Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Προληπτικά µέτρα για περιορισµό των ζηµιών
Προληπτικά µέτρα για περιορισµό των ζηµιών

Προληπτικά µέτρα για περιορισµό των ζηµιών

Η αλλαγή του κλίµατος είναι πλέον ορατή και στον τόπο µας. Ακραία καιρικά φαινόµενα όπως χαλαζόπτωση, παρατεταµένη δυνατή βροχή, δυνατοί άνεµοι  και υψηλές θερµοκρασίες κάνουν την εµφάνιση τους πιο συχνά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

Η αγροτική παραγωγή  κινδυνεύει σήµερα περισσότερο από ποτέ να καταστραφεί εξαιτίας των συχνών ακραίων καιρικών φαινοµένων µε αποτέλεσµα το αγροτικό εισόδηµα να εκµηδενίζεται.

Σίγουρα οι όποιες αποζηµιώσεις τυχόν καταβάλλονται µέσα από την εφαρµογή σχεδίων διαχείρισης ζηµιών δεν µπορούν σε καµία περίπτωση να διασφαλίσουν το αναµενόµενο εισόδηµα των γεωργών για να µπορέσουν να επιβιώσουν αφού χωρίς εισοδήµατα δεν µπορεί κανένας να επιβιώσει, ούτε ο ίδιος φυσικά ούτε και η οικογένειά του.

Αυτό που  µπορούµε και επιβάλλεται να γίνει σήµερα είναι να προσαρµοστούµε στον καιρό λαµβάνοντας προληπτικά µέτρα για την αποτροπή ή µείωση των ζηµιών από φυσικούς κινδύνους όπως π.χ. από το χαλάζι.

Η εγκατάσταση ειδικών διχτύων στις καλλιέργειες αποτελεί ένα προληπτικό µέσο προστασίας της παραγωγής που  τα τελευταία χρόνια έχει πάρει µεγάλη ανάπτυξη.

Μελέτες και Έρευνες που έχουν εκπονηθεί από διάφορα Πανεπιστήµια σε πολλές χώρες  κατέγραψαν ότι πέραν από την 100% προστασία που παρέχει στις υπό κάλυψη καλλιέργειες από το χαλάζι, προσφέρει σηµαντική προστασία από δυνατούς ανέµους και από καύσωνα ενώ βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων κάτι που αποδίδεται στη µερική σκίαση που παρέχει. Επίσης βοηθά  στην µείωση του κόστους παραγωγής.

Η ΠΕΚ εδώ και αρκετό καιρό ζητούσαµε την λήψη τέτοιων µέτρων όπως η εγκατάσταση  διχτύων στην βάση σχεδίου κινήτρων µέσα από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, η τοποθέτηση των οποίων προστατεύει αφενός την παραγωγή από το χαλάζι, βροχή και άλλους κινδύνους άρα εξασφαλίζεται  το εισόδηµα του παραγωγού και αφ εταίρου εξοικονοµούνται κρατικά κονδύλια τα οποία θα δίνονταν   για αποζηµιώσεις.

∆υστυχώς το σχέδιο που προκηρύχθηκε περί τα τέλη του 2019, µετά την επιστηµονική ηµερίδα για τα αντιχαλαζικά που διοργανώσαµε η ΠΕΚ στον Αγρό, περιελάµβανε τέτοιους όρους και προϋποθέσεις, παρ’  όλες τις προειδοποιήσεις του αγροτικού κινήµατος,  που ήταν και είναι αδύνατο να εφαρµοστούν  από τους  γεωργούς που δραστηριοποιούνται στην ορεινή ύπαιθρο, αυτό φαίνεται και από τον πολύ µικρό αριθµό αιτήσεων (µονοψήφιος αριθµός) για συµµετοχή στο σχέδιο.

Είναι γι’ αυτό που ζητούµε έντονα και επίµονα την απλούστευση των όρων του Σχεδίου για να  µπορέσουν να ενταχθούν σε αυτά, όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες και να εγκαταστήσουν αυτά τα συστήµατα στις καλλιέργειες τους µε τα οποία θα προστατεύσουν τις καλλιέργειες και την παραγωγή τους.

 

Χρίστος Παπαπέτρου

Βοηθός Γενικός Γραµµατέας Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου

 

 

Send this to a friend