Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Μια ταλαντούχα μπαλαρίνα από τη Λάρνακα
Μια ταλαντούχα μπαλαρίνα από τη Λάρνακα

Μια ταλαντούχα μπαλαρίνα από τη Λάρνακα

Της Ειρήνης Αντωνίου

Αδιαμφισβήτητα οι μπαλαρίνες έχουν από τα πιο ωραία και ζηλευτά σώματα, αφού χάρη στη δυναμικότητα και ρυθμικότητα των κινήσεων τους έχουν απίστευτα καλλίγραμμα πόδια, γυμνασμένα, αλλά και θηλυκά χέρια και ανύπαρκτη μέση. Όσο για την ενδυμασία τους, εκπέμπει ρομαντισμό, πολυτέλεια και μια δόση παιδικής αθωότητας.

Με μεγάλους στόχους και όνειρα η 14χρονη Άντρεα Ηλία από τη Λάρνακα, μια νεαρή ταλαντούχα μπαλαρίνα της Σχολής Μπαλέτου Σύλβιας Τερζή, μας μιλά για τη μεγάλη της αγάπη που είναι το μπαλέτο και ότι με τίποτα δεν θα άλλαζε αυτό που κάνει, επειδή αγαπά πραγματικά τον χορό και γιατί θέλει να πετύχει σε αυτό τον χώρο.

Η Άντρεα, αναχωρεί σήμερα για τη Βαρκελώνη, όπου θα συμμετάσχει στο Υagp, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στο κόσμο.

Ας ρίξουμε μια ματιά πιο κάτω να δούμε τι μας είπε η Άντρεα για το μπαλέτο, που όπως μας είπε χαρακτηριστικά, γι’ αυτήν είναι τρόπος ζωής.

Άντρεα μου πότε και πώς ξεκίνησες με το μπαλέτο;

«Το μπαλέτο το ξεκίνησα στην ηλικία τον 3 ετών, όμως στην ηλικία τον 7 είχα σταματήσει διότι ήμουν ιδιόρρυθμη και λόγο της ηλικίας μου δεν μπορούσα να καταλάβω αν μου αρέσει ή αν δεν μου αρέσει το μπαλέτο. Μετά από δυο χρόνια έδειχνε ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση με μια από τις καλύτερες μπαλαρίνες στον κόσμο την Svetlana zakharova, τότε μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το ποσό ευλύγιστη ήταν και το πόσο ωραία χέρια είχε. Πραγματικά είχα λατρέψει την κάθε της κίνηση. Έτσι ενθουσιασμένη από την Svetlana, αποφάσισα να ξεκινήσω ξανά το μπαλέτο στην ηλικία των 9».

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει;

«Αυτό που με εμπνέει όχι μόνο στο μπαλέτο, αλλά γενικά στην ζωή μου, είναι το να ακούω μουσική . Πολλές φορές όταν είμαι αγχωμένη και πιεσμένη, ακούω μουσική επειδή ξεχνιέμαι και δεν σκέφτομαι απολύτως τίποτα. Με αυτό τον τρόπο χαλαρώνει το μυαλό μου».

Είναι δύσκολο να είσαι μπαλαρίνα; Απαιτεί πολλές θυσίες;

«Το να είσαι μπαλαρίνα δεν θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο, αντίθετος είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό, το οποίο απαιτεί πολλές θυσίες, οι οποίες πρέπει να βρεις τρόπο να αντέξεις και να ανταπεξέλθεις».

Έχεις ελεύθερο χρόνο;

«Εγώ προσωπικά μπορώ να πω ότι έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο, για ξεκούραση πριν από το μάθημα του μπαλέτου, διότι στην Κύπρο δυστυχώς δεν υπάρχουν επαγγελματικές σχολές μπαλέτου αλλά ερασιτεχνικές».

Θα άλλαζες ποτέ αυτό που κάνεις;

«Με τίποτα δεν θα άλλαζα αυτό που κάνω, επειδή κατά πρώτο αγαπώ πραγματικά τον χορό και κατά δεύτερο, έχω πολλούς στόχους ακόμη που θέλω να πέτυχω σε αυτό τον χώρο. Ο μοναδικός λόγος που μπορεί να σταματούσα το μπαλέτο είναι αν προκύψει κάτι σοβαρό στην υγειά μου για κανένα άλλο λόγο δεν θα σταματούσα».

Σίγουρα εκτός από τις καλές στιγμές και τις επιτυχίες υπάρχουν και κάποιες δύσκολες στιγμές στον δρόμο προς την επιτυχία. Με ποιόν τρόπο τις αντιμετωπίζεις;

«Εγώ γενικά επειδή είμαι ένας πολύ δυναμικός χαρακτήρας, ο οποίος δεν μου αρέσει να αποτυγχάνω στην ζωή μου, οποίες δυσκολίες αλλά και αποτυχίες έχω, τις ξεπερνάω με το πείσμα αλλά και με την δουλειά».

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που σε στηρίζει σε κάθε σου βήμα και σου δίνει την απαραίτητη δύναμη;

«Τα πρόσωπα που με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα, εκτός φυσικά από τις δυο μου δασκάλες την κυρία Σύλβια Τερζή και την κυρία ‘Αντρια Χρίστου, είναι οι γονείς μου, οι οποίοι είναι πάντα στο πλευρό μου και με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα. Πάντα είναι δίπλα μου και μου υπενθυμίζουν ποια είμαι και τι μπορώ να κάνω . Οι γονείς μου είναι η δύναμη μου και πάντα θα είναι».

Τι ρόλο παίζει στη ζωή της Άντρεας το μπαλέτο;

«Για εμένα το μπαλέτο δεν είναι απλά για να γεμίζω τις ελεύθερες μου ώρες, είναι ο τρόπος ΖΩΗΣ μου. Μέσα από το μπαλέτο εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου δεν θα μπορούσα με τίποτα να φανταστώ των εαυτό μου χωρίς το μπαλέτο».

Θα προέτρεπες τα άλλα παιδιά της ηλικίας σου, να ασχοληθούν με το μπαλέτο ή με κάποιο άλλο είδος χορού;

Δεν ξέρω κατά πόσο θα προέτρεπα τα παιδιά της ηλικίας μου να ασχοληθούν με το μπαλέτο, επειδή όπως είπα είναι ένα πολύ δύσκολο είδος χορού. Φυσικά στα παιδιά που αγαπούν πολύ το μπαλέτο και θα ήθελαν πραγματικά να ασχοληθούν με αυτό, θα τους έλεγα ότι είναι ένας άλλος τρόπος εκγύμνασης και πολύ βοηθητικός στην υγειά και στην φυσική τους κατάσταση».

Ποιοι είναι οι μακροχρόνιοι σου στόχοι σαν μπαλαρίνα; Πως σκέφτεσαι τον εαυτό σου τα επόμενα 5 χρόνια;

«Οι στόχοι μου για το μέλλον είναι σε πολλοί υψηλό επίπεδο. Έχω στόχο να μπω σε επαγγελματική σχολή στο εξωτερικό πριν από τα 18 μου και να κατορθώσω να μπω σε ομάδα μπαλέτου και να χορέψω ως πρωταγωνίστρια σε μεγάλες όπερες του εξωτερικού. Με την βοήθεια του θεού, σε πέντε χρονιά από τώρα, θα ήθελα να πετύχω όλους μου τους στόχους και επιθυμίες και να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα».

Ποιο άτομο θαυμάζεις στον χώρο και γιατί;

«Όπως ανάφερα και στην πρώτη σας ερώτηση, το πρόσωπο το οποίο θαυμάζω στον χώρο, είναι η Svetlana Zakharova. Θεωρώ ότι ίσως επειδή η Svetlana έχει πετύχει όλα αυτά που θέλω και εγώ να πετύχω, την έχω σαν είδωλο μου, διότι εάν και ακατόρθωτο, θέλω να κάνω την καριέρα που έχει κάνει αυτή θέλω να της μοιάσω».

Πες μας για τις συμμετοχές σου μέχρι τώρα στους διάφορους διαγωνισμούς.

«Γενικά έχω πάρει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς και έχω κατακτήσει αρκετές θέσεις, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς, είναι ο παγκύπριος διαγωνισμός μπαλέτου, το youth America grand prix στο Παρίσι, το international dance competition hellas στην Αθήνα και το little star international dance competition στην Σόφια».

Ποια συμμετοχή δεν θα ξεχάσεις ποτέ και γιατί;

«Η συμμέτοχη που πιστεύω δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι αυτή του yagp στο Παρίσι, διότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στον κόσμο και είναι και πολύ οργανωμένος διαγωνισμός. Επίσης ο διαγωνισμός αυτός είναι αξέχαστος, διότι δίνει την ευκαιρία σε μικρές ταλαντούχες μπαλαρίνες να φοιτήσουν ή να πάρουν μέρος σε σεμινάρια σε μεγάλες σχολές στο εξωτερικό.

Από ότι γνωρίζουμε ετοιμάζεσαι για το εξωτερικό για κάποιο διαγωνισμό, μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

«Η αλήθεια είναι το ότι ετοιμάζομαι για το yagp στην Βαρκελώνη αυτή την φορά και είμαι αφάνταστα ενθουσιασμένη, αλλά και λίγο αγχωμένη, για το πώς θα τα πάω. Αυτό τον χρόνο θα παρουσιάσω στους κριτές της Βαρκελώνης το paquita variation, το οποίο έχω δουλέψει αρκετά και έχω κατακτήσει μαζί του, το πρώτο βραβείο στην Σόφια. Πιστεύω ότι αν κάνω σωστά τις διορθώσεις που μου λέει η κυρία μου, θα καταφέρω να πάρω μια βαθμολογία».

Ευχαριστούμε Άντρεα μου για τον χρόνο που μας αφιέρωσες και σου ευχόμαστε Καλή Επιτυχία…!!

Send this to a friend