Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ζηνώνειο: Η δράση του 226 Τ.Π. στη Λάρνακα και στο Παλαίκυθρο, Ιούλιος – Αύγουστος 1974
Ζηνώνειο: Η δράση του 226 Τ.Π. στη Λάρνακα και στο Παλαίκυθρο, Ιούλιος – Αύγουστος 1974

Ζηνώνειο: Η δράση του 226 Τ.Π. στη Λάρνακα και στο Παλαίκυθρο, Ιούλιος – Αύγουστος 1974

Mε το 226 Τάγμα Πεζικού από το πραξικόπημα μέχρι τη β΄ φάση της τουρκικής εισβολής του 1974, θα ασχοληθεί η ένατη διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 14 Μαΐου 2024. Εισηγητής θα είναι ο Δρ. Άγγελος Χρυσοστόμου, Διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Β.Δ. Α’ στη Μέση Εκπαίδευση, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η δράση του 226 Τ.Π. στη Λάρνακα και στο Παλαίκυθρο, Ιούλιος – Αύγουστος 1974».

Το 226 Τ.Π. ήταν ένα από τα πρώτα τάγματα που συγκροτήθηκαν με τη δημιουργία της Εθνικής Φρουράς τον Ιούνιο του 1964. Στις 15 Ιουλίου 1974 το τάγμα συμμετείχε ενεργά στην εδραίωση του πραξικοπήματος. Δυο λόχοι του, ο Λόχος Διοικήσεως και ο Λ.Υ.Τ., αλλά και άνδρες του 1ου Λόχου κατέλαβαν καίρια σημεία στη Λάρνακα (Ακρόπολη-Αστυνομία). Με την έναρξη της εισβολής όλοι οι λόχοι του τάγματος  συμμετείχαν στην επίθεση και στην κατάληψη του θύλακα τής  Σκάλας, η οποία επιτεύχθηκε στις 21 Ιουλίου 1974, στις 11 το πρωί. Στις 31 Ιουλίου 1974 το τάγμα κινήθηκε προς Παλαίκυθρο, ως δεύτερη γραμμή άμυνας.  Στις 14 Αυγούστου 1974 με την έναρξη της Β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής το 226 Τ.Π. πήρε εντολή από το 12ο Τακτικό Συγκρότημα να δημιουργήσει γραμμή άμυνας παρά το Νέο Χωρίο και το Τραχώνι. Δυο λόχοι του, οι 1ος και 3ος  προωθήθηκαν. Η αιφνιδιαστική επίθεση των τουρκικών δυνάμεων, το «σπάσιμο» της γραμμής της Μιας Μηλιάς, η σφοδρότητα πυρός που το τάγμα δέχτηκε, αλλά και ο πανικός που προέκυψε, ανάγκασε το υπόλοιπο τάγμα να αναδιπλωθεί και να κατευθυνθεί στην Αγκαστίνα. Το τάγμα μέτρησε 51 νεκρούς και αγνοουμένους. Η προσπάθεια άμυνας στην περιοχή Αγκαστίνας ήταν αδύνατη, καθώς η προέλαση των τουρκικών αρμάτων ήταν τάχιστη. Ως εκ τούτου, το τάγμα κινήθηκε βόρεια προς Λευκόνοικο – Τρίκωμο σε μια προσπάθειά του να μην εγκλωβιστεί από τα τουρκικά  άρματα μάχης. Στη συνέχεια, τις βραδινές ώρες της 14ης Αυγούστου 1974 κινήθηκε προς Βαρώσι και πέρασε μέσα από τις βάσεις της Δεκέλειας. Το τάγμα αποδεκατισμένο έφτασε στην Αλυκή της Λάρνακας τις πρώτες ώρες της 15ης  Αυγούστου 1974. Στη συνέχεια κινήθηκε προς Σκαρίνου και εγκαταστάθηκε στο Δάλι στις 16 Αυγούστου 1974 για να παράσχει υποστήριξη στην περιοχή Λουρουτζίνας – Πυροΐου. Στην ίδια περιοχή παραμένει μέχρι σήμερα.

Συντονιστής της εν λόγω διάλεξης θα είναι ο κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 7 μ.μ. και είναι ανοικτή για το κοινό. Μπορείτε να ακούσετε τη διάλεξη αυτή στο κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube, στον σύνδεσμο https://bit.ly/3eaAvf2.

Για να δείτε το πρόγραμμα όλων των διαλέξεων μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.ucy.ac.cy/events/free-universities/. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τηλέφωνο 22894347.

Send this to a friend