Σ’ εγρήγορση για το επικίνδυνο κουνούπι, όχι όμως πανικό λέει ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Αχρείαστο, θεωρεί ο δήμαρχος Κύπρος Ανδρονίκου, τον πανικό που πάει να δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα σε κατοίκους του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού και των γύρω περιοχών εξαιτίας του εντοπισμού μικρού αριθμού επικίνδυνων κουνουπιών στην περιοχή, τα οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο δήμο του, ο κ.Ανδρονίκου είπε ότι η ανησυχία του κόσμου προκλήθηκε επειδή δεν υπήρξε σωστή κι έγκαιρη ενημέρωση από τους αρμοδίους, εξού και το θέμα πήρε διαστάσεις. «Εμείς θεωρούμε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:
«Μιλάμε για ένα πολύ μικρό αριθμό κουνουπιών που εντοπίστηκαν, τα οποία, υπό προϋποθέσεις, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι, μπορούν να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες. Ο κόσμος δεν πρέπει ν’ ανησυχεί, διότι σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες, οι προϋποθέσεις για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών δεν συντρέχουν».
Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού ανέφερε ότι αρχές Οκτωβρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ενημερώσουν επίσημα τους κατοίκους, παρέχοντάς τους οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν. Ήδη, ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του συγκεκριμένες οδηγίες που στάλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας με αποδέκτες τους δημότες, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί η εξάπλωση και η ανάπτυξη αυτών των κουνουπιών.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτος Ηροδότου ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες, με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων, υγειονομικών λειτουργών κι εργατών, θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση των κατοίκων Δρομολαξιάς, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα διενεργηθούν και ψεκασμοί. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η εντομολογική επιτήρηση της περιοχής, με την τοποθέτηση διαφόρων εντομοπαγίδων.
Από αεροπλάνο…
————————-
Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, το κουνούπι αυτό εντοπίζεται κυρίως στ’ ανατολικά της Τουρκίας, στη Γεωργία και τη Ρωσία. Εικάζεται πως μπορεί να ήλθε στην Κύπρο… αεροπορικώς, επειδή το συγκεκριμένο κουνούπι μόνο 500 μέτρα μπορεί να πετάξει και βρίσκεται κυρίως σε κατοικημένες περιοχές, όπου υπάρχει νερό.
Το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αποστείλουν δείγματα σ’ εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού, προκειμένου να διαφανεί από ποια χώρα προήλθαν τα κουνούπια. «Ευτυχώς έχει εντοπιστεί πολύ μικρός αριθμός τέτοιων κουνουπιών, μόνο οκτώ με δέκα. Εντοπίστηκαν στην κατοικημένη περιοχή της Δρομολαξιάς και η περιοχή έχει χαρτογραφηθεί.
Στην περίπτωση αυτή, εάν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας», συμπλήρωσε ο κ.Ηροδότου.
Κληθείς, εξάλλου, να πει εάν θα επηρεαστεί ο βιότοπος της αλυκής, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να γίνουν ψεκασμοί, ο κ.Ηροδότου εξήγησε ότι τυχόν ψεκασμοί θα γίνουν στη κατοικημένη περιοχή και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να επηρεαστεί ο παρακείμενος βιότοπος.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κουνούπι ονομάζεται και «κουνούπι του κίτρινου πυρετού», διότι μπορεί να μεταφέρει τον ιό αυτόν καθώς και άλλους ιούς, με την προϋπόθεση, όμως, οι ιοί να βρίσκονται στην κοινότητα. «Από την στιγμή που δεν βρίσκονται στην κοινότητα, το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί.
Επίσης, πρέπει να υπάρχουν μολυσμένα κουνούπια σε πολύ μεγάλο αριθμό σ’ έναν χώρο για να μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Το γεγονός πως βρέθηκε μικρός αριθμός τέτοιων κουνουπιών, μας κάνει να ευελπιστούμε πως θα το εξαλείψουμε με τα σχέδια δράσης που θα εφαρμόσουμε το επόμενο διάστημα», κατέληξε.