Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ανδρέας Τταουξιής: “Ολοκληρώνοντας το ήμισυ της θητείας, στο δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας”
Ανδρέας Τταουξιής: “Ολοκληρώνοντας το ήμισυ της θητείας, στο δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας”

Ανδρέας Τταουξιής: “Ολοκληρώνοντας το ήμισυ της θητείας, στο δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας”

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης μας, Αντρέας Τταουξιής, είναι από τους ανθρώπους που αγαπούν τη Λάρνακα και δεν το κρύβουν.

Θα τον βρεις σε όλες τις γωνιές της Λάρνακας, διακρίνεται για το πολιτιστικό του έργο αλλά και το μόνιμο χαμόγελο του.

Ο Ανδρέας Τταουξιής μίλησε στο larnakaonline για την εμπειρία του μέχρι σήμερα!

Πως είναι η εμπειρία σας ως νέος Δημοτικός Σύμβουλος;

Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας μιλήσω για το μέχρι τώρα έργο του Δημοτικού Συμβουλίου και για την δική μου προσωπική δράση.

Ασχολούμαι με τα κοινά από μικρός. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω σημαντική εμπειρία όσον αφορά τις διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων από διάφορες θέσεις. Δεν σας κρύβω όμως πως η εμπειρία ως Δημοτικός Σύμβουλος είναι ξεχωριστή και μοναδική. Αυτή μου η ενασχόληση έχει να κάνει με αυτό που αγαπώ περισσότερο, να “υπηρετώ” το συμφέρον συνόλου των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, με τους οποίους συναναστρέφομαι καθημερινά και να προσπαθώ το καλύτερο δυνατόν για την πόλη μου. Οφείλω να ομολογήσω πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν που υπολογίζεις όταν παρακολουθείς εκ των έξω. Η γραφειοκρατία αλλά και κάποιες παθογένειες, προκαλούν εμπόδια και καθυστέρηση στην προσπάθεια σου, είναι όμως τότε που πρέπει να πεισμώνεις και να εμμένεις διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα η υγιής συνεργασία που έχω με τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου στο Δημοτικό Συμβούλιο (ανεξαρτήτως κόμματος), όπως και αυτή με το Δήμαρχο, συνεργασία απελευθερωμένη από κομματικές γραμμές και αλλότριους σκοπούς. Η εποικοδομητική στάση της δημοτικής ομάδας του ΔΗ.ΣΥ και του Δημάρχου, ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις, πάντα στα πλαίσια της λογικής και ο σεβασμός στις αποφάσεις της πλειοψηφίας είναι η συνταγή για επιτυχία. Όταν αυτό το κλίμα απουσιάζει από τα Δημοτικά Συμβούλια αναπόφευκτα επηρεάζει την πόλη μας αρνητικά (όπως σε περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος).

Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε ενωμένοι τουλάχιστο στα μεγάλα θέματα που αφορούν τη Λάρνακα, χωρίς επηρεασμούς από οποιεσδήποτε εκλογικές διαδικασίες και αλλότρια συμφέροντα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε υπό την ιδιότητα σας ως Δημοτικός Σύμβουλος;

Δυσκολίες υπάρχουν. Είναι όμως στα δύσκολα που πρέπει να είσαι δυνατός, αποφασιστικός και αμερόληπτος. Για παράδειγμα, κάποιες αποφάσεις που λαμβάνουμε αναπόφευκτα αφήνουν κάποιους δυσαρεστημένους αφού επηρεάζεται η ρουτίνα ή τα συμφέροντα τους. Όμως πάντα πρέπει να βλέπεις το ‘’δάσος’’ και όχι το ‘’δέντρο’’. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της πόλης και των δημοτών και αυτό πρέπει να υπερασπίζεσαι. Επίσης, πολλές φορές έρχονται εις γνώση μας προβλήματα της πόλης ή κάποιων δημοτών και ενώ θέλεις να τα λύσεις άμεσα, κάποιες φορές δεν μπορείς λόγω διαφόρων καταστάσεων. Αυτό μου προκαλεί συχνά απογοήτευση όμως πρέπει να συνεχίζεις την προσπάθεια.

Ποιο είναι το έργο που έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι;

Μέχρι στιγμης, κατέθεσα αρκετές προτάσεις που προεκλογικά είχα εξαγγείλει όπως και άλλες που στην πορεία θεώρησα αναγκαίες. Είμαι ικανοποιημένος αφού όσες προτάσεις προώθησα υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποιες από αυτές υλοποιήθηκαν ήδη και άλλες θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Σίγουρα τα δυόμιση χρόνια δεν είναι αρκετά για να υλοποιήσεις όλα όσα θέλεις και οραματίζεσαι, πρέπει όμως οι στόχοι να προχωρήσουν στο δύσκολο στάδιο της υλοποίησης και αυτό πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Θα αναφερθώ εν τάχει στην κάθε μία από τις επιτροπές που συμμετέχω έτσι ώστε να δώσω σε όλους καλύτερη “εικόνα” για τη δράση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

1) Επιτροπή Προώθησης και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Έργων, Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, Προώθησης Επενδύσεων και Τουρισμού.

Πέραν των υπόλοιπων και αρκετών δράσεων της συγκεκριμένης επιτροπής, θα επικεντρωθώ στο σημαντικό γεγονός, πως με δική μου πρόταση εντάχθηκε στη συγκεκριμένη επιτροπή και ο Τουρισμός. Ανέκαθεν το θεωρούσα απαραίτητο για μια παραλιακή πόλη που στεγάζει το κυρίως αεροδρόμιο της χώρας και που επιθυμεί την τουριστική ανάπτυξη να έχει Επιτροπή Τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καταφέρει για παράδειγμα, την παροχή ειδικών τροχοκαθισμάτων για ΑμεΑ (προγραμματίζουμε και εγκατάσταση ειδικών ράμπων ΑμεΑ), την εγκατάσταση παιδικών παιχνιδιών στις παραλίες μας (σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και ιδιωτικών εταιρειών). Παράλληλα θα ήθελα να αναφέρω ότι ετοιμάζω προτάσεις για τη βράβευση τουριστών που έρχονται στην πόλη μας επαναλαμβανόμενα, τη δημιουργία επιπλέον περιπτέρων με τουριστικές πληροφορίες, υποστήριξη της πρότασης για δημιουργία ηλιακού θαλάσσιου τραμ (πρόταση του μηχανολόγου Ζαχαρία Σιόκκουρου μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Γαλάζια Λάρνακα), τη δημιουργία τεχνητών υφάλων (πρόταση την όποια υιοθέτησε η κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος), τη συνεργασία με τους επιχειρηματίες και τους αρμόδιους φορείς της πόλης μας για τη δημιουργία στοχευμένης καμπάνιας σε σχέση με τα είδη του τουρισμού που μπορούμε να προσεγγίσουμε (π.χ. οικογενειακού, θρησκευτικού, αθλητικού κτλ). Εν κατακλείδι είναι θέση μου ότι έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τα πιο πάνω, χωρίς να μπαίνουμε σε ανταγωνισμό ή αγώνα επικράτησης με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Έχουμε δική μας ταυτότητα, διαφορετικές ομορφιές και ιδιαιτερότητες για να προβάλουμε και πρέπει να βρούμε τους τρόπους να εξελίξουμε τα ως άνω αναλόγως.

2) Επιτροπή Πολεοδομίας (Αρχή Πολεοδομίας Δήμου Λάρνακας):

Έχουμε επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο ως προς τις τουριστικές αναπτύξεις (20 νέες τουριστικές μονάδες λειτούργησαν τα τελευταία 3 χρόνια ενώ αναμένονται πέραν των 10 την επόμενη διετία. Αναπτύξεις που διπλασίασαν τους τουρίστες διανυκτέρευσης στην Λάρνακα από 220000 το 2016 σε 440000 το 2018). Γενικότερα επικεντρωθήκαμε στην ορθή και ωφέλιμη ανάπτυξη χωρίς εξυπηρέτηση μεμονωμένων συμφερόντων. Αξίζει να αναφερθώ στο γεγονός ότι η Επιτροπή έχει εξετάσει μέσα στο 2017 και το 2018 πέραν των διπλάσιων αιτήσεων (ανά έτος) από αυτές του 2016, γεγονός που μιλά από μόνο του. Ενδεικτικά αναφέρω επίσης πως η Λάρνακα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση Παγκύπρια σε άδειες οικοδομής μέσα στο 2018, με αξία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια και αύξηση της τάξεως του 16.5%. Ταυτόχρονα έχουμε καθορίσει την πολιτική που αφορά τα ψηλά κτήρια, όπως αναπτυχτούν σε συγκεκριμένες περιοχές και κύριες οδικές αρτηρίες, χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον και την ταυτότητα της πόλης. Επίσης καθορίσαμε κριτήρια για αντισταθμιστικά μέτρα όπου αυτό είναι αναγκαίο, ικανοποιώντας έτσι όλα τα μέρη.

3) Επιτροπή Πολιτισμού:

Μια επιτροπή με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ρολό για το δημότη. Έχουμε ήδη αρχίσει την αναβάθμιση των τοπικών εκδηλώσεων (κατακλυσμό, ανθεστήρια, καρναβάλια, Χριστούγεννα, φεστιβάλ κτλ) κάτι το οποίο άρχισε να γίνεται ήδη αισθητό. Στόχος είναι ο σταδιακός εκσυγχρονισμός τους σε όλα τα επίπεδα. Επίσης θα προσπαθήσουμε σταδιακά, και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες τη βελτίωση, συντήρηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό στα θέατρα και στις διάφορες αίθουσες του δήμου.

4) Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού:

Η νεολαία της Λάρνακας είναι προτεραιότητα για μένα και μέσα από την Επιτροπή και τις δυνατότητες που παρέχει, στηρίζω πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων οποιασδήποτε μορφής. Η νεολαία έχει τη δύναμη να ζωντανέψει τη Λάρνακα και να φέρει πίσω την περηφάνια του ‘’Σκαλιώτη’’ και πρέπει να έχει το λόγο όποτε τον ζητήσει.

Επί της ουσίας έχουμε στοχεύσει στη δημιουργία επικοινωνίας με τη νεολαία αλλά και της πληροφόρησης των νέων για τα προγράμματα και τη δράση της τοπικής αρχής. Πολύ σημαντική επιτυχία είναι η δημιουργία του προγράμματος Youth Makerspace Larnaka, το όποιο είναι βασισμένο στα πρότυπα των Makerspaces τα οποία αναπτύσσονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα ή κοινότητες στο εξωτερικό και παρέχει πρόσβαση στους νέους σε υψηλού επιπέδου και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, για την ανάπτυξη και υλοποίηση πρωτοτύπων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Οι χώροι τύπου «makerspaces» αντιπροσωπεύουν τον εκδημοκρατισμό του σχεδιασμού, μηχανοποίησης, κατασκευής και εκπαίδευσης. Εκεί οι νέοι μπορούν να μάθουν για την τεχνολογία, χειροτεχνίες (crafts) και άλλες δημιουργικές κατασκευαστικές διαδικασίες και μεθόδους, να μοιραστούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους και να εφαρμόσουν στην πράξη τη γνώση και τις δεξιότητες αυτές. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει 3D printers, laser cutters, drones, virtual reality, ρομποτική, arduino, rasberry pi και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, στο χώρο πραγματοποιούνται διάφορα εργαστήρια είτε για εκμάθηση της χρήσης του συγκεκριμένου εξοπλισμού αλλά και ανάπτυξης ιδεών, projects, κτλ. Επίσης, ο χώρος αυτός λειτουργεί και ως Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης των Νέων του αντίστοιχου Προγράμματος του ΟΝΕΚ. Το Youth Makerspace Larnaka απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 6 – 35 χρόνων καθώς και σε οργανωμένα σύνολα νέων, τάξεις ή ομίλους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολείων και άλλους.

Όσον αφορά τον αθλητισμό έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού μία από τις βασικές προτεραιότητες για τη Λάρνακα είναι οι τοπικές αλλά και οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις (Μαραθώνιος, Τρίαθλο, Βόλεϊ παραλίας, Χάντμπολ παραλίας και άλλα). Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε την προβολή του αθλητισμού ως το μέσο μιας υγιεινής ζωής αλλά παράλληλα, θα προσελκύσουμε αθλητικό τουρισμό (σημαντική είναι και η ανάπτυξη του κοινοτικού αθλητικού πολυδύναμου κέντρου).

5) Επιτροπή Αστικού Εμπορικού κέντρου και παραλιακού Μετώπου:

Η επιτροπή έχει σκοπό την ενίσχυση και προβολή του αστικού εμπορικού κέντρου και του παραλιακού μετώπου της πόλης μας. Γι αυτό μέσα από σειρά συνεδριάσεων έχουμε συμφωνήσει πολιτικές για τη βελτίωση των οικοδομών και των δρόμων σε αυτές τις περιοχές, τη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία νέων πλατειών, πεζοδρομιών με ειδικές πρόνοιες για ΑμεΑ και αλλά (παράδειγμα είναι αυτά που ξεκινούν να υλοποιούνται τώρα άμεσα στην περιοχή του Αρμένικης εκκλησιάς – Κέντρου Λάρνακας – πλατείας πίσω από το Κάστρο αξίας 2,2 εκ.), τον εμπλουτισμό της διακόσμησης, την ενίσχυση των εκδηλώσεων και άλλα πολλά.

Πολύ ουσιαστικά έργα ανάπτυξης που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν σύντομα είναι η ανέγερση της νέας δημοτικής αγοράς, η ανάπλαση του τεμένους Ζουχούρη το οποίο θα αποτελείται από πλατεία και καταστήματα, το κοινοτικό κέντρο αθλητισμού, τα νέα γήπεδα τένις, η ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου κάτω από τα υφιστάμενα γήπεδα τένις, η αποκατάσταση του κτηρίου της παλαιάς λέσχης, μαζί με την πρόσφατη ολοκλήρωση του Δημοτικού Κήπου ένα έργο που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή παράδοσης του στο κοινό, σε συνδυασμό με την σημαντική δωρεά παιχνιδιών του Ιδρύματος της πόλης μας Χριστίνα Αποστόλου, δίνουν στην Λάρνακα ΄΄οξυγόνο΄΄.

Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο ορθός προγραμματισμός ούτως ώστε να ωριμάσουν τα έργα που πρόκειται να διεκδικήσουμε ως Λάρνακα την επόμενη προγραμματική περίοδο. Η σωστή προετοιμασία είναι δεδομένο ότι “ανοίγει πόρτες” για πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα.

6) Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων και Τροχονομίας:

Στην συγκεκριμένη επιτροπή, αναγνωρίζοντας το σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους της πόλης μας, έχουμε αποταθεί σε διεθνές οίκο ειδικευόμενο σε θέματα κυκλοφορίας ο οποίος θα μας ετοιμάσει το ιδανικότερο κυκλοφοριακό σχέδιο για το αστικό εμπορικό κέντρο (αυτό μάλιστα, δεν θα έχει οικονομικό κόστος στο δήμο, καθώς καλύπτεται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα). Περαιτέρω όσον αφορά τη δημοτική τροχονομία, είναι παραδεκτό ότι χρειάζεται άμεση ενίσχυση από έμψυχο δυναμικό (θα έχουμε σύντομα 2 νέες προσλήψεις), όπως επίσης και ενίσχυση από σχετική νομοθεσία που θα ρυθμίζει το ρόλο και την ύπαρξη της εν λόγω τροχονομίας (κάτι που ελπίζω να λυθεί μέσα από το νομοσχέδιο που αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης). Επίσης η κατάργηση της επιτροπής προστίμων από το νέο δημοτικό συμβούλιο ενίσχυσε το αίσθημα δίκαιου και τη διαφάνεια όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνταν προηγουμένως, θέτοντας έτσι το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ισόνομα.

Ποιό είναι το όραμα σας για την Λάρνακα και τι θα θέλατε να αλλάξει μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Όραμα μου είναι μία καλύτερη Λάρνακα σε όλους τους τομείς, με “πράσινη” και “γαλάζια” ανάπτυξη, μία Λάρνακα που θα αναδεικνύει την πλούσια ιστορία της, σε συνδυασμό με την εξέλιξη στην νέα εποχή. Η Λάρνακα έχει τις δυνατότητες και αυτό είναι κοινώς αποδεκτό. Αναδεικνύοντας την φιλοξενία των δημοτών της, το οικογενειακό της κλίμα, τις ομορφιές της, τη ζεστασιά, την ηρεμία και τη μοναδικότητα της, μπορεί να εξελιχτεί σε ένα νέο τουριστικό και εμπορικό κέντρο.

Η συντομότερη δυνατή μετακίνηση των εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου (η οποία επιτέλους υλοποιείται μετά τη συμφωνία της παρούσας κυβέρνησης με τις εμπλεκόμενες εταιρείες), όπως επίσης και η ανάπτυξη της Μαρίνας και του Λιμανιού, είναι οι ουσιαστικότερες και σημαντικότερες αλλαγές ως προς την οριστική ανάπτυξη της πόλης μας. Ταυτόχρονα, η δημιουργία και η προσέλκυση πανεπιστημιακών σχολών (όπως η σχολή Θαλάσσιων Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που παρά τις δυσκολίες θεωρώ πως θα αρχίσει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια) σε συνδυασμό με την τεράστια επιτυχία του Δήμου, με το πρόγραμμα MaRITeC αξίας 30 εκ., θα δώσουν και επί της ουσίας απόδοση αφού θα παράγεται επιτέλους έρευνα και καινοτομία μέσα στην κοινωνία της Λάρνακας.

Πέραν από αυτά ο δημότης έχει ανάγκη και τα απλά, τα καθημερινά όπως είναι η καθαριότητα (έγιναν βελτιώσεις, χρειάζονται και άλλες), οι δρόμοι (έχουν δοθεί στο δήμο από την κυβέρνηση έξτρα 4 εκ. για τη βελτίωση τους και το αποτέλεσμα είναι ορατό), τα πεζοδρόμια (γίνεται μεγάλη προσπάθεια για δημιουργία νέων και τη βελτίωση υφιστάμενων), ποιοτική και γρήγορη εξυπηρέτηση χωρίς γραφειοκρατία (έγινε αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου). Αυτές τις βελτιώσεις, επιβάλλεται να τις προωθήσουμε σύντομα και ο δημότης να τις αισθανθεί.

Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσα να αναπτύξω, π.χ η αναγκαία μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα μικρά ή μεγάλα που απασχολούν τον καθένα μας. Ας μείνουμε μέχρι εδώ αφού έχω την εντύπωση πως εστιάσαμε στα πιο σημαντικά.

Καταληκτικά σημειώνω ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Βασική αρχή και παγία θέση μου είναι ότι οφείλω να τιμήσω αυτούς που με τίμησαν με τη ψήφο τους αλλά και γενικότερα όλους τους δημότες. Κλείνω λοιπόν με την υπόσχεση πως θα συνεχίσω να πολιτεύομαι με ρεαλιστικές ιδέες, προτάσεις και λύσεις, σε συνεργασία με όλους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, με σεβασμό σε αντίθετες ιδεολογικές προσεγγίσεις και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, για το καλό της Λάρνακας και των δημοτών της. Με αισιοδοξία, περηφάνια αλλά και δύναμη για νέες διεκδικήσεις! Η αλλαγή και η βελτίωση, ξεκινά από τον καθένα μας ξεχωριστά!

Ευχαριστώ ξανά για την φιλοξενία. Εύχομαι ότι καλύτερο σε εσάς και στους αναγνώστες σας!

Send this to a friend