Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ο ιός παρέσυρε τα φορολογικά έσοδα
Ο ιός παρέσυρε τα φορολογικά έσοδα

Ο ιός παρέσυρε τα φορολογικά έσοδα

«Πάτο» έπιασαν τα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αβεβαιότητα, ο φόβος και τα περιοριστικά μέτρα έχουν μειώσει κατά €80 εκατ. τις εισπράξεις του φόρου. Πέρσι τον Μάρτιο στα κρατικά ταμεία είχαν καταλήξει €324,3 εκατ., ενώ φέτος τον Μάρτιο οι φορολογικές εισπράξεις υπολογίζονται γύρω στα €244 εκατ. Μάλιστα οι εισπράξεις του Μαρτίου του 2020 είναι πιο χαμηλές και από τον Μάρτιο του 2018, όπου τότε τα έσοδα του Τμήματος Φορολογίας ήταν ύψους €310 εκατ.

Τα τελευταία χρόνια, τον Μάρτιο οι εισπράξεις του Τμήματος Φορολογίας προέρχονται από το ΦΠΑ, την άμεση φορολογία, συμπεριλαμβανομένων των φορολογιών του 2014 και 2015, καθώς και από την εφαρμογή του σχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Ο ιός άρχισε να δείχνει τα δόντια του από τις αρχές του μήνα όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Περί τα μέσα του μήνα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη μετάδοση του ιού, ανέστειλε τη λειτουργία σχολείων αλλά και πολλών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να παραλύσει η αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» μετά τα μέσα Μαρτίου άρχισε η μείωση των φορολογικών εσόδων, που οδήγησε σε απώλειες της τάξης του 25%. Σημειώνεται πως τις πρώτες ημέρες εμφάνισης του ιού, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού, σταμάτησαν να αποδέχονται πληρωμές στα ταμεία. Έτσι έπραξε και το Τμήμα Φορολογίας το οποίο έκλεισε ταμεία, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πληρωμές για εκπρόθεσμους φόρους που σχετίζονται με την άμεση φορολογία και φέρουν τόκους και επιβαρύνσεις. Υπενθυμίζεται πως οι φορολογίες που φέρουν τόκους και επιβαρύνσεις δεν μπορούν να πληρωθούν μέσω διαδικτύου.

Στο μεταξύ, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους, επιχειρηματίες και αυτοεργοδοτούμενους, πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στο Σχέδιο Ρύθμισης Ληξιπρόσθεσμων Φορολογικών Οφειλών, δεν κατέβαλαν τη δόση τους τον Μάρτιο. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τις οφειλές τους γιατί εκτιμούσαν πως θα αναστέλλετο για δύο μήνες η καταβολή των δόσεων όπως έγινε με τις ληξιπρόθεσμες εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Βάσει του σχεδίου, σε περίπτωση μη καταβολής πέντε δόσεων, τότε οι συμμετέχοντες αφαιρούνται από το σχέδιο. Σημειώνεται πως το σχέδιο τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου.

Πάντως στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη ανησυχία, καθώς η μείωση των εσόδων επηρέασε και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, είχε ενημερώσει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, πως οι συνολικές κυβερνητικές εισπράξεις είχαν μειωθεί τον Μάρτιο κατά €100 εκατ., καθώς όπως είπε, το 80% των πηγών εσόδων έχουν μηδενιστεί. Πάντως οι αρμόδιοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η μείωση των εσόδων δεν αφορούσε ολόκληρο τον Μάρτιο. Εκτιμούν, επίσης πως οι εισπράξεις τον Απρίλιο θα μειωθούν περαιτέρω, καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν μειωμένα εισοδήματα, λόγω των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, στη βάση των οποίων πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και για άλλες μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους.

Παρόλο που πολλοί εργαζόμενοι θα πληρωθούν μέσω των επιδομάτων που προσφέρουν τα κυβερνητικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας είναι δεδομένο, πως δεν θα χρησιμοποιήσουν τα επιδόματα για την εξόφληση των υποχρεώσεων τους αλλά θα τα χρησιμοποιήσουν για τη διαβίωσή τους. Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στον Κυριακάτικο «Φ», ο υπουργός Οικονομικών προϊδεάζει πως τον Απρίλιο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η μείωση των εσόδων του κράτους.

Παρέμβαση Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, την ανάγκη το κράτος να κρατήσει αποθέματα και να μην τα «κάψει όλα» από την αρχή, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση του κορωνοϊού, επεσήμανε ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως με το πέρας της κρίσης, η κατάσταση θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πού θα μας βρει η επόμενη μέρα όταν περάσει η κρίση, πού θα βρίσκεται το δημόσιο χρέος και το ιδιωτικό χρέος», προσθέτοντας πως και τα δύο πρέπει να είναι σε διαχειρίσιμο επίπεδο. «Η κατάσταση τόσο σε ό,τι αφορά το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος μετά την κρίση πρέπει να είναι διαχειρίσιμη».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε πως είναι πιο λογική η παραχώρηση εγγυήσεων στις τράπεζες παρά το κράτος να προχωρήσει σε απευθείας δανεισμό. Όπως είπε, είναι πρακτικά αδύνατο το κράτος να δανειοδοτήσει, καθώς θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, και δε έχει τους μηχανισμούς να αξιολογήσει και να παραχωρήσει δάνεια, κάτι για το οποίο οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση να το πράξουν. Αναφορικά με θέματα διαφάνειας που μπορεί να εγερθούν, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι κανόνες θα καθοριστούν από την κυβέρνηση, είτε τα δάνεια δοθούν από την κυβέρνηση είτε από τις τράπεζες. Είπε, πως διαφάνεια θα υπάρξει σε μεγάλο βαθμό όταν ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει τα κριτήρια που θα καθορίσει σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση και σε περίπτωση που πιστεύει ότι δεν έτυχε ορθής μεταχείρισης να μπορεί να αποτείνεται στο Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και στη Βουλή.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend