Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ “Η προσωπική μου άποψη γιατί ο κορονοϊός δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήριο”, τροφή σκέψης – της Έλενας Παναγή
“Η προσωπική μου άποψη γιατί ο κορονοϊός δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήριο”, τροφή σκέψης – της Έλενας Παναγή

“Η προσωπική μου άποψη γιατί ο κορονοϊός δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήριο”, τροφή σκέψης – της Έλενας Παναγή

Η Έλενα Παναγή είναι Κύπρια βιολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, με μεταπτυχιακό στην Κλινική Βιοχημεία και Μοριακή Διαγνωστική και Υποψήφια Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» στην μικροβιολογία, αιματολογία και ανοσολογία. Η Έλενα μας γράφει την δική της προσωπική άποψη σε ότι αφορά τις θεωρίες συνομωσίας που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα με το ξέσπασμα του κορωνοϊού στο πλανήτη. Αυτές οι θεωρίες αιωρούνταν και πάνω από την δική μας κυπριακή κοινωνία.

Γιατί λοιπόν ο ιός δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήριο;

• Οι διαθέσιμες ποσότητες βιολογικών όπλων είναι αρκετές για την ολική καταστροφή της ανθρωπότητας, όχι μία, αλλά πολλές φορές, οπότε για την αυτοκαταστροφή του δεν χρειάζεται να γίνει παρασκευή και άλλων.

• Εάν κάποιο εργαστήριο παρασκευής βιολογικών όπλων προσπαθούσε να δημιουργήσει παθογόνο κορονοϊό, μάλλον θα χρησιμοποιούσε για την κατασκευή του, RNA από κορωνοϊό που ήταν γνωστό ότι είναι παθογόνο στον άνθρωπο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχουν ίχνη του γενετικού υλικού ενός προγενέστερου ιού από τον οποίο προήλθε. Αλλά η μοριακή δομή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 διαφέρει σημαντικά από τους ήδη γνωστούς κορονοϊούς και μοιάζει περισσότερο με σχετικούς ιούς που έχουν ως ξενιστές νυχτερίδες και φολιδωτούς μυρμηγκοφάγους. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του ιού δείχνουν ότι είναι μάλλον προϊόν φυσικής εξέλιξης, και όχι εργαστηριακό γενετικό προϊόν.

• Μπορούμε να μεταχειριστούμε ιούς έως έναν βαθμό, αλλά κανένας άνθρωπος δεν είναι ικανός να δημιουργήσει όπλο από ιό (ακόμα κι αν κάποιοι έχουν αποπειραθεί).

• Γιατί μια χώρα να δημιουργήσει έναν τέτοιο ιό που μπορεί να βλάψει την ίδια (το μεγαλύτερο πλήγμα από όλη αυτή την ιστορία το έπαθε η Κίνα και η Αμερική) και δεν έχει ούτε το αντίδοτο, ούτε το εμβόλιο, από τη στιγμή που κάποια φάση θα τους ξεφύγει από το εργαστήριο, θα μεταλλαχθεί και δεν θα μπορούν να το ελέγξουν;

• Από το 2015 που προβλήθηκε ότι αυτός ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήρια της Κίνας, έχουν περάσει 4-5 χρόνια. Πώς και δεν ξεκίνησε πιο νωρίς αυτό το ξέσπασμα; Η σημερινή πανδημία θα εμφανιζόταν ταχέως, αμέσως μόλις μολύνονταν οι άνθρωποι, καθώς ο κορονοϊός θα είχε ήδη αναπτύξει τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν παθογόνο και ικανό να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων.

• Μπορεί ένα άτομο να προκαλέσει ένα τόσο μεγάλο ξέσπασμα; Το παρελθόν μας απαντά σε αυτό το ερώτημα πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί. Η επιδημία Ebola 2014-2016 στη Δυτική Αφρική ήταν το μεγαλύτερο παράδειγμα, καθώς ο υπεύθυνος για τον ιό ανακαλύφθηκε το 1976. Σκότωσε πάνω από 11.000 ανθρώπους και μόλυνε πάνω από 28.000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το αρχικό ξέσπασμα διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια και εστιάστηκε σε 10 χώρες, κυρίως στην Αφρική. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ξέσπασμα του Ebola ξεκίνησε με ένα μόνο άτομο – ένα αγόρι ηλικίας 2 ετών από τη Γουινέα – το οποίο ενδέχεται να είχε μολυνθεί παίζοντας σε ένα κούφιο δέντρο που “στέγαζε” μια αποικία νυχτερίδων.

• Στην τελική, δεν ξέρω αν έχει σημασία, πλέον, αν ο ιός αυτός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ή όχι, όταν χάνεις δικούς σου ανθρώπους, όταν παλεύεις για τη ζωή σου, είσαι επαγγελματίας υγείας και αγωνίζεσαι άυπνος και νηστικός να σώσεις μια ζωή, είσαι μόνος σου σε 4 τοίχους και ζεις μόνο με τις αναμνήσεις σου ή βλέπεις συνεχώς να βγαίνουν φέρετρα από τα νοσοκομεία.

Έλενα Παναγή
BSc, MSc
Doctoral Candidate

Και τώρα εγείρεται ένα ερώτημα προς τροφή για σκέψη…

Η Έλενα είναι μια βιολόγος η οποία κατάγεται από την Κύπρο και διαμένει στο νησί της από το τέλος των σπουδών της και μετά. Έχει άραγε αυτή η επιστήμονας κάποιο συγκεκριμένο όφελος προς το να παραπλάνησει την κοινωνία στη λανθασμένη εξήγηση του ξεσπάσματος του ιού; Ποία είναι για εσάς η πιο αξιόπιστη πηγή; Η Κύπρια επιστήμονας ή οι διαφορές θεωρίες συνομωσίας και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο χωρίς καμία επιστημονική υπόσταση;

Larnakaonline

Send this to a friend