Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Έως τις 12 Μαΐου οι υποψηφιότητες για τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ
Έως τις 12 Μαΐου οι υποψηφιότητες για τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ

Έως τις 12 Μαΐου οι υποψηφιότητες για τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ

Μέχρι τις 12 Μαΐου 2024 θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ οι υποψηφιότητες για τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).

Όπως αναφέρεται, το 2024 σηματοδοτεί την τρίτη χρονιά απονομής των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, και η ΕΟΚΕ καλεί τις επιχειρήσεις να δηλώσουν υποψηφιότητα για αυτά τα υψηλού κύρους βραβεία και να επωφεληθούν από το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον σε ολόκληρη την Ευρώπη για τα βιολογικά τρόφιμα και τη βιολογική γεωργία.

«Από την καθιέρωσή τους το 2022, τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ πρόσφεραν στους φορείς του τομέα μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αυξήσει την ποσότητα των γεωργικών εκτάσεων με βιολογική καλλιέργεια στο 25 % έως το 2030», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι τα βραβεία διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την ΕΟΚΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και το Ευρωπαϊκό παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM Organics Europe).

Όπως εξηγείται, η ΕΟΚΕ εποπτεύει τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, επιλογής επικρατέστερων υποψηφιοτήτων και βράβευσης σε τρεις κατηγορίες: καλύτερη ΜΜΕ μεταποίησης βιολογικών τροφίμων, καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων και καλύτερο βιολογικό εστιατόριο/καλύτερη βιολογική υπηρεσία εστίασης.

«Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Παραγωγής αποτελούν αναγνώριση της καινοτομίας, του ζήλου και της αφοσίωσης εκείνων που είναι πραγματικοί υπέρμαχοι των βιολογικών τροφίμων και της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ και τα καθιστούν πιο προσιτά στον μέσο καταναλωτή», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Oliver Röpke.

Σημειώνεται ότι οι περσινοί νικητές στις κατηγορίες τις οποίες εποπτεύει η ΕΟΚΕ ένωσαν επίσης τις δυνάμεις τους για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να επιδιώξουν αναγνώριση.

Ο Kevin Scully, του οποίου η επιχείρηση The Merry Mill απέσπασε το βραβείο για την καλύτερη ΜΜΕ μεταποίησης βιολογικών τροφίμων, παρότρυνε τις εταιρείες να υποβάλουν υποψηφιότητα: «Συστήστε σε άλλες επιχειρήσεις να υποβάλουν υποψηφιότητα για τα βραβεία βιολογικής παραγωγής διότι είναι πολύ καλό για το προφίλ μιας εταιρείας και αποφέρει μεγάλη αναγνώριση”, ανέφερε

Ο Paul Kolarik, επικεφαλής στο αυστριακό εστιατόριο Kolarik im Prater, το οποίο απέσπασε το βραβείο του καλύτερου βιολογικού εστιατορίου, δήλωσε: «Η απονομή σε εμάς του βραβείου βιολογικής παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο ενδιαφέρον για την επιχείρησή μας εκ μέρους των εθνικών μέσων ενημέρωσης. Χάρη στα βραβεία, προέκυψαν επίσης νέες συνεργασίες και πολλοί πολιτικοί εκπρόσωποι συνειδητοποίησαν τη δέσμευσή μας στον τομέα της βιολογικής παραγωγής και της βιωσιμότητας».

Σημειώνεται ότι ο νικητής στην κατηγορία «Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων» το 2023 ήταν το κτήμα Gut Wulksfelde, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος Hauke Rüsbült δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες είναι η σωστή πορεία για το μέλλον της γεωργίας.»

Τέλος, αναφέρεται ότι η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, Ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ.

Send this to a friend