Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Διαλέξεις που ερεθίζουν την κριτική σκέψη και βελτιώνουν τη δημιουργική επικοινωνία
Διαλέξεις που ερεθίζουν την κριτική σκέψη και βελτιώνουν τη δημιουργική επικοινωνία

Διαλέξεις που ερεθίζουν την κριτική σκέψη και βελτιώνουν τη δημιουργική επικοινωνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της νέας σειράς διαλέξεων με θέμα τις «Διεθνείς Σχέσεις – Πέντε καίρια ερωτήματα», στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Με αφορμή τις διαλέξεις αυτές, για τις οποίες υπεύθυνη και εισηγήτρια της σειράς είναι η Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, η εκπομπή του ΡΙΚ «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί» την φιλοξένησε για μια ευρύτερη ανάλυση των θεματικών. Ανάμεσα σε άλλα, η κα Κουκκίδη – Προκοπίου, μίλησε στην οικοδέσποινα της εκπομπής, κα Δόξα Κωμοδρόμου και για τοBlogτης που φέρει το όνομα «TheZookeeper».

Τροφή για σκέψη

Σκοπός των διαλέξεων, είπε, είναι η εισαγωγή στην επιστήμη των διεθνών σχέσεων, στις σχολές σκέψεις που τη διέπουν και τους πυλώνες που την καθορίζουν, μέσα από το πρίσμα του σημερινού διεθνούς γίγνεσθαι.«Αφού έγιναν διάφοροι κύκλοι διαλέξεων με διάφορες θεματικές που απασχολούσαν το ευρύ κοινό, αποφάσισα να προσαρμόσω διάφορα ερωτήματα με τις ακαδημαϊκές γνώσεις σε ένα επίπεδο που να είναι κατανοητό για όλους και να μπορεί ο καθένας στο τέλος να σχηματίσει μια γνώμη για το τι συμβαίνει γύρω μας,έχοντας παράλληλα και κάποια εργαλεία στη διάθεση του, όπως είναι η θεωρία των διεθνών σχέσεων. Μ’ αρέσει να δίνω τροφή για σκέψη στους μαθητές, φοιτητές και πολίτες που παρακολουθούν τις διαλέξεις για να είναι σε θέση να μπορεί να αποφασίσει μόνος του.  Αν θέλει μπορεί να ακολουθήσει ένα μαρξιστικό μοντέλο ανάλυσης των διεθνών σχέσεων ή ρεαλιστικό μοντέλο. Δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε για τον πόλεμο και την ειρήνη, τί εστί πόλεμος και τι ειρήνη, τι σημαίνει ειρηνευτική διαδικασία, τι εννοούμε όταν θα έχουμε λύση του Κυπριακού και γιατί είναι σημαντικό οι γνώσεις σε θεωρητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο να μπορούμε να καταλάβουμε αν μπορούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη».

Οι διαλέξεις γίνονται σε απλή και κατανοητή γλώσσα των ζητημάτων που απασχολούν τον ενεργό πολίτη.  Ο καθένας, είπε η κα Κουκκίδη-Προκοπίου, είναι ωραίο να ασχολείται με την πολιτική, καθώς και η πολιτική ασχολείται μαζί του. Όσον αφορά την διεθνή πολιτική, πρόσθεσε, δεν μπορείς να αποφύγεις το τί συμβαίνει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρεάζει όλους. «Στις διαλέξεις δίνω βάρος στη δική μου εξειδίκευση, δηλ. της ανάλυσης της εξωτερικής πολιτικής και θέματα ασφάλειας. Ηγεσία, διαχείριση κρίσεων και ασφάλεια. Θέτω ερωτήματα σε πρακτικό επίπεδο για να συζητούμε αναλύοντας τα πάντα».

Η Ιστορικός-Διεθνολόγος ανέλυσε τις πέντε θεματικές, καταγράφοντας τα ερωτήματα που τις απασχολούν: Διεθνές σύστημα ή διεθνής κοινότητα; Μονομέρεια ή πολυμέρεια; Εξωτερική πολιτική-Παίκτες ή σύστημα; Πόλεμος ή Ειρήνη; Δημοκρατία ή αυταρχισμός;

Στο ερώτημα της κας Κωμοδρόμου, πού στέκεται η Κύπρος στη διεθνή σκακιέρα, η κα Κουκκίδη – Προκοπίου, είπε ότι εκ προοιμίου είμαστε ένα μικρό κράτος με περιορισμένες δυνατότητες. Το ερώτημα, ανέφερε, είναι πως μπορούμε να μετατρέψουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα μεάλλες χώρες και με έξυπνο τρόπο στην διαχείριση της ισχύος.  «Ο θαλάσσιος χώρος γύρω από την Κύπρο, αλλά και το γεγονός ότι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό μονοπάτι,  καθιστούν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας απίστευτα πολύτιμο. Είναι πολύ πιο σημαντικό για την Τουρκία να ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς γύρω από την Κύπρο από ό,τι είναι η ποσότητα του φυσικού αερίου». Δεν παρέλειψε παράλληλα να αναφερθεί και στις δυνατότητες και δεξιότητες των ανθρώπων της Κύπρου στην εξωτερική πολιτική. Όταν έχεις μια βαρκούλα, είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορείς να είσαι μόνος στους ωκεανούς, άρα πρέπει να προσδεθείς σε μια ναυαρχίδα, φτάνει να συμπλέουν τα συμφέροντα των χωρών.

Κατά τη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των επικείμενων προεδρικών εκλογών, υπογραμμίζοντας την απαξίωση των πολιτών προς τα κόμματα, κάτι που, όπως είπε, πρέπει να προβληματίσει όλους. Το φαινόμενο της αποχής συμβαίνει όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, είπε. «Οι πολιτικοί σχεδιάζουν το μέλλον των νέων και δυστυχώς οι νέοι δηλώνουν αποχή, αφού δεν μιλούν στην ίδια γλώσσα. Χρειάζεται να δοθεί ενθάρρυνση και ελπίδα».

‘ΤheZookeeper’

Όσον αφορά το blog της, η κα Κουκκίδη-Προκοπίου είπε ότι δημιουργήθηκετο 2014 στο FB, καταθέτοντας τις δικές της θέσεις και απόψεις. Το όνομα που φέρει “ΤheZookeeper”, το σκέφτηκε ο σύζυγός της, καθώς όπως είπε, το διεθνές σύστημα, με το οποίο ασχολείται συστηματικά, μοιάζει με ζούγκλα ή ζωολογικό κήπο.

Send this to a friend