Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Σε λειτουργία του Συνδέσμου «Χάρισμα» για άτομα με ειδικές ανάγκες και χαρίσματα
Λάρνακα: Σε λειτουργία του Συνδέσμου «Χάρισμα» για άτομα με ειδικές ανάγκες και χαρίσματα

Λάρνακα: Σε λειτουργία του Συνδέσμου «Χάρισμα» για άτομα με ειδικές ανάγκες και χαρίσματα

Η παρουσίαση του Συνδέσμου που τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά,  πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα.

Σε χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης ανέφερε ότι «σε μια εποχή όπου αυξάνονται τα προβλήματα σε προσωπικό, οικογενειακό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο, η προσπάθεια για να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας γίνεται όλο ένα και πιο επιτακτική ανάγκη. Η κοινωνική στήριξη αποτελεί στοιχείο δύναμής της κοινωνίας μας και έτσι η προσπάθεια να κτίσουμε μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ δημόσιου τομέα, μη κερδοσκοπικών και φιλανθρωπικών φορέων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, γίνεται το θεμέλιο της κοινωνικής προσφοράς».

Πρόσθεσε πως «όλοι μαζί  προσπαθούμε να φτιάξουμε μια πόλη και μια κοινωνία ανοικτή, κοινωνικά ευαίσθητη, αλληλέγγυα, που να δίνει σε όλους τους δημότες όσο το δυνατό πιο πολλές ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και ίσες συνθήκες διαβίωσης».

Ο κ. Ιασωνίδης εξέφρασε εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας «θερμά συγχαρητήρια και κάθε επιτυχία στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη λειτουργία του Συνδέσμου, σε όλα τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και  στους γονείς που στηρίζουν τα παιδιά τους» και διαβεβαίωσε πως «ως Δήμος Λάρνακας θα είμαστε συμπαραστάτες στο έργο του Συνδέσμου μέσα στα πλαίσια δυνατοτήτων μας».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου σε σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε ότι «σήμερα ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό και να δώσουμε μια ευκαιρία στα παιδιά με ειδικές ικανότητες. Το όνομα του Συνδέσμου δηλαδή «Χάρισμα» είναι αντιπροσωπευτικό του γεγονότος ότι αυτά τα παιδιά είναι προικισμένα και χαρισματικά με κάτι πολύ σπάνιο».

Πρόσθεσε πως «αναγνωρίζουμε το κενό που υπάρχει γι’αυτά τα παιδιά όταν οι δικοί τους άνθρωποι θα φύγουν από τη ζωή» και σημείωσε πως «θα είμαστε δίπλα στην προσπάθεια του Συνδέσμου να παρέχει δωρεάν στήριξη στα παιδιά αυτά και δίπλα στους εθελοντές που προσφέρουν από το δικό τους προσωπικό χρόνο».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Ευανθία Σάββα εξέφρασε την συγκίνηση της για την παρουσία της στην εκδήλωση και για την πρωτοβουλία ίδρυσης και λειτουργίας του Συνδέσμου, ο οποίος σημείωσε «έρχεται να πληρώσει κενά του κράτους» και συνεχάρη τους εμπνευστές, τους διοργανωτές και τους εθελοντές για τη σκληρή δουλειά που προσφέρουν.

Ανέφερε ακόμα ότι «είμαστε δίπλα στον Σύνδεσμο  όσο και όπου μπορούμε και  με τα μέσα που διαθέτουμε. Με τη δημιουργία του Συνδέσμου» συνέχισε «δίνονται ίσες ευκαιρίες σ’ αυτά τα παιδιά με ειδικά χαρίσματα και μαζί με τον Δήμο και πόλη της Λάρνακας θα δώσουμε ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσουν τη ζωή τους τα χαριστικά αυτά άτομα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Γιώργος Κάρουλας συνεχάρη όλους για τη δημιουργία και ίδρυση του Συνδέσμου και σημείωσε πως «τα παιδιά αυτά αρκετά χρόνια πριν ήταν αποκλεισμένα από την κοινωνία. Σήμερα όμως έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν στην κοινωνία όπως ζούμε όλοι εμείς».

Ανέφερε ακόμα ότι «ο όρος «ειδικές ικανότητες» που χρησιμοποιείται γι’ αυτά τα παιδιά είναι πολύ λίγος για να εκφράσουν αυτά που αισθάνονται και προσφέρουν στη κοινωνία. Το να έχεις ένα χάρισμα όπως αυτά τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, συνθέτης Σταύρος Σιδεράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Σύνδεσμος «Χάρισμα» δημιουργήθηκε για να αγκαλιάσει και να εντάξει στη σκέπη του χαρισματικά άτομα με ειδικές ικανότητες.

Πρόσθεσε ότι είναι ένας φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός Σύνδεσμος που ιδρύθηκε το 2016 και παρέχει υπηρεσίες σε «χαρισματικά άτομα με ειδικές ικανότητες», δίνοντας στα ταλαντούχα αυτά άτομα την δυνατότητα να αναπτύξουν και να προβάλουν το ταλέντο τους, βοηθώντας τα έτσι να ξεφύγουν από την κοινωνική αποξένωση.

Ο Σύνδεσμος στηρίζει άτομα με ταλέντο στις τέχνες όπως την μουσική, το τραγούδι, το θέατρο, τον χορό και την ζωγραφική ενώ μελλοντικά στοχεύει να στηρίξει και άτομα με κλίση στον αθλητισμό.

Όπως εξήγησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στόχος του Συνδέσμου είναι «η βελτίωση της ψυχοσωματικής κατάστασης αυτών των ατόμων, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για να προβάλουν το έργο τους αλλά και να υπενθυμίσουν στο κόσμο ότι παρά την διαφορετικότητα τους κατέχουν μία σημαντική θέση στην κοινωνία μας».

Ανέφεραν ακόμα ότι προς το παρόν ο Σύνδεσμος συστεγάζεται στη Λάρνακα και σε άλλες πόλεις με άλλους Οργανισμούς. Ωστόσο μακροχρόνιος στόχος του Συνδέσμου είναι η Υποστηριζόμενη Διαβίωση ατόμων με αναπηρίες και νοητική υστέρηση, δηλαδή η λειτουργία κατοικιών, όπου τα άτομα αυτά θα ζουν μόνιμα σε ένα ασφαλές κοινωνικά ενταγμένο περιβάλλον, έχοντας την κατάλληλη υποστήριξη στις ανάγκες τους.

Ακολούθησε η παρουσίαση ψηφιακού μουσικού άλμπουμ της Νεφέλης Αντωνίου με τίτλο «Μ’ ένα μαγικό ραβδί» από τον συνθέτη και στιχουργό Σταύρο Σιδερά και του βιβλίου «Ταγκό με το Καρ-κείνο» της συγγραφέως Μαρίας – Νεφέλης Δημητρίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον τενόρο Στέλιο Γεωργίου και παιδιά και ενήλικες του Συνδέσμου. Στο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών άνοιξε έκθεση με έργα ζωγραφικής και άλλα αντικείμενα τα οποία δημιούργησαν τα παιδιά.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Send this to a friend