Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Αποφάσισε το Δικαστήριο της Ε.Ε.: Απέρριψε την προσφυγή για το χαλλούμι
Αποφάσισε το Δικαστήριο της Ε.Ε.: Απέρριψε την προσφυγή για το χαλλούμι

Αποφάσισε το Δικαστήριο της Ε.Ε.: Απέρριψε την προσφυγή για το χαλλούμι

Την απόρριψη της προσφυγής κατά της καταχώρισης της ονομασίας «Χαλλούμι», ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης αποφάσισε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021, κατόπιν αιτήσεως των κυπριακών αρχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε την ονομασία «Χαλλούμι» (Halloumi) /«Hellim» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

Κυπριακή εταιρεία, καθώς και άλλοι προσφεύγοντες, ζήτησαν από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακυρώσει τον εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής 1 για την καταχώριση της ονομασίας «Χαλλούμι» (Halloumi)/«Hellim» ως ΠΟΠ.

Με την απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή στο σύνολό της.

«Το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Επιτροπή, όταν εξετάζει αν η καταχώριση μιας ονομασίας ως ΠΟΠ πληροί τις προϋποθέσεις του δικαίου της Ένωσης, δεν υποχρεούται να ελέγχει αν η περιγραφόμενη στην αίτηση καταχώρισης μέθοδος παραγωγής του προϊόντος είναι σύμφωνη με προϋπάρχον εθνικό πρότυπο για την παραγωγή του. Εν πάση περιπτώσει, η αίτηση καταχώρισης για το χαλλούμι δεν συγκρούεται με το επίμαχο εν προκειμένω εθνικό πρότυπο παραγωγής.»

Το Γενικό Δικαστήριο τονίζει ότι το εν λόγω πρότυπο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αναλογία αιγινού ή πρόβειου γάλακτος, ή του μείγματός τους, στο τυρί αυτό να υπερβαίνει την αναλογία του αγελαδινού γάλακτος.

Εν συνεχεία, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την επιχειρηματολογία κατά την οποία η Επιτροπή παρέλειψε να διαπιστώσει την ύπαρξη πρόδηλων σφαλμάτων στην περιγραφή του δεσμού μεταξύ της ποιότητας ή των χαρακτηριστικών του επίμαχου προϊόντος και του γεωγραφικού περιβάλλοντος προέλευσής του.

Επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει το επιχείρημα ότι η Επιτροπή δεν προέβη σε προσήκουσα ανάλυση όσον αφορά την αγορά παραγωγής χαλλουμιού και την κατάσταση των επιχειρήσεων που εμπορεύονται το προϊόν αυτό.

Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι, μολονότι η Επιτροπή οφείλει να προσδιορίσει τις συνέπειες που επάγεται το γεγονός ότι, μετά την καταχώριση της ονομασίας, έχει ακυρωθεί από εθνικό δικαστήριο πράξη που εξέδωσαν οι αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους στο πλαίσιο του εθνικού σταδίου της διαδικασίας καταχώρισης, η ακύρωση αυτή δεν συνεπάγεται αυτοδίκαιη ακυρότητα της πράξης καταχώρισης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

 

Send this to a friend