Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πυρομανής δεσμοφύλακας: Χωρίς ψυχομετρικά τεστ οι προσλήψεις, τρύπιο το σύστημα
Πυρομανής δεσμοφύλακας: Χωρίς ψυχομετρικά τεστ οι προσλήψεις, τρύπιο το σύστημα

Πυρομανής δεσμοφύλακας: Χωρίς ψυχομετρικά τεστ οι προσλήψεις, τρύπιο το σύστημα

Αρκετά σοβαρότερη απ’ όσο μπορεί να φαίνεται αρχικά, είναι η υπόθεση του πυρομανούς δεσμοφύλακα που συνελήφθη ως ύποπτος για εμπρησμό αυτοκινήτου και απόπειρα εμπρησμού πάρκου, την περασμένη Δευτέρα, με τις αρχές να πιστεύουν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο πιθανό να συνδέεται και με άλλες 10-15 υποθέσεις εμπρησμών που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στην ίδια περιοχή στον Στρόβολο.

Το περιστατικό αυτό αν και μεμονωμένο, δεν παύει να εγείρει ανησυχίες σε σχέση με την καταλληλόλητα των κριτηρίων που έχει καθορίσει η πολιτεία για την επιλογή των ανθρώπων που θα υπηρετήσουν στο απαιτητικό πόστο της φυλακής.

Ένας χώρος εργασίας υπό καθεστώς εγκλεισμού, όπως οι φυλακές, δημιουργεί εκ των πραγμάτων απαιτήσεις σε σχέση με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να υπηρετήσουν σε αυτόν, κι αυτό για να είναι σίγουρη, τόσο η ασφαλής και ομαλή διαβίωση 1000 κρατουμένων, όσο και η ασφάλεια όλων των λειτουργών του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Οι δεσμοφύλακες στις Κεντρικές Φυλακές αν και δεν φέρουν όπλα, υπάρχουν πόστα στα οποία λαμβάνουν οπλισμό, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις όπου καλούνται να βγάλουν βάρδια στους πύργους φρούρησης εξωτερικά.

Στην περίπτωση του συλληφθέντος δεσμοφύλακα, το μοτίβο δράσης του οποίου σε σχέση με την πρόκληση εμπρησμών έδειχνε να είναι επαναλαμβανόμενο, περιορίστηκε σε «χτυπήματα» εκτός φυλακών. Τι θα συνέβαινε όμως αν αποφάσιζε να δράσει μέσα στις Φυλακές; Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να είναι ακόμη και τραγικό.

Στη χώρα μας για να προσληφθεί κάποιος ως δεσμοφύλακας στις Κεντρικές Φυλακές χρειάζεται να πληροί κάποια τυπικά κριτήρια (π.χ. ηλικιακό όριο) και να επιτύχει σε γραπτές εξετάσεις. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόνοια σε σχέση με τον ψυχομετρικό έλεγχο των ανθρώπων που θα επιλεγούν, αφού στα κριτήρια αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η διενέργεια ψυχομετρικών εξετάσεων.

Το τελευταίο αυτό περιστατικό θα μπορούσε να κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου, αλλά και να αποτελέσει την αφορμή για επανεξέταση των κριτηρίων πρόσληψης σωφρονιστικών λειτουργών με τη συμπερίληψη σε αυτά, της υποχρεωτικής διενέργειας ψυχομετρικών τεστ για όλους τους μετέπειτα υποψήφιους δεσμοφύλακες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας εξάλλου, αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα του Κλαδικού των Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, αφού πολλάκις είχε θέσει στη Διεύθυνση το θέμα της ανάγκης συμπερίληψης των ψυχομετρικών τεστ ως υποχρεωτικό μέρος της διαδικασίας επιλογής και πρόσληψης νέου προσωπικού.

 

Send this to a friend