Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Το εσωτερικό μήνυμα της Ανάστασης
Το εσωτερικό μήνυμα της Ανάστασης

Το εσωτερικό μήνυμα της Ανάστασης

Της Κατερίνας Μιχαήλ

Διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών με αποκορύφωμα την σταύρωση, την ταφή και τέλος την Ανάσταση. Αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό από κάθε προηγούμενο. Σε αυτή την διαφορετικότητα ίσως βρίσκεται και η όμορφη μοναδικότητα του για όλα τα μηνύματα που θέλει να μας δώσει.
Αναφερόμενοι στο Ελληνικό Πάσχα μας έρχονται στο μυαλό ήθη και έθιμα, οικογενειακά τραπέζια, το πασχαλινό αρνί, οι φλαούνες, το τσούκρισμα των αυγών, οι εκκλησιασμοί με την αγρυπνία του Εσταυρωμένου, το στόλισμα του Επιταφίου και τα εγκώμια, το άκουσμα των χαρμόσυνων καμπάνων και η λαμπρατζιά. Το φετινό όμως Πάσχα μας φέρνει πιο κοντά στο βαθύτερο μήνυμα των ημερών. Από τον βασανισμό, τα πάθη και τη σταύρωση μεταβαίνουμε στην Ανάσταση.
Ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας, η καθημερινότητα και η ρουτίνα που άλλαξε, τα πολλά ερωτήματα για το πώς θα είναι το μέλλον, η συνεχής ανησυχία για το οικονομικό κομμάτι, ο ψυχολογικός εγκλεισμός θα πρέπει με τον ίδιο τρόπο να μας οδηγήσουν σε μια ψυχική ανάταση και αναγέννηση. Όπως το Πάσχα εμπίπτει πάντοτε στην εποχή της Άνοιξης όπου η φύση αναγεννιέται μετά το ψύχος του χειμώνα, όπως ο Χριστός αναστήθηκε μετά τον θάνατο έτσι και ο καθένας μας καλείται να ανανεωθεί και να λάβει τα δικά του προσωπικά του μηνύματα.
Η Ανάσταση φέρνει την ελπίδα και τη θετικότητα. Ό,τι κι αν μας ταλαιπωρεί, όσο δύσκολες κι αν οι καταστάσεις οι οποίες βιώνουμε οι καλύτερες μέρες σίγουρα θα έρθουν. Η αναδημιουργία μας είναι που μας οδηγεί στη δική μας εξέλιξη, στην δική μας ανάπτυξη μιας καλύτερης εκδοχής του εαυτού μας. Προσοχή δεν αναφερόμαστε σε μια νέα κατασκευή αλλά σε αναδημιουργία. Όπως ο ίδιος ο Χριστός αναστήθηκε, όπως η φύση αναγεννιέται έτσι και ο εσωτερικός μας εαυτός αναπλάθεται. Δεν προσπαθούμε να αποκτήσουμε έναν καινούργιο εαυτό, δεν προσπαθούμε να κατακτήσουμε ένα νέο εγώ αλλά προσπαθούμε να εξελίξουμε τον ίδιο μας το εγώ και να το αναστηλώσουμε.
Αφήνοντας πίσω την αυτολύπηση και το αυτομαστίγωμα τότε ξεκινά κάποιος την πορεία για την εξέλιξη του. Αλλάζοντας την προσωπική μας ιστορία από μια ιστορία αυτομαστιγώματος σε μια ιστορία που αναγνωρίζει τα λάθη, τα αναστοχάζεται και έχει την προσδοκία της εξέλιξης και της ελπίδας τότε επιτυγχάνεται και το βαθύτερο νόημα της προσωπικής ανάπτυξης. Το μήνυμα της Ανάστασης γίνεται ακόμη πιο χαρμόσυνο γιατί πριν την ανάσταση προηγήθηκαν αντιξοότητες και δυσκολίες. Καμιά διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης δεν είναι εύκολη. Εξάλλου ούτε και η ανάσταση ήρθε μέσα από εύκολες συνθήκες. Η διαδικασία είναι συνεχής και γι αυτό χρειάζεται κόπο, χρόνο και προσπάθεια.
Το Πάσχα με τα μηνύματα του μας δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουμε και να ελπίζουμε. Μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι και να μετατρέψουμε αυτή την επώδυνη εποχή με όλες τις αντιξοότητες χωρίς να χάνουμε την ελπίδα για ανάσταση. Πέραν όλων αυτών το μήνυμα του Πάσχα μας βοηθά να καταλάβουμε πως καμιά κατάσταση δεν είναι μόνιμη. Με τον ίδιο τρόπο η τωρινή μας κατάσταση που ζούμε δεν είναι μόνιμη Ο πόνος, οι δυσκολίες, τα πάθη, οι απογοητεύσεις και οι προδοσίες που ζούμε σε καθημερινό επίπεδο δεν είναι μόνιμες. Εναπόκειται στον καθένα μας με ποιον τρόπο θα τα ξεπεράσει και πως θα προχωρήσει. Εναπόκειται στον καθένα μας ποιο προσωπικό νόημα θα δώσει σε όσα βιώνει. Με το μήνυμα όμως τους Πάσχα έχουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι αναθεωρώντας τους στόχους και τις προσδοκίες μας.
Ας εσωτερικεύσει ο καθένας το δικό του μήνυμα και να ας έρθει πρώτα σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό και μετά με τους γύρω του. Όπως ο Ντοστογιέφσκι είπε: «Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται» αλλά η γιορτή του Πάσχα δηλώνει πως «Με το Θεό, όλα είναι δυνατά»!!.

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, EFTA / ECP
Συνεργάτης Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας Συστημικού Ινστιτούτο Κύπρου
Αριθμός τηλεφώνου: 96409488 Facebook Page: Katerina Michael
Email: [email protected]

Send this to a friend