Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τις εκταρικές και κεφαλικές επιδοτήσεις
Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τις εκταρικές και κεφαλικές επιδοτήσεις

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τις εκταρικές και κεφαλικές επιδοτήσεις

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τις εκταρικές και κεφαλικές επιδοτήσεις μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 ανακοίνωσαν το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στόχος είναι η οικονομική ενίσχυση 30.000 αγροτών με ποσό πέραν των €65 εκατ.

Σημειώνεται ότι η προκήρυξη των Παρεμβάσεων ξεκίνησε σήμερα, 9 Απριλίου, με τις εκταρικές και θα συνεχιστεί αύριο, 10 Απριλίου, με την προκήρυξη των κεφαλικών επιδοτήσεων. Στις Παρεμβάσεις Άμεσων Ενισχύσεων περιλαμβάνονται σημαντικότατες δράσεις, οι οποίες τις τελευταίες πενταετίες δίνουν ανάσα στους γεωργικούς κλάδους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η «Βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα» υπό μορφή αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, «που αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης του γεωργικού εισοδήματος, με το επίπεδο στήριξης να είναι κοινό σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από το κράτος», σύμφωνα με το Υπουργείο. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για την πενταετία είναι €155,2 εκατ.

Άλλες σημαντικές Παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται είναι η «Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα εσπεριδοειδή, που βρίσκονται στη Νεκρή Ζώνη» με προϋπολογισμό πενταετίας €1,1 εκατ. Υπάρχουν επίσης η «Συμπληρωματική ενίσχυση για τους νέους» η «Συμπληρωματική αναδιανεμητική στήριξη εισοδήματος», η «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης», με συνολικό προϋπολογισμό για την πενταετία €33 εκατ., η «Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία» με προϋπολογισμό πενταετίας €21,9 εκατ., η «Ενίσχυση περιοχών, που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα», με προϋπολογισμό πενταετίας €26,5 εκατ., και η «Ανάληψη υποχρεώσεων για μείωση της χρήσης αντιβιοτικών».

Το Υπουργείο αναφέρεται, επίσης, στον ρόλο που διαδραματίζουν τα Οικολογικά Προγράμματα, με τον προϋπολογισμό της πενταετίας να κυμαίνεται περίπου στα €55 εκατ. Σημειώνεται ότι στις οικολογικές Παρεμβάσεις περιλαμβάνονται και Δράσεις που σχετίζονται με τις καλλιέργειες της μπανάνας, και συγκεκριμένα με την αφαίρεση των δέντρων της φυτείας της προηγούμενης χρονιάς, την αφαίρεση με κλάδεμα των παλαιών φύλλων και την ορθή τήρηση αρχείου γεωργού.

Περιλαμβάνεται επίσης η Δράση για τον θρυμματισμό κλαδεμάτων και η εφαρμογή των φυτικών υπολειμμάτων και η αξιοποίηση της κομπόστας, με προϋπολογισμό πενταετίας €6,6 εκατ. περίπου. Ακόμα, στα Οικολογικά Προγράμματα περιλαμβάνεται και η Δράση, που σχετίζεται με την «Εφαρμογή φιλικών γεωργικών πρακτικών στην καλλιέργεια χαρουπιάς», όπως και Δράσεις για μείωση της επιβάρυνσης των εδαφών και των υδάτων από χημικά σκευάσματα φυτοπροστασίας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων (ΕΑΕΕ) γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων στη διεύθυνση http://www.eas.capo.gov.cy, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης.

Η Υποβολή Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων γίνεται μεταξύ 09/04/2024 – 09/05/2024 και η Υποβολή Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων με ποινή μεταξύ 10/05/2024 – 03/06/2024. Τελευταία ημερομηνία τροποποιήσεων στις αιτήσεις είναι στις 25/10/2024.

Send this to a friend