Home Uncategorized Προτεραιότητα η ανάπτυξη υπαίθρου, λέει η Επ. Περιβάλλοντος
Προτεραιότητα η ανάπτυξη υπαίθρου, λέει η Επ. Περιβάλλοντος

Προτεραιότητα η ανάπτυξη υπαίθρου, λέει η Επ. Περιβάλλοντος

Η σταθερή ανάπτυξη της υπαίθρου, η ενίσχυση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η επένδυση στην ποιότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων και η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν προτεραιότητες στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου, σε χαιρετισμό της στη 2η Γιορτή της Αμυγδαλιάς, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σαλαμιούς.

Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος για το τρέχον έτος ανακοίνωσε και τη σταδιακή εφαρμογή του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας», με στόχο εντός του 2024 κοινότητες ή/και συμπλέγματα κοινοτήτων, με τη συμβολή του κράτους, να καταστούν όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητες, αλλά να εξυπηρετούν και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους, επιδιώκοντας την επιτάχυνση της προσαρμογής της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Τα πιο πάνω εξετάζει αυτή την περίοδο το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον θεσμό των Ουδέτερων Κλιματικά Κοινοτήτων, ανέφερε, προσθέτοντας πως σ’ αυτό το πλαίσιο οι κοινότητες της Τηλλυρίας έχουν ήδη ανακοινώσει την επιδίωξή τους να μετατρέψουν την Τηλλυρία σε πράσινη και κλιματικά ουδέτερη.

Η κ. Θεοδοσίου σημείωσε πως προτείνει να συνεξετάσουν τους πιο πάνω θεσμούς και να διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες προώθησής τους.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος μπορεί να θέσει το εγχείρημα υπό την αιγίδα του καθώς και να λάβει συντονιστικό και υποστηρικτικό ρόλο στη διαδικασία υλοποίησης των ενεργειών και πρακτικών, όπως θα συναποφασιστούν, συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως η παρούσα Προεδρία έχει ξεκινήσει την υλοποίηση στόχων που αφορούν την αειφόρο διαχείριση του περβολιού του Προεδρικού Μεγάρου που βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με τον Πεδιαίο ποταμό.

Το έργο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και της τέως Επιτρόπου Περιβάλλοντος και νυν Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου, συμπλήρωσε η κ. Θεοδοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί να αποκατασταθούν όλες οι υφιστάμενες δόμες του περβολιού και να συμπληρωθούν με νέες ,είπε, προσθέτοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει, υπό τη δική της καθοδήγηση και εποπτεία ως Επίτροπος Περιβάλλοντος, και σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, το πιλοτικό κτίσιμο δόμης περίπου 30 μέτρων.

Επεσήμανε επίσης πως η δράση αυτή θα συμπεριληφθεί σε ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους επισκέπτες του περβολιού καθώς και για ενθάρρυνση και άλλων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών να εφαρμόσουν την ίδια πρακτική.

Σημείωσε ακόμη πως η προστασία και η αποκατάσταση των δόμων, τις οποίες οι αγρότες συντηρούσαν με περισσή φροντίδα στο παρελθόν είναι πολύ σημαντικές, μεταξύ άλλων, για τη συγκράτηση των εδαφών, την καταπολέμηση της απερήμωσης και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Ως εκ τούτου, η τεχνική της ξερολιθιάς έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως είπε. Οι δύο σχετικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σαλαμιού από οργανισμούς σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία το 2023 για την ξηρολιθική δόμηση ήταν σημαντικές, κατέληξε.

Send this to a friend