Home Uncategorized Τι κρύβεται «πίσω» από τις απότομες αλλαγές του καιρού και τα ακράια φαινόμενα
Τι κρύβεται «πίσω» από τις απότομες αλλαγές του καιρού και τα ακράια φαινόμενα

Τι κρύβεται «πίσω» από τις απότομες αλλαγές του καιρού και τα ακράια φαινόμενα

Οι απότομες αλλαγές του καιρού είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ακραίες αλλαγές σε κάποιες των περιπτώσεων.

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο του Alpha ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Πάνος Χατζηνικολάου, εξήγησε τι έχει αλλάξει στην εναλλαγή των εποχών και πως αυτό είναι απότοκο της κλιματικής κρίσης.

«Οι εποχές δεν έχουν αλλάξει, δηλαδή η μετάβαση από τις βροχερές συνθήκες στις ξηρές θερμότερες συνθήκες, δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τον συγχρονισμό, απλώς ο χειμώνας είναι πιο ζεστός και το καλοκαίρι είναι πιο ζεστό. Υπάρχει μια μετάβαση στις θερμοκρασίες.»

Αναφέρει ότι μεγάλες καταιγίδες βιώνουμε ειδικά στη Μεσόγειο κατά τους χειμερινούς μήνες και η άνοιξη είναι μια μεταβατική εποχή επομένως αναμένονται εναλλαγές στα φαινόμενα του καιρού.

Επισημαίνει ωστόσο ότι τα φαινόμενα που καταγράφονται είναι πλέον πιο ακραία και εξήγησε ότι στην περίπτωση του καύσωνα, αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των καυσώνων, κάτι το οποίο έχουμε βιώσει και τα προηγούμενα καλοκαίρια. Στην περίπτωση των βροχοπτώσεων, μειώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά αυξάνονται οι ακραίες βροχοπτώσεις που πέφτουν.

Ο Δρ. Χατζηνικολάου επεσήμανε ότι ο κύριος λόγος είναι η αλλαγή του κλίματος που προέρχεται από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως δείχνουν και τα κλιματικά μοντέλα.

Πηγή: alphanews

 

Send this to a friend