδώ και πάνω από ένα χρόνο άφησα το στούντιο για ένα διαφορετικό επαγγελματικό μονοπάτι αφού πλέον τα ραδιόφωνα δεν ζητούν ραδιοφωνικούς παραγωγούς αλλά μοντέλα, influencers, τραγουδιστές, ηθοποιούς και ξέρω εγώ τι άλλο. Όπως και να έχει το ραδιόφωνο ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη μου αγάπη».

 

 

Όλα αυτά ακούγονται να απαιτούν επένδυση χρόνου και ενέργειας. Νιώθεις ότι υπάρχει ανταλλακτική εξαργύρωση;

«Άμα γουστάρεις αυτό που κάνεις δεν σκέφτεσαι και πολύ την εξαργύρωση. Όταν είσαι καλός και αφοσιώνεσαι σοβαρά και επαγγελματικά τότε ναι υπάρχει εξαργύρωση. Είτε αυτή είναι χρηματική είτε ψυχική».

 

Πως βλέπεις τη συνέχεια;

«Να σου πω. Μιλώντας καθαρά για το DJing, εδώ και κάτι χρόνια λέω φέτος, του χρόνου, σε 2 χρόνια θα κρεμάσω τα ακουστικά. Και πάει και πάει και πάει… Έχω κρατημένες ημερομηνίες για γάμους μέχρι και το 2025. Ευχαριστώ τον Θεό αντέχω. Όσο αφορά την αγάπη μου για τη μουσική και το ραδιόφωνο, αυτή δεν θα τελειώσει ποτέ και γι’ αυτό το λόγο κάνω σκέψεις για ένα καθαρά δικό μου project το οποίο για την ώρα βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. Θα δούμε».

 

 

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να μοιραστείς με το κυπριακό κοινό;

«To Κυπριακό κοινό έχω την εντύπωση ότι ανοίγει πια τους μουσικούς του ορίζοντες. Τουλάχιστο πολύ περισσότερο απ’ ότι παλαιότερα. Και αυτό έχει να κάνει με τις αμέτρητες πλέον πηγές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει αμέτρητα ακούσματα και πληροφορίες. Αυτό που θέλω να στείλω σαν μήνυμα στο κυπριακό κοινό είναι να ακούει καλή μουσική. Να μάθει να ξεχωρίζει την καλή μουσική και να μην παρασύρεται από σκουπίδια που προσπαθούν κάποιοι να του επιβάλουν’.

 

Εδώ Αντρέα μου να σε ευχαριστήσουμε που ήσουνα μαζί μας γι’ αυτή την  όμορφη κουβέντα και να σου ευχηθούμε τα καλύτερα σ’ αυτό που κάνεις και πάντα με επιτυχίες !!!!

Send this to a friend