Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συνέντευξη – Πέτρος Γεωργίου: Πρώτιστη και μέγιστη προτεραιότητά μου, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Συνέντευξη – Πέτρος Γεωργίου: Πρώτιστη και μέγιστη προτεραιότητά μου, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Συνέντευξη – Πέτρος Γεωργίου: Πρώτιστη και μέγιστη προτεραιότητά μου, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Ο γνωστός συμπολίτης μας Πέτρος Γεωργίου με καταγωγή από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, συμπληρώνει 34 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ κατέρχεται και ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας με την ΕΔΕΚ στις επερχόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πορεία του στη δημοσιογραφία, η ενασχόληση του με τα κοινά και η πολιτική του “κάθοδος” στον εκλογικό “στίβο” αποτέλεσαν το έναυσμα για την συνέντευξη που ακολουθεί.

1/ Μιλήστε μας για εσάς και την πορεία σας…

ΑΠ. Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο και σε ηλικία τεσσάρων χρονών, οι γονείς μου μετακόμισαν στην Κάτω Δερύνεια, όπου και έζησα μέχρι την Τουρκική εισβολή, που μας οδήγησε στη Λάρνακα και που  ζω τα τελευταία 50 χρόνια. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, πολιτικές επιστήμες, αφού από πολύ νεαρή ηλικία ενδιαφερόμουν για τα κοινά και για τη χώρα μου. Είμαι νυμφευμένος και έχω δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Σάββα. Μετά το πέρας των σπουδών μου, αναμείχθηκα στην πολιτική και στρατεύτηκα στις τάξεις της ΕΔΕΚ με παρουσία πέραν των 30 χρόνων στην Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και τη θεματική επιτροπή ανασχεδιασμού και ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με Δημοτικούς Συμβούλους και Δημάρχους της ΕΔΕΚ, ανά το Παγκύπριο.

Σε αυτή την επιτροπή, από το 2010 είχαμε συντάξει σχετική μελέτη που παραδώσαμε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, που στόχο είχε τον εκσυγχρονισμό, τη σύμπτυξη υπηρεσιών για πιο γρήγορη, ποιοτική και πιο οικονομική εξυπηρέτηση του Δημότη. Πολλές από τις τότε εισηγήσεις μας, έχουν υιοθετηθεί στην τωρινή μεταρρύθμιση της ΤΑ. Είχαμε εισηγηθεί βέβαια πολύ μικρότερο αριθμό Δήμων, αλλά οι κομματικές παρεμβάσεις και συναλλαγές, οδήγησαν στον σημερινό αριθμό.

2/ Συμπληρώνετε 34 χρόνια στο ραδιόφωνο. Τι αποκομίσατε από το επάγγελμα σας;

ΑΠ. Επαγγελματικά και βιοποριστικά εργάστηκα στο ραδιόφωνο για 34 και πλέον χρόνια, τα τελευταία 25 στη θέση του Διευθυντή ραδιοφώνου, marketingκαι πωλήσεων. Είναι ένα επάγγελμα που μου πρόσφερε πολλές συγκινήσεις έχοντας κατευθείαν επαφή με όλους τους πολίτες και τα προβλήματα της πόλης, αφού αρκετές φορές με παρεμβάσεις μας, δημοσιογραφικές αλλά και προσωπικές στις  αρχές της πόλης, βοηθήσαμε στην επίλυσή  τους. Είναι βέβαια και πολλές άλλες προσωπικές ιστορίες συμπολιτών/ακροατών μας, που ήρθαν κοντά μου λέγοντάς μου ότι με νιώθουν δικό τους άνθρωπο, μου τις  εμπιστεύτηκαν, τις οποίες με πολλούς και διάφορους τρόπους, ή τουλάχιστον τις πιο πολλές, μπόρεσα να βοηθήσω και η χαρά και η ικανοποίηση ήταν απερίγραπτη. Επειδή, ο ραδιοφωνικός σταθμός είναι τοπικός στην πόλη της Λάρνακας, πολλές φορές υπήρχε και η προσωπική επαφή και σε αρκετούς έχω προσκληθεί και έχω παρευρεθεί ακόμη και σε γάμους και σε βαφτίσεις τους και το να σε θεωρούν άνθρωπο δικό τους, είναι πολύ σπουδαίο συναίσθημα.

3/ Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη δημοσιογραφία;

ΑΠ. Το να ασχοληθώ με τα κοινά και ενίοτε και με τη δημοσιογραφία, με ώθησε ο χαρακτήρας που είχα από πολύ μικρή ηλικία. Ήθελα πάντανα συμμετέχω ενεργά σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου.

4/ Κατέρχεστε υποψήφιος με την ΕΔΕΚ ως Δημοτικός Σύμβουλος. Γιατί θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική;                                                                                                                                  

Όπως έχω αναφέρει πιο πάνω, με την πολιτική ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι η κάθε πράξη, η κάθε απόφαση, η κάθε επιλογή του κάθε πολίτη από μόνη της, είναι πολιτική. Μπορείς να παρακολουθείς τι συμβαίνει, να απορείς τι συμβαίνει, ή να συμμετέχεις ενεργά στο τι θα συμβεί. Επέλεξα να συμμετέχω ενεργά.

5/ Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να αλλάξει στην Λάρνακα; Τι έχει ανάγκη η πόλη μας;

Απ. Έχοντας στο μυαλό μου όπως οι πιο πολλοί άνθρωποι ένα όραμα για το πώς θα ήθελαν να είναι η πόλη στην οποία ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, αποφάσισα αυτή τη φορά, να παλέψω για το δικό μου όραμα, εκ των έσω.

Έχοντας υπόψη μια πολύ πετυχημένη πορεία του νυν Δημάρχου Ανδρέα Βύρα, αλλά και την αγαστή συνεργασία του δημοτικού συμβουλίου, σε αυτή τη θητεία  θα ήθελα να συμμετέχω ως δημοτικός σύμβουλος καταθέτοντας τις δικές μου προσπάθειες,  στη συνέχιση της ανοδικής πορείας της Λάρνακας. Εύχομαι, οι συμπολίτες μου να με τιμήσουν με τη ψήφο τους έτσι ώστε να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας.

Η πόλη, δικαιούται και πρέπει να απαιτήσει την ανάπτυξη που της στέρησαν τόσα χρόνια. Αφού με πολλούς μακροχρόνιους αγώνες καταφέραμε να απομακρύνουμε τις πετρελαιοδεξαμενές από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, έχοντας στο μυαλό μου πάντα το  ατέλειωτο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, θα ήθελα και θα παλέψω για αυτό, η Λάρνακα με μια σωστά σχεδιασμένη στρατηγική, να αναπτύξει ορθολογιστικά, το παραλιακό μέτωπο που ξεκινά από τη Δεκέλεια και φτάνει μέχρι το Ζύγι, με τρόπο που να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους μας, που ενώ είναι το μέλλον αυτής της χώρας, σήμεραδεινοπαθούν στο να εξασφαλίσουν δουλειά και όσοι τα καταφέρουν, με μισθούς που πιο πολύ προσβάλλουν την κατάρτισή τους, παρά την ανταμείβουν.

Η Λάρνακα δικαιούται και επιβάλλεται να έχει μια πανεπιστημιακή σχολή για πολλούς λόγους, που θεωρώ ότι όλοι μπορούν να καταλάβουν.

Το εμπορικό κέντρο επιβάλλεται να αναζωογονηθεί τόσο με έργα, όπως δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους πρασίνου, προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, όσο και με κίνητρα που μπορούν να προσφερθούν σε επιχειρηματίες, για να επενδύσουν στο κέντρο της πόλης.

Η πόλη όμως δεν είναι μόνο το κέντρο. Είναι και οι γειτονιές  και η τουρκοκυπριακή συνοικία και οι προσφυγικοί συνοικισμοί, όπου πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος, για να μπορούν οι συνδημότες μας να ζουν αξιοπρεπώς και να απολαμβάνουν την πόλη που ζουν. Χρειαζόμαστε οδικό φωτισμό. Πολυδύναμα κέντρα άθλησης των νέων, όπως και χώρους συνάθροισης, κοινωνικοποίησης και ανανέωσης του ενδιαφέροντος για  ζωή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που έχτισαν τη χώρα που ζούμε σήμερα, δουλεύοντας πολύ σκληρά.

Καθημερινή μας έγνοια, πρέπει να είναι η τρίτη ηλικία, τα παιδιά και οι νέοι μας. Αυτοί που χρειάζονται πιο πολύ από όλους τη φροντίδα και τη βοήθεια των τοπικών αρχών.

Αυτά και πολλά άλλα θα ήθελα για την πόλη μου, που λόγο χώρου δεν θα αναφέρω, αφήνοντας ως τελευταία αλλά όχι πιο ασήμαντα, τους χώρους πρασίνου, τις παιδικές χαρές και ένα σύγχρονο καταφύγιο, για τα αδέσποτα ζώα που υποφέρουν καθημερινά, χαμένα, αφημένα ή πεταγμένα, στους δρόμους της πόλης μας. Όπως είπε ο Γκάντι, <ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα.>

6/ Ως πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, πως βλέπετε τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

ΑΠ. Οι εξελίξεις στο κυπριακό δεν μου επιτρέπουν να είμαι αισιόδοξος θεωρώντας ότι για πάρα πολλά χρόνια προσπαθούσαμε να εξευμενίσουμε το θηρίο και το μόνο που καταφέραμε, είναι να του ανοίγουμε συνεχώς την όρεξη του. Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής πολιτικών επιστημών, γνωρίζει ότι για να συμβιβαστεί ο απέναντι, θα πρέπει να έχει κόστος και υπάρχουν τρόποι, που ποτέ όμως δεν αξιοποιήσαμε. Εμείς όχι μόνο δεν προκαλούσαμε κόστος όταν μπορούσαμε, αλλά ανταμείβαμε με δικές μας συνεχείς υποχωρήσεις, τον Τούρκο εισβολέα.  Η Τουρκία, μας λέει καθημερινά τι θέλει και στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Θα συνεχίσει να το επιδιώκει, εφόσον δεν έχει κόστος, εκβιάζοντας τη μικρή Κύπρο, την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και την ΕΕ μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

7/ Τέλος, μιλήστε μας για το πολιτικό σας πρόγραμμα.

ΑΠ. Προτεραιότητές μου είναι: Η τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής, ο εξωραϊσμός και εκσυγχρονισμός των συνοικιών της πόλης και των προσφυγικών συνοικισμών, η δημιουργία χώρων ενασχόλησης των νέων αλλά και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Πρώτιστη και μέγιστη προτεραιότητά μου, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Send this to a friend